• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

15.07.2019

11:35

(VIDEO) LAZANSKI: Makron u Srbiju donosi rakete "MISTRAL" - Vučiću zbog toga treba odati priznanje!

Politika

(VIDEO) LAZANSKI: Makron u Srbiju donosi rakete "MISTRAL" - Vučiću zbog toga treba odati priznanje!

Podeli vest

"Mistral" je prva raketa koju kupujemo od neke zapadne zemlje u prethodnih 30 godina i, kako ocenjuje Miroslav Lazanski, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog toga treba odati priznanje

 

Od 25 sporazuma koliko će biti potpisano tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, pet će biti iz oblasti naoružanja i vojne opreme. Srbija će od Francuske nabaviti PVO sistem "mistral" koji će biti integrisan u sistem PASARS domaće proizvodnje.

Miroslav Lazanski, komentator "Politike", kaže da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora odati priznanje jer je "ovo prva raketa koju dobijamo od neke zapadne zemlje, posle kupovine rakete "Maverik" od Amerike krajem 80-ih godina".

- Nastavljamo, kao u Titovo vreme, sa trendom diverzifikacije i to je dobra vojna politika: imamo malo zapadne, malo istočne tehnologije i nismo koncentrisani samo na jednog proizvođača – kaže Lazanski.

Dodaje da je bio vrlo skeptičan po pitanju prodaje "mistrala" Srbiji. Kaže da je "mistral" raketni PVO sistem za male visine, a Srbija dobija najnoviju verziju koja ide više od šest kilometara u daljinu i više od tri i po kilometara u visinu.

"Mistral", kaže, ima bojevu glavu koja je neosetljiva na ometanje, rukovodi se toplotnim izvorom sa aviona, odnosno, gađa motor letilice.

- Pre svega je kursna raketa, koja može da gađa avion i u dolasku i u odlasku, a ne samo da čeka da avion okrene izduvne cevi motora pa da ga onda gađa. Bojeva glava rakete sposobna je da izbegne ometanje pomoću lasera i infra-crvenih mamaca – kaže Lazanski i dodaje da "mistral" ima neverovatnu mogućnost zaokreta i menjanja putanje, tzv. 30G.

- Ne znam da li bilo koja raketa u ovom domenu ima tu vrstu mogućnosti zaokreta! "Mistral" ima i fantastičnu brzinu: 930 metara u sekundi, što je gotovo brzina pištoljskog/puščanog metka. Dakle, može da stigne svaki nadzvučni avion u niskom letu – kaže Lazanski, podsećajući da će "mistral" biti integrisan u sistem PASARS domaće proizvodnje.

- PASARS sam ja nazvao Terminatorom. To je dobar top i nama nedostaje trupna protivvazdušna odbrana. Imali smo sistem Kub, ali je neodgovorna ekipa iz prethodne vlasti pobacala sve topove od 20mm misleći da ničemu ne služe, a sada smo došli u situaciju da moramo da tražimo sredstvo neposredne artiljerijske PVO zajedno sa raketama i odbrana od bespilotnih letilica – kaže Lazanski za Pink.

Lazanski ističe da su topovi od 30mm pobacani po livadi kod Smederevske Palanke i ima ih oko hiljadu.

- Zanima me ko je to bacio i ko je prenebregao da dolazi vreme ratova sa dronovima, kada se ne može gađati velikom raketom – objašnjava Lazanski, dodajući da će PASARS biti dobar za obaranje dronova, a istovremeno ima raketu kojom se može, recimo, gađati protivnički helikopter u niskom letu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mladen

pre 4 godine

Ne znam sta ce nam PVO koji gadja samo do 3,5 km u visinu? Pa nas su 99 gadjali sa preko 10 km dok smo imali ono najstarije oruzje a ne sad ne daj Boze.

Nile

pre 4 godine

Da odamo priznanje zato šta ih donosi da radi doboar poso svojim firmama koje ih rade a te rakete neće uspeti Srbiji ni takse da maknu koje svaki mesec odnose po 1700 takvih raketa ili 30mil.E?

Vns

pre 4 godine

Donosi bombe,rakete zašto ne donosi opremu za škole,bolnice????

mirko

pre 4 godine

gospodin bolje da nastavi da ocenjuje misice nego da lupeta, prelazi se na supersonicne rakete a mi pricamo o terminatoru sa ic raketom koja se ispaljuje sa ramena veca glupost je jedino bila protivbrodska raketa koju su koristili u ratu u hrvatskoj i bosni,ispalis je i padne negde u radijusu od 100 km,niko ne zna gde

Marcco

pre 4 godine

Kako da ne. A čije dronove ćemo da obaramo?

Marko

pre 4 godine

ovo je dobar sistem ako nas neko napadne balonima punjenim toplim vazduhom. Oni sa helijumom su vec opasni za nas PVO. Ovo je za zaplakati. Ovaj sistem ima da shibne neka raketa ispaljena sa aviona na udaljenosti od 80km, nece ni dugmici da ostanu.

Petar Mrkonjić

pre 4 godine

Pedeset raketa (brojem 50) za 18 sistema (pasars16) od kojih postoje tek dva (brojem 2) prototipa tj,... po jedno punjenje po vozilu ukoliko se proizvede predviđenih 18 pasars16. Kažite vi meni g. Lazanski šta ćemo kad ispalimo te rakete pola sata od početka rata/konflikta/napada. Parkirati vozila i zabiti glavu u pesak. Nadam se da je ovaj broj raketa za testiranje na ova dva prototipa, a ne konačan broj. Ovakve rakete kad se kupuju kupuje se po nekoliko stotina do 1000 komada odjednom.

dOKLE VISE TAKVE PROPAGANDE

pre 4 godine

Sta bre donosi? Sve se to kao nesto izgladi, pod uslovom da kupis oruzje, koje ubija obican narod, ne drzavnike, politicare. Pa, mnoge zemlje zive od vojne industrije, samo dajte da proizvodimo oruzja, kojima cemo ubijati obican narod. Dosta vise ratnih, bolesnih igara.

Darko

pre 4 godine

Nisam pročitao šta je Srbija u okviru ove spektakulatne posete dogovorila da izveze u francusku? Osi.m ove dvodnevne predstave za retardirane idote, šta mi imamo osim raketa koje nam ne trebaju i naravno francuskih firmi koje će dobiti milione subvencija da otvore radna mesta od 300evra.

Giša

pre 4 godine

Znao sam da ne dolazi džaba već da nam utrapi NATO g.vna.Te rakete u slučaju upotrebe će biti naravno neispravne jer su iz NATO programa.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59