• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

24.07.2019

18:52

MAKRON SADA ZA PODELU KOSOVA?! Neočekivani obrt u pregovorima Beograda i Prištine, predsednik Francuske ZASTUPAO BI SRPSKE INTERESE!

Politika

MAKRON SADA ZA PODELU KOSOVA?! Neočekivani obrt u pregovorima Beograda i Prištine, predsednik Francuske ZASTUPAO BI SRPSKE INTERESE!

Podeli vest

Francuzi nisu odustali od ideje o razgraničenju Srba i Albanaca, ali o tome moraju da se dogovore sa Angelom Merkel, javlja 'Frans 24' * U novim pregovorima Amerikanci bi kontrolisali Prištinu, a srpske interese zastupao bi predsednik Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron mogao bi u dijalogu Beograda i Prištine da podrži podelu Kosova, odnosno razgraničenje između Srba i Albanaca!

Ovo tvrdi novinar TV kanala 'Frans 24' Loran Ruj, koji, analizirajući Makronovu posetu Srbiji prošle nedelje, naglašava da francuski lider želi da se ozbiljnije pozabavi problemom Kosova. Prema njegovim rečima, Francuzi nisu odustali od ideje razgraničenja, ali moraju o tome da se dogovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

'Zdravo razgraničenje'

Loran Ruj ističe da bi u novim pregovorima Amerikanci kontrolisali Prištinu, dok bi srpske interese zastupao upravo predsednik Makron.
- U Srbiji je ideja o razgraničenju i dalje živa. Takođe, ni Francuzi nisu od te ideje odustali. To predstavlja ogromnu razliku u odnosu na stavove Nemačke, koja ne želi ni da čuje za takvu zamisao. Zato je bitno da se ove dve zemlje prethodno dogovore. Biće veoma teško da Makron u tom pogledu uskladi stavove sa Merkelovom - naglašava Ruj, dodajući da bi u pregovore trebalo da se uključi i zvanični Vašington.

MIŠEL ZUBENICA
ANALITIČAR

Predstavnici međunarodne zajednice koji žele kompromisno rešenje za Kosovo, a to su svi osim Nemačke i Britanije, žele da oteraju Haradinaja sa vlasti. Vide ga kao najveću prepreku za dogovor Beograda i Prištine.

- Francuska bi u budućem procesu dogovaranja Beograda i Prištine pod kontrolom držala Srbiju, a SAD Prištinu i to nije ništa novo. O tome se govori od trenutka kada su Vučić i Hašim Tači izašli u javnost sa idejom razgraničenja, ali u međuvremenu su se desile takse, pa je sve stalo. Sad je pitanje kada će pregovori biti nastavljeni - objašnjava Ruj.

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje da je u pitanju proces koji traži vreme i koji može da dovede do dobrih konačnih ishoda za Srbiju.
- Pre svega, treba definisati šta znači razgraničenje. Zdravo je ako je to podela Kosova na dva bitna dela, ali ako predstavlja za nas malu simboličnu teritoriju na severu u zamenu za priznanje nezavisnosti, to predstavlja kapitulaciju. Francuski predsednik Emanuel Makron pravi prvi korak u dobrom pravcu. Nadam se da će i drugi svetski i evropski zvaničnici da se ugledaju na njega, jer ipak Amerika donosi konačnu 'presudu' na Balkanu - podvlači Jovanović.

Stabilan Balkan

Politikolog Jelena Vukoičić kaže da se Evropska unija, ali i Francuska, nalazi se pod stalnim pritiskom Vašingtona kada se radi o Kosovu.
- U tom svetlu treba posmatrati i evropsku 'toleranciju' prema ovoj kvazidržavnoj tvorevini, koja je epicentar organizovanog kriminala na Starom kontinentu. Logički gledano, Evropi i Francuskoj, kao jednoj od najmoćnijih država Evropske unije, u interesu je stabilan i prosperitetan Balkan. To sigurno nije moguće ostvariti sa političarima poput Tačija i Haradinaja i projektima poput 'velike Albanije' - zaključuje Vukoičićeva.

VUČIĆ O HAŠKOJ FARSI SA HARADINAJEM: Već je izašao, malo će i da ruča sa njima! NEMOJTE DA SANJAMO DA ĆE BITI PRAVDE ZA SRBE!

I 'Dojče vele' piše o razgraničenju

Foto: Informer DN

Vilma Filjaj-Balvora, urednica lista 'Dojče vele' na albanskom jeziku, ističe da bi ostavka premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja mogla da 'podgreje predlog o razgraničenju'.
- Ostavkom Haradinaja 'predsednik Kosova' Hašim Tači ostaje bez glavnog konkurenta. To bi moglo da vrati na sto ideju o razmeni teritorija - ocenjuje Filjaj-Balvora.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vns

pre 4 godine

Kako nas je zeznuo maleni francuz....a uzdizali ste ga do neba....Ala nam je smestio....

Crna ovca

pre 4 godine

Koliko puta izgovorena laž treba da postane istina?

Informer

pre 4 godine

Magarci iz Informera, razgranicenje nije srpski interes, nego je to rekao Vucic...a slozicete se on ipak nije bas sav svoj... Drz te se vi onog lika iz Obrenovca sto je u sred poplava umesto deteta i zene spasao komsiji frizider....jel tako bese prica isla? Kakav je slepac vas urednik ispao!!!! Xaxaxaxaxaxa

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

neka taj babojebac deli svoju zemlju,a nas neka ostavi na miru,pedercina francuska

Peca

pre 4 godine

Ako nase interese budu zastupali Francuzi procicemo kao Vucic u Parizu

Ilija

pre 4 godine

Kakvo razgranicenje? Koje srpske interese? Od kad je interes Srba razgranicenje? Mozda ako ta SNSrbija broji 100ak gradjana. U Srbiji, u kojoj ja zivim, niko se od gradjana nije izjasnio o svojim interesima, jos manje o razgranicenju.

Cece

pre 4 godine

Evo I ja Sam citalac analiticar.Mislim ipak da je Ovo podvala.Francuska je napadno ,srceparajuci uskocila na nasu stranu.ameri ce voditi siptare.Imace dva slepca,koje ce usmeravati gde Oni hoce.Ovim bi takodje eliminisali Rusiju iz pregovora,jer bi bila nepotrebna.Mislim da nasi moraju da insistiraju na Rusiju I Kao garantu pregovora.

Stefan

pre 4 godine

Kosovo je Srpsko, nema govora o razgranicenju. Neka oni razgranice francusku i ameriku

1999

pre 4 godine

Ne bih ja to tako lako gledao,pamtimo koliko puta su amerikanci i francuzi igrali igu dobar i los policajac a u stvari interes je bio americki.

Vns

pre 4 godine

Eeee i ovog ste dizali do nebesa,a sada nam je zavukao....jedino mi žao naroda koji je isteran na ulice da mu kliču i mašu zastavicama...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija