• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

15.07.2019

11:38

(VIDEO) VULIN UOČI MAKRONOVE POSETE: Strani zvaničnici su nekada dolazili da diktiraju uslove, a Vučić je predsednik sa kojim se razgovara!

Politika

(VIDEO) VULIN UOČI MAKRONOVE POSETE: Strani zvaničnici su nekada dolazili da diktiraju uslove, a Vučić je predsednik sa kojim se razgovara!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona da su zvaničnici stranih država u Srbiju ranije dolazili da diktiraju uslove, dok je Aleksandar Vučić predsednik sa kojim se razgovara


- Dolazi čovek koji želi da razgovara sa nama. Makron dolazi u Srbiju odmah posle Velike parade, 14. jul je nacionalni praznik Francuske, najvažniji dan u njihovom kalendaru i kada dolazi odmah posle toga to nešto govori – rekao je Vulin. 

Prema njegovim rečima, poseta francuskog predsednika veoma je važna za Srbiju, Francuska je moćna evropska zemlja i važno je da Srbija ima što bolje odnose sa njom.

On je istakao da je Makron jedan o najmoćnijih ljudi Evrope, istakavši da nakon Bregzita, uticaj Francuske u Evropskoj uniji jača. 

- Francuska je ne samo nuklearna sila, nego jedina koja je u NATO paktu, a ima samostalnu nuklearnu komandu. Francuska je moćna zemlja i nama je u interesu da imamo što bolje odnose sa njima. Stvari se menjaju, menjaju se zahvaljujući politici. Pre Aleksandra Vučića to nije bilo moguće. Ovde su dolazili samo da diktiraju uslove, Vučić je predsednik sa kojim se razgovara – istakao je Vulin. 

To, kako je dodao, pokazuje koliko je promenjana uloga Srbije i prvog čoveka zemlje. 

- Tadić je išao da se izvinjava. Vučić se ne izvinjava nikome, on brani pozicije Srbije, brani ih principijelno i uspešno i ceo svet mu to priznaje – naglasio je Vulin. 

Foto: pink.rs

Ističe da nije slučajno što Makron dolazi na dva dana, da su pažljivo odabrani događaji tokom posete, od vojnih sporazuma do obilaska obnovljenog Spomenika zahvalnosti na Kalemegdanu, koji govore o budućim odnosima. 

Vulin je podsetio da će Makron čim sleti u Beograd na Aerodromu "Nikola Tesla" svečano označiti početak radova na modernizicaji Aerodroma čiji je koncesionar francuska komanija "Vansi".

Kako kaže, 2012. godine niko nije želeo ni da pogleda Aerodrom "Nikola Tesla", da bi sa formiranjem Er Srbije, za koncesiju u Aerodromu borile su najveće svetske kompanije. 

Sa Makronom biće potpisano i nekoliko sporazuma koji se tiču nabavke helikoptera i naoružanja za Vojsku Srbije, a Vulin naglašava da se u vojsku, ma kako se ona zvala, nije ulagalo poslednjih tridesetak godina. 

U međuvremenu, kaže, svet nije čekao, vojske su se naoružavale novim sistemima i sa promenom vlasti u Srbiji i nakon fiskalne konsolidacije krenula su prva velika ulaganja u vojsku.

To što je njemu i lekarima sa VMA nedavno zabranjen ulazak na KiM, Vulin kaže da Priština nasiljem pokušava da pokaže da je država.

 - Kada nekome zabranite lekara, vi ste im zabranili život. Lekari sa VMA već šest godina idu u Kosovsku Mitrovicu i Gračanicu da leče ljude i ne pitaju kako se zovu i prezivaju - zaključio je ministar. 

Vulin je dodao da politika vojne neutralnosti, koju vodi predsednik Vučić, Srbiji garantuje da može i na istoku i na zapadu da se oprema i da se obučava i da štiti svoj interese na svim stranama sveta.  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija