• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.07.2019

07:05 >> 11:57

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ NA POLAGANJU KAMENA TEMELJCA ZA NOVO POSTROJENJE U ŽELEZARI: Za mene je ovo veliki dan! Hvala predsedniku Siju i kineskim prijateljima na posvećenosti!

Politika

(FOTO/VIDEO) VUČIĆ NA POLAGANJU KAMENA TEMELJCA ZA NOVO POSTROJENJE U ŽELEZARI: Za mene je ovo veliki dan! Hvala predsedniku Siju i kineskim prijateljima na posvećenosti!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo položili su danas kamen-temeljac za izgradnju novog postrojenja Aglomeracije kompanije Hbis group Serbia u Železari Smederevo

Početak izgradnje novog postrojenja Aglomeracije kompanije Hbis grupe Srbija u vrednosti od 120 miliona dolara, značajna je investicija, izjavio je u Smederevu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Za mene je ovo veliki dan. Investiciju vrednu 120 miliona dolara nismo mogli da obezbedimo jer je to ogroman novac koji sada imamo pošto smo našli najbolje i najveće prijatelje", naglasio je Vučić.

Podsetio je da je predsednik Kine Si Ðinping bio u Železari oduševljen gostoprimostovm i srdačnošću radnika. Vučić navodi da u Železari radi više od 5.000 ljudi i da je u poslednjih godinu dana 269 mladih dobilo posao, a da je 501 čovek sa ugovora na određeno prešao na neodređeno vreme.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Sve to govori o posvećenost Hbisa i Kine i Si Ðinpinga da Železara uspe. Znate da uslovi za poslovanje železare nisu laki, i zbog sistema kvota iz EU. Ništa od toga ne bi mogli da izdržimo da nemamo posvećnenost kineskog rukovodstva i prijatelja".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Smederevo je moja ljubav i moj posao, ali to nije morala da bude ljubav i posao Si Ðinpinga, rekao je Vučić još jednom zahvalivši kineskom predsedniku na svemu što je učinio.

Predsednik je rekao i da veruje da će Srbija uspeti kod EU da obezbedi fer tretman za srpski čelik i srpsku železaru. On je izrazio uverenje da će buduća šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pomoći Srbiji u tome.

"Imamo problema sa kvotama i želim da izrazim priznanje vladi i premijerki Brnabić na velikoj borbi. Politički im pomažem u razgovorima sa Tuskom i Žan-Klodom Junkerom (odlazećim predsednikom EK)", rekao je Vučić na pitanje novinara o kvotama EU na čelik.

Vučić je dodao je Vlada Srbije morala da razgovara i sa ljudima iz Danske ili Švedske po tom pitanju.

"Pitali smo zašto su neke zemlje bile izuzete, a zašto Srbija nije izuzeta, nastavićemo svoju borbu. Imali smo veliku pomoć Junkera i nadam se da ćemo imati i podršku Lajen u budućnosti", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa njom do sada razgovarao više puta.

"Šta da vam govorim - kako smo mi rekli i unapred pogodili koliko će Turci da izvezu za sedam dana i na dnevnom nivou, a oni nam rekli da je to nemoguće, pa se ispostavilo da smo mi u pravu, da su time popunili i dobar deo naše kvote... U pitanju je teška tehnika. Ali, sačuvaćemo Železaru i posao za ljude i uspeh Železare kao najvažnije fabrke u Srbiji", poručio je Vučić.

Ambasadorka Kine Čen Bo poželela je dobrodošlicu svima i rekla da su njeni sunarodnici koji rade u Železara oduševljeni Srbijom i Srbima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


"Ja bih rekla da je Železara kuća koju su zajedno gradile kineska i srpska strana. Danas više od 5.000 radnika živi i radi u ovoj kompaniji, pred ozbiljnim izazovima Železara je postala najveće izvozno preduzeće i čestitam svima na tome. Ovo je prvi važan projekat ka divnom snu između Srbije i Kine. Železara će za godinu dana biti još više konkurentnija i doneće Smederevu i okolini još čistiji vazduh i bistrije nebo", rekla je ambasadorka Bo. 

Ona je rekla da joj je čast što je deo ove porodice i što je sa sunarodnicima dala doprinos razvoju Železare. 

 "Molim vas da zajedničkim naporima sačuvamo našu zajedničku kuću", istakla je ambasadorka Kine u Srbije. 

 Predsednik HBIS grupe rekao je da je danas veliki dan za Smederevo i Srbiju.

 "U ime naše kompanije želim da izrazim toplu dobrodošlicu i zahvalnost što ste došli da prisustvujete ovom istorijskom trenutku. Pridržavaćemo se visokog standarda, proaktivno ćemo uvesti nove tehnologije u zelenoj proizvodnji, primenivaćemo uštedu energije, nadogradićemo energetski sistem i reciklirati sve u procesu proizvodnje", rekao je predsednik HBIS grupe. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 "HBIS veruje da će uz pažnju lidera Srbije i Kine, obe vlade, ali i posvećen i naporan rad 5.000 radnika, projekat svebuhvatnog očuvanja energije i zaštite životne sredine biti završen u roku i stvoriće krila za dalja dostignća naše kompanije. HBIS neće izneveriti misiju i svoja očekivanja, i daće sve od sebe da ispuni svoja obećanja", poručio je Vang.

Naglasio je da će projekat koji danas počinje da se realizuje postati važna prekretnica HBIS Srbije za izgradnju visokokonkurente kompanije za proizvodnju čelika u Evropi.
 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Svečanoj ceremoniji prisustvuju i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bon, radnici Železare, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

 

 

 

Prema najavama iz kompanije HBIS, novo ekološko postrojenje će doneti značajna poboljšanja u pogledu efikasnosti, produktivnosti i uticaja na životnu sredinu. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić



HBIS Grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

Kina samo pokazuje koliko je velika i na terenu Evrope.

mihajlo

pre 4 godine

Nova radna mesta, novi zamajac za privredu Srbije.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija