• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

16.07.2019

20:16

SUMIRANJE UTISAKA NAKON POSETE MAKRONA! Šta je sve potpisano sa Francuzima i zašto je ova poseta toliko bitna?

Politika

SUMIRANJE UTISAKA NAKON POSETE MAKRONA! Šta je sve potpisano sa Francuzima i zašto je ova poseta toliko bitna?

Podeli vest

Od 25 sporazuma, koliko će biti potpisano, pet je iz oblasti naoružanja i vojne opreme. 'Mistral' je prva raketa koju kupujemo od neke zapadne zemlje u poslednjih 30 godina

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je došao u dvodnevnu posetu, doneo je Srbiji moćne rakete malog dometa 'mistral'!

Ove prenosne rakete dometa do šest kilometara prvo su naoružanje koje naša država kupuje od neke zapadne zemlje u poslednjih 30 godina. Rakete 'mistral' su samo deo vojno-strateškog dogovora Francuske i Srbije, budući da se od 25 sporazuma, koliko je potpisano (vidite na stranama 4 i 5), čak pet odnosi na oblast naoružanja i vojne opreme. Glavna karakteristika ovih raketa jeste to da imaju samonavođenu infracrvenu glavu i namenjene su za rušenje aviona i helikoptera. Mogu se ispaljivati 'sa ramena', ali mogu i da se iskoriste za opremanje borbenih vozila. Stručnjaci tvrde da ovaj sistem poseduje garantovanu preciznost od čak 97 odsto uz brzinu od 800 metara u sekundi, a ideja je da budu ukombinovane sa našim PVO sistemom 'pasars'.

Kao u Titovo vreme
 


Nastavljamo, kao u Titovo vreme, sa nabavkom i zapadne i istočne tehnologije


Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator

Razvijanje saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se vojno-tehnička saradnja dve zemlje razvija.


- Zainteresovani smo za uređaje opti-elektronske prirode. Imamo nešto novca, želimo da sačuvamo zemlju kao vojno-neutralna zemlja. Francuska je, kao naš saveznik, dobra za saradnju. Veoma sam zadovoljan nabavkom raketa 'mistral'. Dobićemo 18 jedinica i 50 raketa. To je veoma značajno i mnogo toga u budućnosti možemo da uradimo. Veoma sam srećan što sam mogao da ugostim Makrona i što sam imao priliku da otvoreno govorim sa njim o svim ključnim pitanjima. Nadam se da će nam snažna Francuska i jak i moćan predsednik Makron pomoći - istakao je Vučić, dodajući da se zahvaljuje na velikom poštovanju koje je francuski lider ukazao Srbiji.

Makron čestitao Noletu čim je sleteo na aerodrom


Interesantno je to da je Makron, odmah po sletanju na aerodrom 'Nikola Tesla', čestitao srpskom narodu pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu, navodeći da je meč bio veliki sportski izazov.
- Ovom prilikom želim da vam čestitam na pobedi Novaka Đokovića na Vimbldonu. To je bio neverovatan sportski izazov i sigurno je da je ceo srpski narod ponosan. I imate pravo da budete - rekao je Makron.


Francuski predsednik Emanuel Makron, na drugoj strani, ocenio je da je Srbija pouzdan partner za Pariz.


- To se posebno odnosi na borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. Želimo da ojačamo našu saradnju u oblasti odbrane. Hoćemo da naše 'bratstvo po oružju' prevedemo u našu saradnju i odaberemo Evropu. Srbija je jedna velika evropska država, nacija. Vi držite do svoje suverenosti i nezavisnosti - naglasio je Makron, dodajući da će pokušati da organizuje novi sastanak sa predstavnicima Prištine, Beograda i Berlina.


- Pojačane su tenzije, ali se moramo okrenuti kompromisu. Dijalog treba nastaviti, a šta će sadržati konačni sporazum treba da odluče dve strane. Francuska je spremna da, zajedno sa Nemačkom, podrži obnovu dijaloga, koji u narednih nekoliko meseci treba da nađe konkretno rešenje. Angažovaću se na tome zbog velikog poštovanja prema vašoj zemlji - obećao je Makron.

Dačić: Makron da prekine igru Prištine


Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da se nada da će Makron prekinuti igru oko taksi koje je uvela Priština.
- Ne može niko da me ubedi da Evropa ne može da natera Haradinaja da ukine odluku zbog koje stoji najvažnije političko pitanje. Nadam se da će Makron prekinuti sramnu igru Prištine - ističe Dačić, dodajući da je Makronov dolazak jedan od najvažnijih poseta stranih državnika u poslednjoj deceniji.
- Ne očekujem da će Francuska pritiskati Srbiju da prizna Kosovo - naglašava Dačić.
Šef diplomatije nije propustio priliku i da kaže kako će pevati Makronu, ukoliko za to bude prilike.
- Već sam mu pevao pre dve godine u Trstu. Verovatno će to biti 'Šanzelize' - otkriva Dačić.

Odlična politika

Komentarišući ove navode, vojno-politički komentator Miroslav Lazanski ističe da je 'mistral' prva raketa koju kupujemo od neke zapadne zemlje u prethodnih 30 godina i da Vučiću zbog toga treba odati priznanje.


- Nastavljamo, kao u Titovo vreme, sa trendom diverzifikacije i to je dobra vojna politika. Imamo malo zapadne, malo istočne tehnologije i nismo koncentrisani samo na jednog proizvođača. Bio sam vrlo skeptičan po pitanju prodaje 'mistrala' Srbiji. To je raketni PVO sistem za male visine, a Srbija dobija najnoviju verziju koja ide više od šest kilometara u daljinu i više od tri i po kilometara u visinu. 'Mistral' ima bojevu glavu koja je neosetljiva na ometanje, rukovodi se toplotnim izvorom s aviona, odnosno gađa motor letilice - objašnjava Lazanski.


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 4 godine

3.5 km u visinu? Hahaha pa sa tim da gadjamo laste, rode i vrapce ?

Jimmy le Santo

pre 4 godine

Svako tumači kako mu odgovara Makronova posjeta nista se nece promijeniti ili su loši prevodioci ili ne zelite da cujete. Dve Evropske drzave Kosovi i Srbija koji dio recenice ne razuminete pogotovo patuljak Daćič.

boca

pre 4 godine

Strašno.Pa zar mi nemamo inžinjere koji mogu da naprave nešto slično tom "Mistralu".A ako neznaju neka odu u Kinu da ih kinezi nauče kako se uzima zapadna tehnologija i posle prodaje za jeftine pare.Hvala redakciji na dozvoljenom komentaru.

Mr Radomir Scepanovic

pre 4 godine

И поред сввега, Француска је учествовала у политичко-економским санкцијама Србије `91 године, Учествовала је у бобардовању српских положаја по Босни, док су муџахедини и потурице шутирали српске одсечене главе! Француска је учесник у бомбардовању Србије `99 године с циљем одузимањем српске територије. Србија је дансас под окупацијом. Срамота за Француску!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59