• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

04.07.2019

21:50

(FOTO) FINSKA PODRŽAVA PROŠIRENJE EU! Reforme su ključ za napredak!

Politika

(FOTO) FINSKA PODRŽAVA PROŠIRENJE EU! Reforme su ključ za napredak!

Podeli vest

Proces proširenja ostaje jedno od najvažnijih pitanja u agendi Evropske unije u narednih pet godina, rečeno je danas na panel diskusiji "Od Rumunije do Finske - Daljina (ni)je bitna" u Beogradu i poručeno da će, ako ubrza reforme, Srbija napredovati u procesu pristupanja EU

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević ocenila je da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU i da je Rumunija, kao dosadašnja predsedavajuća EU, učinila sve da podrži Srbiju u procesu pristupanja EU.

- Otvaranje Poglavlja 17 je dokaz za to, a Rumunija je učinila sve da pomogne ne samo Srbiji već i drugim zemljama zapadnog Balkana kao što su Severna Makedonija, Albanija... - rekla je Miščevićeva.

Foto: Tanjug

Ocenila je da godišnji izveštaj Evropske komisije, predstavljen u maju, govori o postojećem stanju, da je drugačiji od prethodnog jer ulazi u mnogo više detalja i da sadrži pojedine kritične procene.

- Kod svih otvorenih poglavlja nema nazadovanja, ostvaren je napredak, a najviše u Poglavlju 25 - rekla je Tanja Miščević.

Dodala je da je Srbija spremna da počne novu pregovaračku poziciju za Poglavlje 3 koje se odnosi na slobodno kretanje usluga, kao i da završava pregovaračku poziciju za Poglavlje 27 koje se tiče životne sredine.

Radi se, kazala je, i na pripremi pregovaračke pozicije za poglavlje o zaštiti potrošača i javnom zdravlju dodajući da je Srbija pre dve nedelje dostavila Evropskoj komisiji revidiranu verziju Akcionog plana za poglavlja 23 i 24.

Foto: Tanjug

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je EK u svom godišnjem izveštaju za Srbiju detaljno analizirala u kojim oblastima ima napretka, a u kojim tek treba da se ostvari, i dodao da su preporuke vrlo jasne.

- Poruka je da treba ubrzati reforme i da će onda napredovati i proces pristupanja - kazao je Fabrici.

Dodao je da će EU u narednih pet godina biti usmerena na promociju i zaštitu interesa građana i evropskih vrednosti, na jačanje ekonomije, na pitanje klimatskih promena i globalnu ulogu EU u spoljnoj politici.

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta rekao je da je proširenje EU jedno od najvažnijih pitanja u novoj agendi EU i da će Finska, koja je od Rumunije preuzela predsedavanje, učiniti sve da se postignu konkretni rezultati i zadrži realna perspektiva Zapadnog Balkana u procesu proširenja.
 

Foto: Tanjug

Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta


On je istakao da je Finska zemlja koja podržava politiku proširenja i da je uveren da ta politika EU igra značajnu ulogu u jačanju mira, sigurnosti i prosperiteta u Evropi.

- Mi smo posvećeni tome da i dalje radimo na perspektivi proširenja Zapadnog Balkana i ona će biti veoma visoko na našoj agendi - rekao je Lahdevirta.

Na pitanje kako Srbija može da ubrza pregovarački proces, Lahdevirta je ukazao da je izveštaj EK vrlo jasan u zahtevima koje treba ispuniti, posebno u oblastima vladavine prava, nezavisnog sudstva i slobode medija.

- Napredak koji je Srbija postiga u ekonomiji trebalo bi da se ''prelije'' i na ostale oblasti - naglasio je finski ambasador.

On je podsetio na reči ministra spoljnih poslova Finske koji je nedavno rekao da je proširenje EU u najboljem interesu te zemlje, te da Zapadni Balkan nije u komšiluku već u srcu EU.

- Važno je da znamo da radimo zajedno na zajedničkom cilju - istakao je Lahdevirte.

On je podsetio i da ove godine se obeležava 90 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, koji su uvek bili dobri i prijateljski.

- Napredak Srbije na evropskom putu će doneti još više mogućnosti za bliže odnose i saradnju dve zemlje - rekao je Lahdevirte. 

Navodeći da Finska preuzima predsedavanje u trenutku kada se formiraju nove institucije EU, on je rekao da ta zemlja ima četiri glavna prioriteta za predsedavanje - jačanje zajedničkih vrednosti i vladavine prava, jačanje konkurentnosti i socijalne inkluzije u EU, jačanje pozicije EU kao globalnog lidera u akcijama u vezi sa klimatskim promenama i sveobuhvatna zaštita bezbednosti građana.

Foto: Tanjug

To naravno uključuje i priširenje EU, rekao je Lahdevirte i istakao da je slogan Finske "Održiva Evropa-održiva budućnost".

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa izrazila je zadovoljstvo rezultatima prvog predsedavanja te zemlje EU ističući da su se suočavali sa složenom situacijom koju su obeležili brojni izazovi kao što su Bregzit i evropski izbori.

Popa je istakla da je pitanje proširenja EU i dalje na stolu, ali da se taj proces trenutno sporije odvija nego ranije.

- Važno je da je evropska perspektiva u fokusu Srbije i drugih zemlje zapadnog Balkana - rekla je Popa.

Programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević ocenila je da će Finska kao predsedavajući EU nastojati da se nastavi proces proširenja, ali da je najvažnije da Srbija nastavi sprovođenje reformi i da unapređuje oblasti naznačene u poslednjem izveštaju EK.

- Mislim da Srbija, ali i druge države zapadnog Balkana nisu iskoristile niz predsedavanja koja smo imali u poslednjih godinu i po dana. Sada imamo određeni prekid u politici proširenja, ali uz obećanje da će taj proces biti podstaknut - navela je Lazarevićeva.

Na konstataciju da EU dobija nove lidere i na pitanje šta Srbija može da očekuje, ona je kazala da je za sada izvestan jedino izbor predsednika Evropskog saveta, dok ostali nominovani tek treba da budu izglasani.

- To su ličnosti koje prate određene kontroverze i pitanje je da li će njihovi mandati biti potvrđeni u EP i drugim institucijama - navela je Lazarevićeva. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija