• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.07.2019

13:00 >> 13:48

PRAVI DOMAĆIN! Evo kakve je poklone Vučić prirpemio za Makrona!

Politika

PRAVI DOMAĆIN! Evo kakve je poklone Vučić prirpemio za Makrona!

Podeli vest

Francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, koji sutra dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić pripremio je nekoliko poklona među kojima su konjička sablja M1895, kao i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza

Makron će dobiti srpsku sablju za podoficire i vojnike koja je uvedena u naoružanje podoficira, značara i redova konjice 1895. godine, a na čijem balčaku je ugraviran srpski grb.

Preko Albanije je preneto samo 707 domacih sablji M1895, koje su upućene na reparaciju i transformaciju u francuski zavod Šatelroa.

Isti tip sablje, samo sa grbom Kraljevine SHS/Jugoslavije, uveden je u naoružanje vojske 1920. godine, a taj tip sablje sa grbom Republike Srbije, predsednik danas dodeljuje najboljim svršenim pitomcima Vojne akademije.

Među poklonima za Emanuela Makrona naći će se i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 1, 1879-1885" i "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu tom 2, 1885-1893".

Oba toma imaju više od 1000 stranica i objavljene su u seriji Arhiva Srbije "Istorija srpske diplomatije - dokumenta", i sadrže dvojezičke naslove, opise sadržaja dokumenata i imenske registre.

Još jedan poklon koji će biti uručen francuskom predsedniku je katalog o Sevr porcelanu iz Belog dvora, a publikacija je u formi kataloga. 

Reč je o remek-delu primenjene umetnosti - Španskom poklon servisu grofa od Artoa iz 1782, poznatom i kao Bifon servis koji je nastao u čuvenoj Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru. 

Za umetnicku kolekciju Dvorskog kompleksa Bifon servis je otkupljen 1935. godine. Ovo je i monografija koja svedoci tome da je Srbija jedna od retkih zemalja koja poseduje citavu kolekciju.

Jedan od predmeta koji će Makron poneti iz Srbije biće i autentični pirotski ćilim.

Neki od sastanaka Vučića i Makrona održaće se u Palati Srbija i tom prilikom Vučić će Makronu pokazati globus koji se tu nalazi, a koji je stigao iz Francuske kao diplomatski poklon Predsednika Fransoa Miterana Predsedniku predsedništva SFRJ Lazaru Mojsovu 1987. godine.

Izrađen je 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsednika Miterana. Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsednika, a kao inspiracija ovoj vrsti predmeta bili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka.

Veliki broj tih neobičnih predmeta imaju karakteristike koje ih dovode u direktnu vezu sa predsednikom Fransoa Miteranom.

Globuse je postavljao na postolje,a svaki globus je sa jedne strane imao veliki mesingani prsten koji je obuhvato celu kuglu, okretao se pomoću šipke koja se pružala od severnog do južnog pola.

Visina globusa sa konstrukcijom iznosi 130 cm, a precnik same lopte 110 cm.

Model globusa iz 1985. godine predsednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska negovala dobre diplomatske odnose, a SFR Jugoslavija je bila jedna od njih. 

Ovaj predmet se i sada čuva u Palati Saveznog izvršnog veća, danas Palati Srbija, a isti ovakav globus se nalazi i u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DRAGAN

pre 4 godine

Manite se kvazi poklona to ne pali kod francuza to je cisto zamajavanje......Na kraju se svode racuni....sta ce francuz "pokloniti" Srbiji Da nas ne boli posle glava od toga

SS

pre 4 godine

Bolje da mu poklone konja,kao plemenitu životinju pa možda shvati vrednosti poštovanja.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija