• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.06.2019

19:55

NEBOJŠA BAKAREC: Zloupotreba prirodnih katastrofa u političke svrhe!

Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Zloupotreba prirodnih katastrofa u političke svrhe!

Podeli vest

U poplavi bezidejnosti, Đilasov, Jeremićev i Obradovićev SZS je posegao za bezumnom zloupotrebom činjenice o klimatskim promenama, u političke svrhe. Beograd su pogodile nezapamćene prirodne nepogode, dva puta u toku nedelju dana. Te nepogode su najsličnije tropskim monsunskim olujama. Uzrok tome je poznat. Sve žešće klimatske promene na planeti, ovako počinje svoj autorski tekst za "Politiku" Nebojša Bakarec. Mi vam tekst prenosimo u celosti:

Кlimu koja se menja nagore, odlikuje sve veća učestalost ekstremnih meteoroloških pojava. To je primetno svuda u svetu. Jedino u Srbiji, deo opozicije i medija za to krivi vlast. Da stvar bude komičnija SZS je zbog posledica oluje 24. juna 2019., tražio „momentalnu ostavku Zorana Radojičića i Gorana Vesića“. Isto to su, istim rečima tražili i 26. januara 2019., kada je u Beogradu palo pola metra snega. Tu zloupotrebu prirodnih katastrofa već su izveli (u drugom političkom pakovanju) i 2014., prilikom tadašnjih poplava, kada su širili lažne vesti o desetinama i stotinama mrtvih. Tako je i sada jedan malotiražni opozicioni dnevnik, na naslovnoj strani od 25.06.2019., objavio neistinu da je za poplave „Odgovorna vlast u Beogradu“! Pri tome su i taj list i Đilasov SZS izneli neistinu da je uzrok poplava to što sadašnja vlast „nije ulagala u infrastrukturu“. Istina je baš suprotna. Činjenice kažu da Đilasova vlast uopšte nije ulagala sredstva u kanalizacione crpne stanice, dok je sadašnja gradska vlast uložila 422 miliona dinara (crpne stanice Dorćol, Galovica, Кarađorđeva, Gazela, Staro sajmište i Retenzija). Crpna stanica na Savskom trgu biće u potpunosti rekonstruisana prilikom rekonstrukcije Savskog trga.

U periodu Đilasove vlasti od 2008. do 2013., u sisteme za kišnu kanalizaciju uloženo je oko 890 miliona dinara, dok je ova vlast od 2014. do 2019. uložila mnogo više, 1,356 milijardi dinara. Na poslednjoj sednici Skupštine grada, 25.juna 2019.,mi odbornici vladajuće većine doneli smo značajnu odluku o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu. Donošenje te odluke bojkotovao je upravo Đilasov SZS, koji ne želi da radi u korist građana, već isključivo želi da prikuplja jeftine političke poene, što su i učinili držeći konferenciju za štampu na ulazu u Skupštinu. Fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu, će biti prva i najveća fabrika te namene, a koštaće skoro 700 miliona evra. Da bi se izgradilo svih pet fabrika za preradu otpadnih voda u Beogradu potrebno je oko milijardu evra.

A ova vlast će ih izgraditi. Uz to, Beograd će uzeti kredit od 35 miliona evra za izgradnju fekalne kanalizacije na levoj obali Dunava gde živi 200.000 stanovnika, a gradnja će početi u februaru naredne godine. Tu radosnu vest je građanima Borče saopštio predsednik Vučić u hitnom obilasku poplavljenih područja. Stručnjak Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ukazuje na jedan podatak, koji govori o tome zbog čega je došlo do poplave na levoj obali Dunava. „Кažu da 85 odsto Borče, Ovče i okolnih naselja nema kanalizaciju. Nemaju, jer je tih 85 odsto divlja gradnja! Svi ti koji nemaju kanalizacionu mrežu sagrađeni su na divlje“ - rekao je Rodić gostujući na RTS.

Na pomenutoj sednici skupštine grada, na predlog nas iz SNS, kroz vanrednu tačku dnevnog reda, raspravljali smo o tekućim poplavama. Time smo pokazali da imamo osećaj za stvarnost i da asertivno reagujemo na nevolje koje pogađaju sve Beograđane. Tako je bilo i 2014., tako je i sada. Autor ovog teksta je u aprilu 2014.,kao odbornik, u pisanoj formi dao predlog na sednici Skupštine grada, da se svi odbornici tokom cele te godine odreknu odborničkih naknada, u korist poplavljenih područja. Predlog je jednoglasno usvojen. Đilas i tada i danas, nije dolazio na sednice, ali je i tada i danas uredno primao naknadu (za svoj nerad).

Što se tiče istine o klimatskim promenama, svima preporučujem naučno popularno delo Marka Lajnasa, „Šest stepeni- naša budućnost na toplijoj planeti“, koje je objavljeno i kod nas. Ugledni „Fajnenšnel tajms“ je knjigu prikazao kao „apokaliptični bukvar svega onoga što se može očekivati kako se svet zagreva“. Jednako ugledni „Nju stejtsmen“ je o delu napisao: “Кupite ovu knjigu svima koje poznajete: ako ih ona podstakne da se pridruže borbi za sprečavanje naizgled neizbežnog zagrevanja od šest stepeni i izumiranja, možda će spasti sebi život“.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

Sve iskoristiti u svrhu politike, opozicija je čudo.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija