• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.07.2019

15:32

ODLIČNA SARADNJA! Antić sa delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine

Politika

ODLIČNA SARADNJA! Antić sa delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine

Podeli vest

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine (NRDC), na čelu sa potpredesdnikom Ningom Jizheom

Ministar Antić izneo je opredeljenje Vlade Republike Srbije da je saradnja sa NR Kinom u vrhu prioriteta i podsetio da je tokom prethodne posete predsednika Vučića NR Kini, sa predsednikom NRDC, Heom Lifengom, potpisao Plan bilateralne saradnje između Vlade Republike  Srbije i Vlade NR Kine u okviru Inicijative "Pojas i put". 

Antić je ukazao na izuetno visok nivo političkih, partnerskih i strateških odnosa, sa velikim brojem susreta na najvišem nivou, uz podsećanje da su predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Si Đinping imali česte susrete tokom prethodnih godina.

- Za nas su od izuzetnog značaja preuzimanje Železare u Smederevu od strane kompanije HBIS, kao i strateško partnerstvo Zijina u kompaniji RTB Bor, ali i dolazak kompanije Šandong Linglong, koja je započela gradnju fabrike guma u Zrenjaninu - izjavio je ministar Antić. 

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

On je rekao i da Srbija sa nestrpljenjem očekuje proširenje saradnje sa kineskim kompanijama, kao što je Guangtong New Energy Automobile Co. LTD, koja je partner Ikarbusa a sa čijim čelnicima je imao priliku da se sretne na u kineskom gradu Landžou. 

- Srbija je jedan od najsnažnijih partnera Kine u Mehanizmu saradnje Kina + 17 i ključna strateška tačka u realizaciji Inicijative "Pojas i put" u Centralnoj i Istočnoj Evropi, naglasio je Antić.

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

 

Potpredsednik NRDC Ning Jizhe kazao je da je zajednički prioritet da se podigne nivo saradnje u oblasti energetike ali i infrastrukture. Na sastanku je obostrano konstatovano da su projekti kao što je Železara u Smederevu i strateško partnerstvo u RTB-u Bor izuzetno važni u celoj Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi i da će se podrška za priliv kineskih investicija, posebno onih u oblasti energetike, nastaviti.    

- Nakon ove posete sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da se svi projekti između NR Kine i Republike Srbije realizuju uspešno i da su među najboljima u okviru Mehanizma Kina + 17 - ocenio je Ning. 

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

On je ponovio da su preuzimanje Železare u Smederevu, kao i strateško partnerstvo Zijina u RTB-u Bor među najvažnijim projektima, a da je plan da Srbija bude među najvećim proizvođačima bakra u Evropi. Ning Jizhe na sastanku je izneo predloge za proširenje kineskih investicija i saradnje u okviru Inicijative "Pojas i put", kako u energetici, tako i u smislu povezivanja industrija dve države.
  
Sastanku je prisustvovala ambasadorka NR Kine Čen Bo, kao i čelnici kompanija HBIS i Zijin, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17