• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

12.07.2019

21:29

SRBIJA NE MORA DA PRIZNA KOSOVO! ŠIPTARI NEĆE DOBITI "BELI ŠENGEN"! Poseta francuskog lidera Emanuela Makrona donosi VAŽNE PORUKE!

Politika

SRBIJA NE MORA DA PRIZNA KOSOVO! ŠIPTARI NEĆE DOBITI "BELI ŠENGEN"! Poseta francuskog lidera Emanuela Makrona donosi VAŽNE PORUKE!

Podeli vest

Iako je Francuska priznala nezavisno Kosovo, francuski predsednik neće pritiskati Beograd da to učini, tvrdi Žan-Kristof Buison, urednik "Figaroa". Uz Belgiju i Holandiju, Francuska se oštro protivi ukidanju viza za Albance

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji u ponedeljak, 15. jula, dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, neće od Beograda tražiti da prizna lažnu državu Kosovo! Zvanični Pariz, takođe, oštro se protivi viznoj liberalizaciji za Albance!

Ovo su ključne poruke koje će francuski lider doneti u Srbiju, tvrdi Žan-Kristof Buison, urednik najuglednijeg francuskog lista "Figaro". Prema njegovim rečima, iako je Francuska priznala nezavisno Kosovo, Makron neće vršiti pritisak na Srbiju da to učini. Istovremeno, Francuska se sa Belgijom i Holandijom oštro protivi stavljanju "Kosova" na belu šengen listu.

Nastavak saradnje

Buison ocenjuje da Makronova poseta predstavlja obnavljanje saradnje koju je pre 18 godina započeo tadašnji francuski predsednik Žak Širak.

Plan posete

15. jul

* Na aerodromu "Nikola Tesla" Makron će otkriti ploču kojom će obeležiti početak modernizacije beogradskog aerodroma, koji je preuzela francuska kompanija "Vansi"
* Za francuskog lidera potom će biti priređen specijalni doček ispred Palate "Srbija", gde će razgovarati sa predsednikom Vučićem i gde će se sastati delegacije dve zemlje
* Planirani su i polaganje venaca na Spomenik braniocima Beograda, obilazak Kalemegdana i na kraju večera

16. jul

* Planirano je da Makron obiđe Knez Mihailovu ulicu
* Francuski lider razgovaraće i sa predstavnicima Regionalnog omladinskog centra i srešće se sa srpskim umetnicima

- Makron je pokazao da želi da preuzme inicijativu i da napravi nove korake u rešavanju kosovskog pitanja. Francuska je priznala nezavisno Kosovo, ali Makron neće vršiti pritisak na Srbiju da to učini sve dok Srbi u toj pokrajini ne budu potpuno ravnopravni s Albancima, sve dok ne budu uživali u svim pravima i sve dok ne budu živeli u miru i bezbedno - ističe za RTV francuski novinar, koji je prošle jeseni izazvao burne reakcije tekstom u "Figarou", u kojem je oštro kritikovao protokol Jelisejske palate zbog rasporeda sedenja tokom proslave 100 godina od pobede u Velikom ratu.
Prema njegovim rečima, Makron do sada nije želeo da komentariše taj skandal kada je Hašimu Tačiju u Parizu dato bolje mesto nego predsedniku Vučiću.

- Mislim da će Makronova poseta pokušati da taj incident izgladi i popravi. Francuska na Srbiju danas gleda kao pre raspada bivše SFRJ. Gleda na Srbiju kao na svog rođaka sa Balkana - podvlači Buison.

Istovremeno, ministarka za evrointegracije lažne države Kosovo Durata Hodža priznaje da se Francuska, Holandija i Belgija protive u vezi sa liberalizacijom viza za Prištinu.

Na svečanom ručku srpski specijaliteti

Predsednik Makron tokom posete Srbiji biće poslužen srpskim specijalitetima, među kojima su sarma, proja, razne pite, ajvar, roštilj.
Uz jelo će biti služena najkvalitetnija domaća vina.

 

- Uprkos pozitivnim preporukama, čeka se odluka Evropskog saveta. Francuska, Holandija i Belgija imaju dilemu za liberalizaciju viznog režima na Kosovu - kaže Hodža.

Pritisak na Albance

Komentarišući Makronov dolazak u Srbiju, Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije ocenjuje da to pokazuje da Pariz vidi Beograd kao glavnog strateškog partnera na Zapadnom Balkanu.

- Srbija od te posete može da očekuje mnogo i na ekonomskom i na političkom planu. Pre svega, treba očekivati uspon privredne saradnje jer će sa Makronom doputovati i delegacija privrednika, a pored novih ugovora u oblasti privrede može se očekivati i konkretizovanje posla oko izgradnje metroa i pitanja daljih investicija Francuske u srpsku infrastrukturu i energetiku... Kad je reč o Kosovu, Makron bi mogao da dođe sa ponudom ukidanja taksi i obnove dijaloga Beograda i Prištine. Francuska i Nemačka, ako zaista pritisnu Prištinu, mogu dovesti do ukidanja taksi. Iako Priština sluša samo Ameriku, Evropa je dosta finansijski i politički prisutna na Kosovu - zaključuje Zečević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vatro Marx

pre 4 godine

Tko je Emmanuel Makron da obaveze Srbiju da priznaje Kosmet. Respekt prema Francuskom narodu posto znaju, i poznaju Srbiju dobr i kako miroljubiv Srpski narod. Predsjednik Francuska nema drugog izlaza, negó da slusa svoj narod . Emmanuel Makron svestan je da je velike gteske uradijo i zato dolazi dase izvine Srpskom narodu, ne javno ali zato dolazi u Beograd u posjeti.

Autobuse za siptare

pre 4 godine

Trebalo bi da se maximalno zalozimo da siptarima daju vize, samo tako cemo da ispraznimo KiM od njih. Slazem se sa Dacicem - EU da im da vize, a mi da obezbedimo besplatno autobuse da masovno i munjevito siptare prebacimo u EU.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17