Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs

25.07.2019

12:05

(VIDEO) DAČIĆ OTKRIO: Velika promena u stavu Amerike, shvatili su da problem nije u Beogradu, NEGO U PRIŠTINI!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ OTKRIO: Velika promena u stavu Amerike, shvatili su da problem nije u Beogradu, NEGO U PRIŠTINI!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da nije preveliki optimista po pitanju rada Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK u Hagu, ali ističe da je će Srbija sarađivati i ukoliko zatraže dostaviti im kompletan dokazni materijal

 - Nismo preveliki optimisti. Mi ćemo sarađivati sa Sudom, ako nam se obrate i ako znamo o čemu se radi daćemo ceo dokazni materijal. Odlazak Ramuša Haradinaja u Hag je pretvoren u političku farsu. Bilo je jasno da će otići na nekoliko sati i da neće biti zadržan. Iskreno rečeno, nije ni morao da podnosi ostavku - rekao je Dačić gostujući na Pinku.

On je dodao da će sva saslušanja u Hagu biti zatvorena za javnost, a da li će nakon toga protiv pripadnika OVK biti podnete optužnice ostaje da se vidi. 

- Da ne izražavamo unapred sumnju šta će se desiti. Jedno je sigurno, da je ceo ovaj proces bio izdejstvovan jednim velikim međunarodnim pritiskom posle izveštaja Dika Martija o zločinima OVK na KiM, ali i o uključenosti Albanije vezano za trgovinu organima. Kosovo je potpuno nevoljno pristalo na to da donese određenje zakonske regulative tim povodom - rekao je Dačić. 

Foto: printscreen

Kako kaže, nije poznato koliko smo daleko od prvih optužnica u ovom Sudu. 

- Mi nemamo nikakav uvid u to šta se dešava tamo. Tako će biti ne samo sa haradinajam, već i sa svima ostalima, jer saslušanja nisu otvorena za javnost - istakao je ministar i podsetio da Srbija ima neprijatna iskustva i sa drugim nekim tribunalima. 

TAJNI SASTANCI HARADINAJA POSLE SASLUŠANJA U HAGU! Zločinac se uspaničio, POJAVILI SE NOVI SVEDOCI!

On dodaje da je nepoznanica ko će se sve naćoi na listi optuženih. 

- Ono što sigurno znam jeste da se u samom zatvoru u Ševeningenu prazni čitav jedan sprat da bi mogli da se smeste oni koji će odgovarati pred ovim sudom i za neke postupke koji se vode protiv Ruande. - naveo je Dačić. 

Podseća da je prištinsko rukovodstvo proizašlo iz OVK, da od dokaza zavisi da li će i protiv koga biti podignuta optužnica. 

- Koliko je sačuvano svedoka, koliko ima dokaznog materijala i da li je to dovoljno za tužioca i sud, to ćemo videti u narednom periodu - rekao je on. 

Navodi da je pitanje i za međunarodnu zajednicu kako su zaštićeni svedoci u postupcima koji su ranije vođeni protiv Haradinaja ubijani i na prostoru EU.

Foto: printscreen

- Haradinaj je ovo iskoristio da upiše sebi još jedan plus, kako je on patriota koji se bori za interese Kosova - zaključio je ministar.

Dijalog o KiM neizvestan, krajem leta nove inicijative

Budućnost dijaloga Beograda i Prištine je veoma neizvesna jer se ne zna kakav će biti dalji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji, ocenio je Dačić i dodao da se krajem avgusta mogu očekivati novi dolasci međunarodnih zvaničnika u Srbiju i nove inicijative i sagledavanje stanja na KiM.

VISOKI ZVANIČNICI STEJT DEPARTMENTA POTVRDILI! Tramp rešava KiM, ukida 'crvene linije'!

Dačić je ponovio i da SAD ne žele da vrše pritisak na Srbiju jer, kako kaže, znaju da problem nije u Beogradu, već u Prištini.

 - To mi je rekao savetnik američkog predsednika za bezbednost Džona Boltona sa sastanku koji je bio izvanredan, a to je velika promena u stavu SAD - ocenio je ministar.

Naglasio je da velike zemlje teško menjaju strateške orijentacije, primetivši da je takozvana politika autopilota nanela veliku štetu američkim interesima u regionu.

- SAD sada nisu popularne u Srbiji koja je najveća zemlja u regionu. Šta je interes Amerike da voli neke druge i pomaže zemlje iz kojih su došli terorsti da ih ubijaju 11. septembra - upitao je Dačić.

Kako je rekao, krajem avgusta se mogu očekivati novi dolasci međunarodnih zvaničnika u Beograd, nove inicijative i sagledavanje stanja na KiM. 

Dačić je naveo i da Francuska i njen predsednik Emanuel Makron žele da se uključe u rešavanje pitanja KiM dodajući da je Makronova poseta Srbiji bila izvanredna.

- Iz komentara članova njegovog kabineta čujem da se nisu se još 'osvestili' od utisaka jer je poseta prevazišla sva njihova očekivanja - rekao je Dačić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je naveo da se na Srbiju vrši pritisak da bude konstruktivna, da prestane da lobira za povlačenje nezavisnosti Kosova i da se protivi učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije, dok se u isto vreme, kako kaže, Priština hvali kako uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Antiguom i Barbudom.

- Ako hoće tako, već sutra-prekosutra imaće našu reakciju. Naša suzdržanost je došla do kraja, nastavljamo da radimo na povlačenju priznanja - poručio je Dačić.

 Upitan za nedavni sastanak sa našim ambasadorima u Portugaliji, Austriji, Nigeriji, Albaniji i Savetu Evrope, Dačić je kazao da je tom prilikom analizirana situacija i odnos tih zemalja i institucija prema Srbiji i njenim nacionalnim interesima i da su u skladu sa tim davane smernice ambasadorima. 

Foto: printscreen

Dačić je kao primer naveo Savet Evrope ističući da Kosovo ''merka'' članstvo u toj instituciji zbog čega, istakao je, Srbija mora da se pripremi za razne vrste scenarija.

Ukazao je da je u tom kontekstu važno uspostaviti korektne odnose sa novom generalnom sekretarkom Saveta Evrope, doskorašnjom hrvatskom ministarkom spoljnih poslova Marijom Pejčinović Burić. 

VEDRANA RUDAN POKIDALA U NOVOJ KOLUMNI: Nama Hrvatima malo treba. SRBE NAM DAJTE! VRBE NAM DAJTE!

Dačić je, takođe, izrazio očekivanje da će Hrvatska, koja će posle Finske predsedavati EU, biti motor evropskih intergracija celog regiona, a ne prepreka.

- Bar se nadam da će tako biti. Naš interes nikada nije bio da pogoršavamo odnose sa Hrvatskom, mi samo reagujemo na razne pokušaje negiranja istorije i preuveličavanja nekih događaja i relativizovanja zločina prema Srbima - rekao je Dačić i dodao da su veoma važni odnosi Srba i Hrvata, kao i Srba i Albanaca jer sva tri naroda žive u više država. 

Istakao je da je za Srbiju veoma važan i odnos sa Nigerijom, kao jednom od najvećih muslimanskih zemalja, koja se, kaže, suočava sa sličnim problemima kao i Srbija. 

- Nigerija nije priznala Kosovo, ali je glasala za njihov prijem u Interpol. Zato sa njima mora da se radi, moraju da znaju šta su naši nacionalni interesi, kao i sa Nikaragvom, na primer, koja takođe nije priznala Kosovo, ali je bila suzdržana na glasanju za Interpol - ukazao je Dačić. 

Napomenuo je da se Srbija priprema za sledeću godišnju konferenciju Interpola koja će biti održana u oktobru i istakao da u tom smislu dobro sarađuje sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem. 

- Moramo da se pripremamo, iako se ne zna da li će prijem Kosova biti na dnevnom redu. Ne znam ko im je to savetovao, i sami Amerikanci se čude što su se ponovo prijavili' - kazao je ministar. 

Dodao je da se Srbija ne protivi da Priština učestvuje u raznim inicijativama, ali u skladu sa ranije postignutim dogovorom, odnosno, kao statusno neutralna, a ne kao država.

Na izborima se meri snaga, zato opozicija želi bojkot

Dačić kaže da se jedino na izborima može videti koliku ko ima podršku među građanima i da deo opozicije zbog toga najavljuje bojkot.

- Na izborima se pokazuješ i tu se vidi koliko te ljudi podržava i koliko imaš glasova. Najlakše ih je bojkotovati. To je isto kao kada bi neki naš klub bojkotovao utakmicu sa Liverpulom ili Čelzijem. Mada je Zvezda pobedila Liverpul - šaljivo je rekao Dačić. Dodaje da će u Srbiji biti redovni parlamentarni izbori i da se tako pokazuje politička stabilnost, a da lično ne voli vanredne izbore.

- U izbornoj kampanji iz političara "isplivaju najniže strasti - svi se samo bave izborima, sve stane i u državi je totalna paraliza nekoliko meseci. Zbog toga je najbolje da budu redovni izborni ciklusi - naveo je on.

LAŽA I PARALAŽA OPOZICIJE! Stefanović: Đilas, Jeremić i Obradović obmanama i napadima žele da sakriju istinu o njihovom pljačkanju građana Srbije!

Napominje da nema vremena da se bavi partijom i pripremama za izbore, jer je prezauzet kao ministar spoljnih poslova, ali da se nada da će narod znati da ceni njegovu posvećenost i da će na sledećim izborima koalicija SPS-JS ostvariti dobar rezultat.

- Što se tiče koalicija sa SNS-om ona je nesporna. Imamo dogovor koji se ne tiče kadrovskih rešenja nego ciljeva koje delimo. Ne sumnjam da će SNS, SPS, JS i druge stranke u vladajućoj koaliciji, pobediti na sledećim izborima, ali do njih ima još dosta vremena - naveo je Dačić.

Kaže da su postignuti rezultati najbolja kampanja, kao i da je opozicija, dok je bila na vlasti, imala priliku da se dokaže.

- Naša predizborna kampanja neće biti da blatimo druge učesnike na izborima, da pretimo njima i njihovim porodicama, da se svaki dan iznose laže, jer je najbolja kampanja ono šta možete da uradite za svoju zemlju - zaključio je Dačić.

POGLEDAJTE GOSTOVANJE DAČIĆA NA TV PINK:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija