• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.I.

08.07.2019

21:21

SKOT PONOVO PRETI INFORMERU! Strašan pritisak ambasadora SAD na slobodu medija!

Politika

SKOT PONOVO PRETI INFORMERU! Strašan pritisak ambasadora SAD na slobodu medija!

Podeli vest

Američki diplomata javno deli novinarske lekcije i vređa našu redakciju samo zato što smo otkrili da je lider Dveri Boško Obradović bio VIP gost na žurci povodom Dana nezavisnosti SAD

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot ponovo je krenuo u kampanju protiv Informera! Skot, koji je maja 2017. godine izazvao nezapamćeni diplomatski skandal kada je naše novinare i urednike nazvao 'ološem', sada nastavlja sa praksom pritiska na medije sa čijom uređivačkom politikom se ne slaže.

Udruženja ćute, hvala im

Niko od viđenijih srpskih novinara, nijedno novinarsko i strukovno udruženje nije osudilo pritisak ambasadora Skota na Informer. Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević na tome im se zahvalio.
- Hvala i svima njima što nisu reagovali. Tako su samo dokazali da nisu novinari nego društveno-politički radnici koji rade za ropsku porciju čvaraka iz ambasada. Pre bi oni svi kroz prozor skočili nego se zamerili Skotu - kaže Vučićević.

Besan zbog otkrića Informera da je lider Dveri Boško Obradović bio VIP gost na žurci povodom Dana nezavisnosti SAD, poželeo je da nam deli lekcije iz novinarstva i morala!

 

Valjaju 'Blic' i 'Politika'

Mimo svih diplomatskih pravila, Skot je na Tviteru napisao da je Informerovo izveštavanje sa događaja iz njegove rezidencije neprihvatljivo, za razliku od tekstova objavljenih u 'Blicu' i 'Politici'.

"Postoje različiti načini izveštavanja o istom događaju. Voleo bih da se tabloidi bave profesionalnim novinarstvom i prestanu sa ciničnim pokušajima da obmanjuju i manipulišu svoje čitaoce jeftinim i skandaloznim naslovnicama", napisao je Skot i sa svojim pratiocima podelio naslovnu stranu Informera sa glavnim naslovom "Boško je Skotov potrčko".

Foto: printskrin

Ambasador Skot je prethodno 18. maja 2017. godine na predavanju "Srbija i SAD - saradnja i perspektive" na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost u Beogradu Informer nazvao ološem i lažljivim novinama.

Stripformer mu nije smetao

Foto: Informer

Zanimljivo je da je američki ambasador, bar za javnost, prošle godine nahvalio naš Stripformer. On se povodom Dana tolerancije pohvalio uramljenim primercima našeg stripa u kojima je imao glavnu ulogu.
- Stripovi kao deo političke satire su važni za svako demokratsko društvo. Nisam ni sanjao da ću se naći u glavnoj ulozi jednog od njih. Mogu da se ne slažem sa porukom, ali skidam kapu Siniši Radoviću, autoru Stripformera, i legendarnom Koraksu - napisao je tada na Tviteru.

- To neće biti jedina laž koju sam čitao u Informeru, a verovatno neće biti ni zadnja. Ima informacija i takozvanih informacija na bazi izvora o kojima ja nemam pojma šta su. Informer je jedan najobičniji ološ! - rekao je tada Skot.

I dok Skot i Ambasada SAD nisu odgovarali na pozive Informera, nekadašnji šef srpske diplomatije Vladislav Jovanović kaže da ovakvo ponašanje američkog ambasadora najblaže rečeno izlazi iz okvira standardne diplomatske procedure.

- Skot svoje stavove i ocene može da kaže svojoj vladi, ali da javno izlazi sa njima, to odstupa od uobičajene diplomatske prakse - ističe Jovanović, dodajući da zapadne diplomate i ambasadori već dugi niz godina daju sebi za pravo da govore i rade nešto što uopšte nije u skladu sa diplomatskim kodeksom ponašanja.

To je kompliment

- Godinama unazad daju izjave koje izlaze iz okvira diplomatskog ponašanja i na to uglavnom nema nikakvih reakcija naše zemlje. Shodno tome, ovakvo ponašanje onda postaje normalno. Duh je pušten iz boce i sad je sve mnogo teže vratiti na pravi kolosek. Bez obzira na to, trebalo bi da reaguje naše Ministarstvo spoljnih poslova, ali i udruženja novinara u Srbiji i da osude ovakav govor američkog ambasadora - naglašava Jovanović.

(FOTO) GAZDA BRANI ŠEGRTA! Boškić provaljen, SKOT GA PERE NA SVE NAČINE!

Na drugoj strani, glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević kaže da je napad Kajla Skota najbolja potvrda ispravnosti uređivačke politike naših novina.

- Kad nas napadne Skot, to znači da smo na pravom putu. Skot mesecima unazad otvoreno radi protiv interesa države Srbije i njegov napad na Informer doživljavam kao najveći kompliment. Neka on samo radi svoj posao, a mi ćemo svoj... - poručuje Vučićević.

Skot 2: Kifu smetaju tabloidi u Srbiji jer 'fabrikuju laži'?!

Foto: Tanjug

I ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif nije propustio priliku da 'opljune' po Informeru i drugim tabloidima.
- Neću praviti paralele između britanskih i srpskih medija, posebno ne bih govorio o ovdašnjim tabloidima koji fabrikuju laži i šire teorije zavere. To što rade zaslužuje samo prezir, a ne neku posebnu analizu ili pažnju - rekao je Kif za vikend broj lista "Danas".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zagor

pre 4 godine

Ma teraj to govno američko iz Srbije, glupu skotinu!!

Sale

pre 4 godine

Da ne bi on da nam kroji kapu i određuje šta će ko pisati? Ako ti se ne sviđa, nemoj čitati.

Mickey

pre 4 godine

Sta je vukicevicu bedni,tesko ti je da cujes istinu o tvome p...…. informeru?Covek ti je rekao ono sto misli,a posto se nalazi u "demokratskoj"zemlji,gde svi moraju da misle kao vlast,onda neka ti to bude kao kompliment.Jer takav ulizica,i vucicev potrcko,a nisi jedini jer tu je celokupna plejada iz onog j...… tv pinka.Ja bi ti isto tako voleo reci sve to u lice,ali daljina nas u tome sprecava.

zvrk

pre 4 godine

Mimo svih diplomatskih pravila, Skot je na Tviteru napisao da je Informerovo izveštavanje sa događaja iz njegove rezidencije neprihvatljivo, za razliku od tekstova objavljenih u 'Blicu' i 'Politici'. E pa Skate, shvati da u Srbiji postoji sloboda u novinarstvu, sloboda da novinar o stvarima izvestava onako kako jeste, nisu svi americke sluge da igraju kako vi svirate.

SS

pre 4 godine

Odje*i te "Skota",napolje s njim iz Srbije pa neka u SAD tvorevini naoada novinske kuće ako sme.

mirjana

pre 4 godine

Ne treba Skota nigde pominjati u "INFORMERU" i veca mu kazna ne treba od ignorisanja kao osobe koja nije vredna da proseta prestonicom.Neka se pokrije .Ponasa se kao da je gradonacelnik Beograda.

englezii

pre 4 godine

ma ko im jebe mater i KIFU I SKOTINI A POGOTOVU BOSKU LJOTICEVCU 1

Mihajlo

pre 4 godine

Moje misljenje je da su ambasadori Kif i Skot potpuno u pravu. Tabloidi poput informera su paradigma olosa na vlasti. Ne vidim razloga da vas istina vredja. Klupu na glavu i igrajte do zore nakaze!

laki

pre 4 godine

skot je skotina cik nek u americi pljuje neke novine.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija