• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.06.2019

23:50

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Srbija će biti "vrlo dosadan" kandidat

Politika

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Srbija će biti "vrlo dosadan" kandidat

Podeli vest

Upozorenje vezano za reformske procese Vlada Srbije najpre prima od građana i to je ono što je za svaku odgovrnu vladu najvažnije, izjavila je danas ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i istakla da će Srbija biti "vrlo dosadan" kandidat, jer će "uporno sproviditi reforme" i očekivati da EK prepozna proširenje kao važnu politiku i Srbiju kao važng kandidata.

Joksimović je to rekla u Briselu, nakon otvranja još jednog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU i nakon potpisivanja pretprsitupne pomoći IPA 2018 u vrednosti od 179,1 miliona evra.

Osvrnuvši se na nedavini izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija, ministraka Joksimović je naglasila da Srbija kao dobrovoljni partner u procesu evrointegracija odgovorno uvažava sve preporuke i nalaze koje Evropska komisija u ovom procesu primećuje u određenim oblastima. 

Na pitanje novinara da li je jedno poglavlje upozorenje EU Srbiji u vezi sa reformskim procesom, Joksimović je odgovorila da svakoj odgovornoj vladi upozorenje mogu da daju pre svega građani, a da mi svakako uvažavamo preporuke EU i neke od njih smo već usvojili.

Ona je ocenila da je izveštaj pokazao ukupan napredak i da je možda bilo i uslova za otvranje dva nova poglavlja.

"Mi smatramo da je zaista bilo elemenata za potpuno realnu odluku o dva poglavlja. Izveštaj o napretku Srbije je pokazao da postoji ukupan napredak i da u oblasti vladavine prava postoji određeni napredak. Da budem precizna, ograničeni napredak u poglavlju 23, a u poglavlju 24 određeni napredak", izjavila je Joksimoić. 

U tom kontekstu, ministarka je ocenila da ukupan napredak da "dobar napredak", što se inače koristi kao opisna ocena za poslednju fazu implementacije svega onoga što su evropski standardi, možda nije u ovoj fazi pregovora uočen, ali i da je to potpuno normalno, zato je proces EU integracija proces, koji nekada ide brže, nekada sporije, ali da je ukupan napredak "u svakom slučaju notiran". 

"Odluka o broju otvorenih proglavlja nije uvek i isključivo zasnovana na tehničkim kriterijumima već zavisi i od unutrašnjih političkih situacija kako u EU tako i u određenim državama. Prihvatićemo sugestije i sve ono što može da bude brže i bolje na dobrobit građana Srbije", poručila je Joksimović.

Odgovarajući na pitanje novinara o preprekama sa kojima se Srbija suočava na putu pridruživanja EU, Joksimović je navela da se one odnose na ukupan proces. 

"Ne postoji ni jedna država koja je pregovarala o članstvu koja nije imala određene prepreke. One se ne odnose na broj poglavlja koji je otvoren već na ukupnu političku situaciju koja se nekada tiče i EU, nekada države kandidata, uopšte jedne atmosfere vezane za politiku proširenja", rekla je Joksimović i dodala da ovo vidi samo kao jedan mali, ali važan korak u našem ukupnom procesu EU integracija.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 4 godine

I Jadranka sto je starija postaje jako dosadna.

mihajlo

pre 4 godine

Srbija krenula u svom zacrtanom stazom i nije spremna da je menja.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija