• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.07.2019

15:22

(VIDEO) VUČIĆ: Ne prodajemo EPS, naprotiv, hoćemo da širimo i jačamo kompaniju

Politika

(VIDEO) VUČIĆ: Ne prodajemo EPS, naprotiv, hoćemo da širimo i jačamo kompaniju

Podeli vest

Država nema nameru da prodaje Elektroprivredu Srbije, već želi da kupuje elektroprivrede iz okruženja i da širi i jača svoju kompaniju, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić

 

Vučić je primetio da je to i političko pitanje, pa, iako imamo novac, neki u okruženju ne žele nama da prodaju svoje elektroprivrede.

On je tako odgovorio na pitanje nopvinara o navodima Dragana Ðilasa da vlast želi da proda EPS i nastavio:

- Vidite šta radi podsvest... Nekada je dobro i to analizirati - rekao je i dodao da njegovi politički protivnici znaju da EPS mnogo vredi, pa računaju da bi mogli 500 miliona evra "za sebe da zgrnu"...

- Mi ne samo da ne mislimo da prodajemo EPS, nego mislimo da kupujemo elektroprivrede u okruženju - kaže i podseća da je EPS već kupio 11 odsto crnogorske elektromreže.

- Spremni smo da kupujemo elektroprivrede, hoćemo da širimo i jačamo EPS, da bude najveća kompanija na Balkanu, a ne da ga prodajemo - podvukao je predsednik.

(VIDEO) VUČIĆ O HISTERIJI PRIŠTINE: Neki misle da mi nemamo pravo na istinu!

Vučić je napomenuo da je isti slučaj i sa Telekomom Srbija, koji država takođe nema nameru da prodaje, naročito ne većinski paket akcija.

EPS ostaje naš u celini, Telekom Srbija svakako više od 51 odsto, dodao je.

Odbacio je i primedbe da imamo najniži rast, te preneo podatke da čak i na tromesečnom nivou, zemlje iz okruženja, BiH i Albanija, imaju značajno niži rast.

- Ničim drugim se ne bave, već neistinama - primetio je Vučić i dodao da se, uprkos stalnim neistinama, prosečna plata od 340 evra nikako ne može predstaviti kao da je viša od 463 ili od 500 evra, kolika će biti prosečna plata u novembru.

Ekonomija je dobra, država to sve uspeva uprkos značajnom smanjenju prozivdonje "Fijata", koji je bio osnova rasta, što, kaže, znači da imamo sve značajniju privredu, sve više fabrika, za razliku od perioda u kojem su fabrike zatvarane.

- Ne vidim da imamo ozbiljnih problema - podvukao je predsednik.

Preneo je i prognoze MMF-a i Svetske banke, koje kažu da u naredne tri godine kumulativno porasti za 12,5 odsto BDP Srbije, što znači 4,1 odsto na godišnjem nivou.

Iza Srbije će ostati Albanija i BiH, a sve ostale, poput Rumunije, Bugarske, Mađarske i Hrvatskem, koje su članice EU, imaće kumulativno jednocifreni rast.

- Srbija će biti najbolja - rekao je i dodao da se očekuje inflacija od 3 odsto.

Naveo je i da će prema projekcijama SB, 2020. godine Srbija će biti prva po rastu u regionu.

Ono što je, kaže, za ljude najvažnije, jer se tiče njihovog džepa i zarada - MMF predviđa da će BDP "per capita" u 2023. godini iznositi skoro 10.400 dolara po glavi stanovnika, za razliku od 7.207 dolara u 2017, što je povećanje od 44 odsto.

Ponovio je da očekuje da Srbija za godinu dana po platama bude zemlja broj jedan na Zapadnom Balkanu, što, podvlači, nikad nije bio slučaj.

- To govori kolikom brzinom Srbija ide napred i zato sam zahvalan Angeli Merkel što to zna i što razume ekonomiju i šta smo sve upeli da napravimo u prethodnom periodu - rekao je Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

Ova vlast kupuje za razliku od opozicije, koja je prodala sve što se moglo prodati, a što je najjadnije sve prodavali i ugrađivali sebe i tako se i lično bogatili.

zoran

pre 4 godine

Lepo je to smišljeno. Kupiće se okolne distribucije, pa će im se davati struja na korišćenje, a njima neće padati na pamet da struju plate. Onda će ovde svakih par meseci uvoditi neke nove tzv takse i povećavati račune. Kao Srbijagas, država im pokrila gubitak 1,2 milijarde evra i njima sve lepo. A nikako da se već jednom sprovede racionalizacija najvećeg gubitaša.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija