• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.07.2019

18:14

(FOTO/VIDEO) SRBIJA I FRANCUSKA POTPISALE 22 SPORAZUMA!

Politika

(FOTO/VIDEO) SRBIJA I FRANCUSKA POTPISALE 22 SPORAZUMA!

Podeli vest

Delegacije Francuske i Srbije potpisala su danas 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata

Reč je o Izjavu o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između BEOČISTA ENERGIJA i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom NBDA o isporuci raketa "mistral". 

Razmenjeni su i Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu. 

Te sporazume su u ime Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. 

Foto: printscreen RTV Pink

Među 22 potpisani su i Sporazum o saradnji Javnobeležničke komore Srbije i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i pismo o namerama o saradnji Komore javnih izvršetelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske. 

Takođe, potpisani su i Sporazum o saradnji između Šnajder elektrik i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji Šnajder elektrik i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. 

Foto: printscreen RTV Pink

Dve delegacije su potpisale su i Sporazum o saradnji u oblasti stripa, Administrativni sporazum u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnog obrazovanja i Administrativni sporazum o oblasti sporta. 

Foto: printscreen RTV Pink

Potpisani su i Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnolškog razvoja, Ambasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji u borbi poritv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Srbije i Sporazum o donacija EVOFINDER. 

Dve delegacije potpisale su i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA, Memorandum o razumevanja između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolija i Memorandum o saradnji između RTE (opertora prenosnog sistema Francuske i EMS AD). 

Foto: printscreen RTV Pink

Potpisan je i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstva i saobraćaja AP Vojvodina u pirsustvu Basiadi Wind doo za razvoj vetro-parka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji. 

Posetu predsednika Francuske Emanuela Makrona možete pratiti nanašem blogu na sledećem linku:

(UŽIVO) VUČIĆ I MAKRON U ČETIRI OKA! Dva predsednika probila termin razgovora!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

Veoma mnogo zajedničkih što građevinskih ,infrastrukturnih , u oblasti energetike, zajedno dvadeset dva sporazuma, potpisana između dve države.

Vojo

pre 4 godine

Pa dobro, ekonomski odnosi će biti bolji. Više ćemo raditi i trgovati, ali ne treba da se zanosimo nekim prijateljstvom, jer Francuska država nije nikad bila prijatelj Srbije, a nije ni sada. Prijatelji Srbije bili su mnogi Francuzi pojedinci kao na primer general D Epere i još neke vojskovodje iz Prvog Rata, Pa Binel iz 1999 kada su nas bombardovali i Francuzi, pa Arno Gujon posle bombardovanja i danas i mnogi drugi. Francuska ne može puno da nam pomogne ( jer ne smeju od SAD ),ali može puno da nam odmogne ( jer smo mi mali a oni su veliki) i dovoljno je i to što nam nije neprijatelj. Prema tome, radićemo nešto više nego do sada, ali ne smemo zaboraviti da nas je Francuska bombardovala pre 20 godina, i da su pre 11 godina priznali lažnu državu Kosovo, na delu teritorije Srbije koji su zajedno sa SAD i još nekima okupirali.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija