• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

14.07.2019

18:26

LINTA: Novi međunarodni mehanizam za istinu o Srebrenici!

Politika

LINTA: Novi međunarodni mehanizam za istinu o Srebrenici!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija treba da pokrene sveobuhvatnu diplomatsku inicijativu kako bi se utvrdila prava istina o događajima u i oko Srebrenice, te predlaže da se ustanovi novi međunarodni mehanizam koji bi preispitao sve izrečene presude

- Krajnje je vrijeme da se u interesu pravde, srpskog i bošnjačkog naroda i čitavog sveta snagom argumenata razobliči neosnovanost optužbi i presuda Međunarodnog suda pravde i Haškog trubunala da je u Srebrenici tobože izvršen genocid nad Bošnjacima - navodi Linta u pisanoj izjavi za medije. U Srebrenici se, kako tvrdi, u julu 1995. godine desio zločin, koji se, objašnjava, prema definiciji Međunarodne Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine, apsolutno ne može smatrati genocidom. 

- Ne postoje dokazi da je na srpskoj strani postojao udruženi zločinački poduhvat o prisilnom uklanjanju Bošnjaka a kamoli namjera o njihovom fizičkom uništenju - navodi Linta.

Dodaje u izjavi i da presude Haškog tribunala kojima su Radovan Karadžić, general Ratko Mladić i još jedan broj lica osuđeni za genocid nisu zasnovane na čvrstim dokazima i činjenicama već na "lažnim izjavama određenog broja svjedoka iz reda bošnjačkog naroda i drugih". 

Zbog toga je, napominje, potrebno da Bošnjački političari, intelektualci i crkveni dostojanstvenici treba da znaju da "insistiranjem na lažnom mitu da se u Srebrenici desio genocid nanose veliku štetu vlastitom narodu". 

- Sudske presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde su duboko nepravedne jer su zasnovane na lažima i neistinama i kao takve ne mogu nikada biti prihvaćenje od strane srpskog naroda - poručuje Linta, uz ocenu da samo prava istina o događajima u Srebrenici od 1992. do 1995. može biti temelj za izgradnju poverenja između Srba i Bošnjaka. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija