• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.07.2019

09:36

DAČIĆ: Makron je došao sa veoma jasnim porukama!

Politika

DAČIĆ: Makron je došao sa veoma jasnim porukama!

Podeli vest

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji je bila izvanredna i, posle dužeg vremena, jedna poseta sa vrlo jasnim porukama, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić


Dačić je naglasio da je Makron istakao potrebu za kompromisom između Beograda i Prištine, što je, kaže, velika promena u politici Francuske.

- To je ono što i mi govorimo sve vreme, ka čemu se pomerila i američka administracija. Tramp o tome nikada nije govorio, ali je Makron sada rekao da je neophodno da se pronađe kompromis između stavova Beograda i Prištine. Veoma precizno - konstatovao je Dačić gostujući na RTS.

(VIDEO) MAKRONE, SRBINE!!! Pogledajte kako francuski predsednik Emanuel Makron GOVORI NAŠ JEZIK!

Takođe, ukazao je na Makronove reči da će on sam da podstiče i lično se zalaže u tom pravcu, što je, podvlači Dačić, velika stvar.

- Makron ne želi da ulazi u to koji će se princip dogovoriti, a njegov stav da Srbi i Albanci treba samo da se dogovore, je nešto što Srbija može najviše da očekuje od zemalja koje su priznale Kosovo - naglasio je Dačić.

Na konstataciju da Makron očekuje dogovor Beograda i Prišine u narednih nekoliko meseci, Dačić ocenjuje da je to preterani optimizam, jer iako Makron želi da se tome posveti, to ne znači da neki drugi akteri na to gledaju sa odobravanjem.

- I na zapadu postoji geostrateška igra, Vašington, Berlin , Brisel… - rekao je Dačić.

MAKRON U SRBIJI, DAN DRUGI: Lideri Francuske i Srbije sa predstavnicima Regionalne kancelarije za saradnju mladih

On je napomenuo da su poruke koje su se čule, ali i Makronov veoma emotivan nastup na Kalemegdanu, poruke koje obavezuju.

- Kada neko kaže - mi ćemo voleti vas kao što ste vi nas, kada pokažete da vam je Srbija u srcu, da ćemo zajedno dalje raditi - to su poruke koje ipak ostavljaju neke obaveze za one koji ih izgovaraju - rekao je Dačić i dodao da su retki političari sa Zapada koji bude emocije u našem narodu.

On je istakao da je poseta veliki korak napred, ali da prijateljstvo treba negovati.

Podsetio je i da su odnosi Srbije i Francuske kroz istoriju bili izuzetno bliski, pa su zahladneli, ali, kako je rekao, postoji emocija između Srba i Francuza.

- To je potrebno i zbog našeg nacionalnog identiteta i dostojanstva i pokazatelj velike bliskosti sa jednom svetskom silom, pored Rusije. Pokazuje da imamo jednog prijatelja sa zapada - rekao je Dačić.

VEČERA ZA MAKRONA PRIREĐENA U VILI MIR! Evo ko je bio, šta se jelo i pilo, a o čemu se razgovaralo!

On je dodao da ne možemo da vratimo vreme, ali možemo da pokušamo da resetujemo odnose.

O večeri koju je sinoć u čast visokog gosta iz Francuske priredio srpski predsednik Aleksandar Vučić Dačić je preneo da je večera dugo trajala, da su dugo razgovarali i da je i to bilo dobro za Srbiju.

- Sada treba da idemo dalje, treba negovati prijateljstva. Napravljen je veliki korak napred , koji daje veliki podstrek i za nacionalno dostojanstvo Srbije, koje je godinama bilo frustrirano osećajem da je zapad bio nepravedan prema Srbiji - rekao je Dačić.

Izgrađeno je međusobno poverenje i to treba da se razvija, da ne bude sledeći susret za 18 godina, dodao je on.

Dačić je istakao da je nama važno da zaštitimo svoje nacionalne interese, a bez prijatelja na više strana to ne možemo da uradimo.

Što se tiče EU i otvaranja poglavlja, i da li će EU da opstane, to oni treba da se dogovore, rekao je Dačić i ocenio da je nama najvažnije da mi rešimo naša pitanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija