• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS.rs

08.07.2019

08:56 >> 09:58

(VIDEO) VUČIĆ NA RTS: Da su nas ostavili na miru, dogovorili bismo se sa Albancima!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ NA RTS: Da su nas ostavili na miru, dogovorili bismo se sa Albancima!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da pitanje Kosova i Metohije moraju da reše Srbi i Albanci i da bismo verovatno već imali dogovor da su nas neki ostavili na miru

Vučić je, gostujući u jutarnjem programu RTS-a, komentarisao izjavu bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera koji je rekao da Srbi i Albanci treba da se dogovore kako znaju, što je i on oduvek govorio.

- Da su nas ostavili na miru verovatno bismo se dogovorili. Kosovo, kao i Jugoslavija, međutim, nije samo pitanje naroda koji živi na toj teritoriji - ukazao je on i dodao da to pitanje treba da Srbi i Albanci uzmu u svoje ruke.

Naglasio je da je jedno pitanje da li će nas EU primiti, a znaćemo, kako kaže, nešto malo više o tome tokom predstojeće posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, a drugo pitanje je šta možemo da uradimo za sebe.

Negirao je da je ponuda o razgraničenju na stolu, dodajući da se ni ne govori o tome na takav način.

Govoreći o stavu Vašingtona prema Kosovu rekao je da su Trampovi saradnici otvoreniji za različita rešenja, jer oni nisu podržavali nezavisnost, ali naveo je da postoji drugi blok, „duboka država“, koji se i dalje drže čvrsto pritiska na Srbe i kojima je Srbija za sve kriva.

Komentarišući informacije da bi SAD mogle da se od septembra uključe u rešenje kosovskog problema, Vučić primećuje da su Amerikanci uvek bili uključeni u taj proces i da će se, bez Amerikanca, Rusa i drugih sila, teško doći do bilo kakvog rešenja.

Upitan šta za njega lično predstavlja Kosovo i Metohija Vučić je kazao da je to važna teritorija, ali mnogo važnije od teritorije je da tamo žive naši ljudi o kojima moramo da vodimo računa, da se izborimo za njihov opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Na pitanje da li bi smatrao ličnim porazom ako za vreme njegovog mandata ne bude bilo dogovora sa Albancima, rekao je da to ne bi doživeo tako, ali da bi voleo trajni mir sa Albancima.

- To bi bila važna tekovina za budućnost Srbije, dobro za naše građane, ali da li je realno, to je nešto drugo - poručio je predsednik.

Gvoreći o snabdevanju Srba na severu KiM Vučić je rekao da je zadovoljan jer je dobar posao urađen za snabdevanje u narednih mesec dana.

- Lako je slikati prazne rafove. Neko mora da se postara da roba prođe i ne može po duploj ceni, jer ne bi bila konkurentna. Snalazili smo se i snašli smo se - zaključio je on.

Ni za 10 godina opozicija mi se ne bi približila

Foto: printscreen RTS

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je da će se "skloniti" pre nego što opozicija uopšte dođe do prilike da mu se približi, primetivši da tako nešto ne može da se desi ni za deset godina.
Upitan o jučerašnjoj izjavi da će se skloniti pre nego što opozicija dođe u poziciju da mu se uopšte i približi i kada će se to dogoditi, Vučić je odgovorio:
- To bi značilo da bih mogao još 10 godina da se bavim ovim poslom, jer se 10 godina ne bi približili, ali to mi ne pada mi na pamet, biće mnogo ranije.
To je, kaže, i juče rekao, ne da bi nekoga potcenjivao, već zato što govori o ozbiljnim rezultatima koje je Srbija postigla.
- Ali, ne možete da se odbranite od hiljada laži - primetio je on.
Na kraju, istakao je, rezultat se meri, a rezultat je da Srbija ekonomski napreduje, nezavisna je i suverena zemlja, čuva vojnu neutralnost, čuva nacionalne interese...
- Srbija ide napred i bilo bi mi važno da investicioni plan uspe, da sačuvamo bar deo mladih u zemlji, da se izborimo za njih - rekao je Vučić i dodao da na njegovu sreću, ima "takve stručnjake" za političke protivnike.
Ponovio je i će sledeće godine neko drugi preuzeti SNS, jer se on neće kandidovati na skupštini stranke.
- Nema sumnje da će sledeće godine neko drugi preuzeti SNS. Mora čovek da zna kada je vreme da dođe do određenih promena i kada je vreme da sebe ne poistoveti sa državom - primetio je Vučić gostujući na RTS.
Na pitanje šta će to značiti za SNS, Vučić je rekao da je reč o ubedljivo najboljoj i najsnažnijijoj partiji, a da će on pomoći da stranka pobedi na parlamentarnim izborima.

Prilikom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, naredne nedelje, biće potpisano oko 20 različitih sporazuma, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodaje da će sa francuskim liderom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i Kosovu.

- Moj tim, u saradnji sa njegovim timom, već razmenjuje informacije, sagledavamo kako šta i na koji način možemo u budućnosti da rešavamo - rekao je Vučić za RTS.

Na konstataciju novinara da je Makron prvi francsuki predsednik koji posle 18 godina dolazi u Srbiju, od Žaka Širaka, Vučić kaže da se Širak tada zadržao jedan dan.

- Predsednik Francuske dolazi na dva dana u Beograd, neće ići u druge zemlje u regionu i to predstavlja veliku čast za Srbiju - rekao je on.

- To je velika poseta za nas, od ogromnog značaja. Reč je o jednom od dvoje najvažnijih evropskih lidera u Evropi, kome pripada budućnost - istakao je predsednik.

On je dodao da Makronova uloga u Evropi raste, da je reč o o marljivom, energicnom čoveku, ali ne uvek lakom za razgovor. 

- A, ko je od nas lak? On dolazi iz mnogo veće i razvijenije zemlje nego što smo mi. Za nas je to velika čast - zaključio je Vucić.

Foto: printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom pobede Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa nad Sirizom Aleksisa Ciprasa na parlamentarnim izborima, da je Grčka nama istinska prijateljska zemlja, da smo sa Ciprasom imali korektnu saradnju a da veruje da sa Micotakisom ta saradnja može biti još bolja.

- Razgovarao sam sinoć sa Micotakisom, dugo smo, prijateljski razgovarali, čestitao sam mu na pobedi. Sa Ciprasom smo imali korektnu saradnju, a verujem da sa Micotakisom možemo da imamo još bolju. To je za Srbiju istinski prijateljska zemlja i narod i verujem da ćemo imati njihovu podršku i u narednom periodu - rekao je Vučić za RTS povodom pobede Nove demokratije, sestrinske partije SNS.

Podsetio je da je Micotakis u novembru bio u poseti SNS i da su oni i lični prijatelji.

Na konstataciju novinara da kada je Cipras stupio na dužnost Vučić nije podržavao tu politiku, predsednik Srbije kaže:

- Uvek sam bio za teža rešenja i odgovoran pristup, što je kasnije, tokom madanta, preuzeo i Cipras. Tada smo bili protiv, pre svega, politike Varufakisa, kod njega je sve ''lako ćemo'', ništa nećemo da platimo... Ja sam prvo tražio da vratimo sve dugove prema Rusiji, sredimo finansije, pa onda da razgovaramo o drugim stvarima. To je težak pristup, ljudima se to uglavnom ne sviđa - dodao je on.

- Sada se vide rezultati Srbije - Grčka je na 84 odsto javnog duga, a Srbija na 51 odsto - dodao je Vučić.

Kaže da se još uvek bolje živi u Grčkoj i da je njihov BDP veći nego u Srbiji.

Što se tiče Srbije, kaže da je rast u prvom kvartalu je bio 2,5, sada oko tri u drugom kvartalu.

- MMF i SB predviđaju da će Srbija u naredne tri godine biti lider po tom pitanju u regionu. Ove godine ići ćemo preko 3,5 odnosno 3,6 odsto - kaže on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

Ključni nam je u našoj daljoj budućnosti u pripajanju u EU,Kosovo, moramo zbrinuti naš narod koji živi tamo.

mihajlo

pre 4 godine

Moraju da se oko rešenja ovog problema angažuju velike sile, da bi ovo rešenje ovog problema sa Kosovom, imalo trajni ishod.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija