• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DW/Standard

21.07.2019

18:25

NEMCI TVRDE: PODELA KOSOVA OPET JE U IGRI! Haradinaj i njegova "RATNA KOLICIJA" su bili smetnja i morali su da idu!

Politika

NEMCI TVRDE: PODELA KOSOVA OPET JE U IGRI! Haradinaj i njegova "RATNA KOLICIJA" su bili smetnja i morali su da idu!

Podeli vest

Haradinajeva ostavka bi mogla da podgreje predlog o kojem se govori više od godinu dana - teritorija u zamenu za priznanje

Ostavkom Ramuša Haradinaja predsednik Hašim Tači ostaje bez glavnog konkurenta. To bi moglo da vrati na sto ideju o razmeni: teritorija za priznanje, komentariše Vilma Filjaj-Balvora, urednica redakcije DV na albanskom.

Dvadeset godina posle rata na Kosovu su mnoge rane otvorene, većina zločina nekažnjena, a pomirenje Srba i Albanaca se ne nazire. Ipak, važna stvar je započeta osnivanjem Specijalnog suda koji se u petak pobrinuo za naslove: pozivanjem premijera Ramuša Haradinaja novi tribunal odmah cilja na sam vrh OVK.

To je drugi put da Haradinaj dobrovoljno odlazi u Hag. I prvi put, 2005. godine, je iz istog razloga podneo ostavku. Nakon njegovog oslobađanja usled nedostatka dokaza ostala je sumnja da su svedoci zastrašivani i ubijani. Haradinaj je u Prištini dočekan kao nacionalni heroj.

Nova ostavka Haradinaja mogla bi da ima dalekosežne posledice po Kosovo - odlaskom glavnog igrača pomera se klatno moći. Od početka rada ove Vlade pre dve godine je Haradinajeva takozvana "ratna koalicija" bila veoma trusna, a izazovi ogromni: teški odnosi sa Srbijom, korupcija, visoka nezaposlenost i Damoklov mač Specijalnog suda. Mogao se predvideti prevremeni kraj ove vlasti.

Posebno u dijalogu sa Beogradom sada u Prištini nastaje novi odnos snaga: Haradinaj se odlučno zalagao za dijalog na čijem će kraju biti priznanje Kosova i suprotstavljao se izmeni granice. To su kao mogućnost nabacili kosovski predsednik Hašim Tači i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić.

Svojim držanjem po ovom pitanju je Haradinaj osvajao političke poene na Kosovu i u inostranstvu. Jer mnoge članice EU - pre svih Nemačka - izjasnile su se protiv pomeranja granica u Evropi. Ipak, Haradinaj je dospeo pod masivan međunarodni pritisak kada je njegova Vlada uvela visoke carine na uvoz iz Srbije. Od tada je dijalog u dubokom ledu - ali sa njim i moguća razmena teritorija. Haradinaj nije popuštao oko carina uprkos intenzivnim pokušajima posredovanja. Njegova tvrdoglavost bi mu pre ili kasnije politički došla glave. Hag je samo ubrzao odlazak. Haradinajev potez je konsekventan i ispravan: predaće se u ruke pravosuđa.

Odlazak sa političke pozornice - čak i ako je samo privremen - promeniće scenu na Kosovu. Hašim Tači i njegova Demokratska partija ostaju bez glavnog protivnika u pitanju dijaloga sa Beogradom. Tako bi ponovo mogao da se podgreje predlog o kojem se govori više od godinu dana - teritorija u zamenu za priznanje. Sporazum koji bi išao u ovom pravcu bez širokog konsenzusa stanovništva na Kosovu ne bi bio dobro znamenje za dugoročno i održivo rešenje kosovskog pitanja

Specijalni sud za albanske ratne zločine tokom sukoba na Kosovu je u petak načinio snažan korak u pravcu pravosudnog suočavanja sa prošlošću. To je ohrabrujući znak za Kosovo. Na političke posledice Haradinajeve ostavke se izgleda neće dugo čekati - u dijalogu sa Srbijom moglo bi da bude pozitivnih pomaka. Ali po svaku cenu valja izbeći nekakav truli dogovor na temelju trenutne političke slabosti Kosova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 4 godine

Treba zastiti Srbe i nasu svetinju na Kosovu koliko god je moguce a Kosovo proglasiti okupiranom teritorijom. Kad Turci 500 godina nisu mogli nista, ne mogu ni Siptardi koliko god da traje.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija