• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.07.2019

15:25

STEFANOVIĆ O NOVOM POKUŠAJU PRIŠTINE DA UĐE U INTERPOL: Ne mogu ogrezli u kriminalu da se bore protiv njega!

Politika

STEFANOVIĆ O NOVOM POKUŠAJU PRIŠTINE DA UĐE U INTERPOL: Ne mogu ogrezli u kriminalu da se bore protiv njega!

Podeli vest

Nećemo dozvoliti da ogrezli u kriminalu i korupciji sada postanu navodni borci protiv kriminala, poručuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodaje da će Srbija nastaviti odlučnu diplomatsku borbu u sprečavanju tzv. Kosova da postane deo Interpola

"Učinićemo sve što je neophodno kako bi zaštitili svoje nacionalne interese i sprečilia brutalno gaženje međunarodnog prava i politizaciju i kriminalizaciju te profesionalne policijske organizacije", istakao je ministar Stefanović u izjavi za Tanjug.

Stefanović je istakao da će predstavnici Srbije nastaviti da razgovaraju sa zemljama članicama Interpola kako bi im još jednom izneli nepobitne argumente koji ukazuju na to zašto bi prijem tzv. Kosova imao dalekosežne posledice na budući rad Interpola, kao i na mogućnost da poverljivi podaci, koje policije razmenjuju, budu vrlo brzo kompromitovani.

"Nećemo dozvoliti da oni koji su ogrezili u kriminalu i korupciji sada postanu navodni borci protiv toga, jer je svima jasno da tako nešto nije moguće", podvukao je Stefanović. 

Kako je rekao, ne može se očekivati da ljudi koji se dovode u vezu sa najtežim zločinima na Kosovu i Metohiji i koji su upravo zbog toga i u bazi Interpola - budu oni koji će postupati u skladu sa tim raspisanim međunarodnim poternicama. 

"Daleko su veći izgledi da oni poverljive podatke preuzmu za sebe i svoje saborce", naveo je ministar.

Stefanović je istakao da će Sbrija, i pre sednice Generalne skupštine Interpola, koja će biti u oktobru u Čileu, svima još jednom ponoviti koji sve pravni argumenti jasno pokazuju da Kosovo ne može biti deo Interpola, jer je KiM teritorija Srbije, što je jasno propisano Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

DAČIĆ POZIVA MAKRONA: Vi ste ozbiljna država, prekinite ovu igru, NATERAJTE HARADINAJA DA UKINE TAKSE!

On je ponovo upozorio da bi eventualni prijem bio bi u suprotnosti sa pravilima Interpola, tačnije time bi bila prekršena „Korelova rezolucija“, koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola. 

"Takozvano Kosovo, naravno, ne ispunjava ni jedan od ovih uslova", konstatovao je Stefanović.

On je rekao da će se svim pravnim sredstvima braniti suverenitet Srbije, čime se, kaže, ujedno brani i integritet Interpola, jer bi prijem Kosova ozbiljno doveo u pitanje budući rad ove profesionalne policijske organizacije.

Prištinski Zeri preneo je danas ocenu kosovskih analitičara da su "male šanse da Kosovo pristupi Interpolu ove godine".

Analitičari navode da u ovom trenutku samo aktivna kampanja lobiranja može dati rezultate, ali da nema inicijative za to, pa će ovogodišnji proces verovatno proći kao prethodni, jer "nema naznaka da je Kosovo naučilo lekciju iz prošlogodišnjeg neuspeha da se priključi Interpolu", preneo je prištinski list. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

Priština je rekla da ništa ne traži od Srbije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija