• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2019

21:08

(FOTO) SRBIJA JE NAŠ PRVI PARTNER U REGIONU! Mondolini: Poseta predsednika Makrona daje novi podstrek saradnji naše dve zemlje!

Politika

(FOTO) SRBIJA JE NAŠ PRVI PARTNER U REGIONU! Mondolini: Poseta predsednika Makrona daje novi podstrek saradnji naše dve zemlje!

Podeli vest

Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji pokazuje novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan i našu želju da bilateralnim odnosima sa Srbijom, našim prvim partnerom u regionu, damo novi podstrek, naglasio je večeras ambasador Francuske Federik Mondoloni na prijemu povodom Dana državnosti Francuske, održanom tri dana uoči dolaska Makrona u Srbiju

Mondoloni je na prijemu u rezidenciji francuske ambasade u Beogradu, naveo da će ova poseta predsednika Makrona biti prva poseta Beogradu od decembra 2001. godine i posete tadašnjeg predsednika Žaka Širaka koji je tada bio prvi šef francuske države koji je došao u Srbiju posle demokratske tranzicije 2000-tih.

Foto: Tanjug



On je istakao da je protekla godina bila važan period za kulturu sećanja Francuske i Srbije kada je obeležena stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije, koje su izvojevale srpske, francuske i savezničke trupe.

-Realizovali smo brojne projekte i ponosan sam na to - rekao je Mondoloni i najavio da će u ponedeljak predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Makronom otkriti obnovljen spomenik zahvalnosti Francuskoj u Kalemegdanskom parku.

SKANDAL U BRISELU! OGLASIO SE SRPSKI GENERAL NAKON NAPUŠTANJA SASTANKA ZBOG TZV. KOSOVA! Bandić: Ne pristajemo na zloupotrebe!



Ukazao je da se ove godine proslavlja 180 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Francuske, koji su zasnovani u 13. veku, a ponovno uspostavljeni 1839. godine.

-Mi se danas aktivno trudimo da damo novu dinamiku tim odnosima u istom prijateljskom duhu - rekao je Mondoloni ukazujući na izložbu u zdanju Ambasade koja je posvećena ovoj godišnjici.

Foto: Tanjug



Mondoloni je istakao da je Francuska odlučna da na svim poljima saradnje napreduje još više tokom narednih meseci, shodno ciljevima određenim u Strategiji za Balkan koju je Francuska usvojila ove godine.

(FOTO) MIR I STABILNOST! Evo kakvu je MOĆNU PORUKU predsednik Srbije poslao sa svog instagram profila!



Podsetio je da su se politički i ekonomski odnosi dve zemlje snažno razvijali, navodeći da su ove godine održane dve ministarske posete - četiri u poslednjih 18 meseci, tri parlamentarne delegacije.

-Gotovo tačno u dan, prošle godine, predsednik Vučić je boravio u zvaničnoj poseti Parizu, a ove godine u junu bio je red na predsednicu Vlade Anu Brnabić da boravi u Parizu. Politički dijalog je postao veoma fluidan i poseta predsednika Makrona za tri dana ubrzaće još više taj zamah - kazao je on dodajući da su planirane i druge posete na visokom nivu u drugoj polovini godine.

Foto: Tanjug



Sa ekonomske strane, dodaje, uspesi koje su postigli kompanija Suez i Vansi su se potvrdili - kroz finalizaciju koncesije za beogradski aerodrom, kroz uspešno odvijanje projekta u Vinči, kroz otvaranje Novaresove fabrike u Zrenjaninu, zatim kroz rastuću saradnju između dve zemlje u digitalnoj oblasti, preko uspostavljanja “Frenš tek zajednice” u Beogradu kao i kroz razvoj Erbasa u Srbiji.

Foto: Tanjug



Kada je reč o bezbednosti istakao je da se nastavlja saradnja u borbi protiv terorizma, radikalizacije i ilegalne trgovine oružjem.

Sve su to, kako je naveo, teme od zajedničkog značaja za građane dve zemlje.

Posebno je zahvalio Srbiji na njenoj ulozi za regionalnu stabilnost i učešću koje se veoma ceni u mirovnim operacijama zajedno sa francuskom vojskom.

Foto: Tanjug



Mondoloni je najavio da će za nekoliko meseci u Beogradu biti otvorena regionalna kancelarija Francuske agencije za razvoj kako bi pomogla Srbiji da učvrsti svoje evropske veze i obezbedi njenu tranziciju ka odrzivom razvoju u korist svih.

Ambasador je zahvalio Vladi Srbije i srpskom narodu na pomoći za obnovu crkve Nortdam u Parizu, koja je nedavno izgorela u požaru.

-Vaši prilozi i vaše angažovanje je nešto što nas je duboko dirnulo - istakao je Mondoloni.

Foto: Tanjug



Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Srbije, diplomatskog kora, međunarodnih misija, verskih zajednica, francuske zajednice u Srbiji...

Među njima su bili premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar za rad Zoran Ðorđević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat, direktor BIA Bratislav Gašić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić...

Goste je zabavljao beogradski dzez orkestar "Organ gruv kvartet", a nastupao je i hor iz gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada koji je izveo himne Srbije i Francuske.

U bašti francuske ambasade bili su postavljeni i štandovi gde su gosti imali priliku da probaju tradicionalna francuska vina i specijalitete.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija