• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

26.07.2019

11:38

BRNABIĆ SA HANOM! Odazvacemo se na svaki poziv za nastavak dijaloga!

Politika

BRNABIĆ SA HANOM! Odazvacemo se na svaki poziv za nastavak dijaloga!

Podeli vest

Beograd će se odazvati svakom pozivu za nastavak dijaloga, poručila je premijerka Ana Brnabić i prenela da je danas sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom razgovarala o nastavku pregovora Beograda i Prištine i posledicama njegovog prekida

- Svaka inicijativa koja bude pokrenuta po pitanju dijaloga i budemo pozvani, mi ćemo učestvovati i daćemo pozitivnu poruku što se tiče dalje saradnje za pomirenje srpskog i albanskog naroda - rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da li su razgovarali o mogućem sastanku koji je najavio francuski predsednik Emanuel Makron za septembar. Brnabić kaže da nisu dublje ulazili u tu temu, kao i da joj se čini da je o tome rečeno sve što ima da se kaže.

- Nadamo se da će postojati neka iniciajtiva koja će da urodi plodom kako bi Priština preispitala svoje stavove i okrenula se reginalnoj saradnji, a ne izolaciji. Najgore je što ti stavovi štete i u centralnoj Srbji, ali svakako najviše ljudima na KiM - navela je Brnabić.

Premijerka je kazala da je informisala Hana da će taktika Srbije i dalje biti usmerena ka regionalnoj saradnji, a ne prekidu dijaloga, te da je to jedini mogući put za budućnost regiona.

Brnabić dodaje da će Srbija uskoro potpisati sa Severnom Makedonijom bilateralni sporazum o jednošalterskom prelazu i bilateralnom međusobnom priznavanju operatera po pitanju carine, kako bi kompanije mogle lakše da pružaju usluge građanima.

 

PREDSEDNIK VUČIĆ PROGOVORIO O PRETNJAMA SVOJOJ DECI: Nije reč o psihičkom rastrojstvu, NEGO O POLITIČKOJ MRŽNJI!

 

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Han je istakao da je dijalog Beograda i Prištine ključni element za dalji napredak celokupnog regiona i podvukao neophodnost da se pronađe trajno rešenje.

On je nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić na zajedničkoj konferenciji za štampu, podsetio da je Evropska komisija pod predsedavanjem Žan Klod Junkera bila posvećena regionu i da se u to vreme mnogo toga postiglo, ali da "nedavni događaji" bacaju senku na taj napredak.

Prema njegovim rečima 2018. je bila godina važnih prekretnica, a 2019. godina napretka.

- Verovatno ću napustiti ovaj položaj, ali ostaću posvećen regionu kakav god bio moj posao. Potrebno je da postoji institucionalni kontinuitet i predsednica naredne Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće posvećena i rešena je da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana - rekao je Han.

On je kao primer za pomake naveo sporazum o smanjenju troškova rominga, ocenivši da je to važna prekretnica u izgradnji dobrosusedskih odnosa.

Što se puta Srbije u EU tiče, podsetio je da je otvoreno 17 poglavlja, da su dva privremeno zatvorena i da to ne pokazuje samo dosledan napredak Srbije ka članstvu, već predstavlja i podsetnik da nova Komisija ne sme da izgubi region iz fokusa.

Preneo je da je sa premijerom razgovarao o brojnim temama, posebno rekavši da preporuke Izveštaja o napretku treba da budu prioritet vladi kako bi Srbija nastavila napredak ka članstvu u EU.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović


Podvukao je da su demokratija, vladavina prava, osnovna prava ključne oblasti i da je ohrabren najavama premijerke.

- Pozdravljam sve inicijative koje se odnose na medijsku staregiju. Neophodno je nastaviti rad na medijskoj strategiji. Kada budemo dobili konačni nacrt daćemo svoje komentare na to. Medijska strategija će morati potom da se sprovede i to je važnije od dobrog nacrta, i biće uspešna samo ako doprinese napretku u uslovima rada medija. Pluraslistička medijska scena potrebna je Srbiji - istakao je on.

Han je rekao i da parlament treba da bude mesto za političku debatu, te je podvukao važnost međustranačkog dijaloga u skupštini, pozdravljajući prve korake preduzete u tom smeru.

Kada je reč o izborima iduće godine apelovao je na srpske vlasti da primeni preporuke Kancelarije za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a.

Istakao je da sve reforme koje sprovodi Srbija to čini za unapređenej života građana, a ne zadovoljenja briselske administracije.

Govoreći o regionu istakao je da je napravljen značajan napredak sa Severnom Makedonijom, i izrazio uverenje da će zemlje članice dati zeleno svetlo u oktobru Skokplju, ali i Tirani za početak pristupnih pregovora. Objasnio je da je u Beograd došao jer ima privilegiju, zajedno sa premijerkom, da prisustvuje Sportskim igrama mladih.

Ocenio je da je ta privatna inicijativa sjajan primer uspešnosti, jer okuplja mlade iz regiona koji učestvuju u pojedinačnim i timskim sportovima na jednom od najvećih takmičenja.

- Ja sam jedan od ambasadora te inicijative i podržavam je, te se nadam da ćemo je iduće godine proširiti i na Severnu Makedoniju - objasnio je Han.
 

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

On se na kraju zahvalio vlastima u Srbiji na odličnoj saradnji koju je sa njima imao proteklih godina.

- Bilo je zadovoljstvo raditi sa vama. Ostaću posvećen i započeli smo neke stvari koje treba završiti. Znajte da imate ogromnu podršku u vidu našeg ambasadora u Srbiji. Evrospka perspektiva je nešto što je konkretmno i nadam se da ćemo moći da napravimo veliki skok napred tokom mandata nove Evropske komisije - zaključio je Han.
 

Han se sinoć, po dolasku u Beograd, sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem s kojim je razgovarao, između ostalog, o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine i stanju nastalom posle ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja. 

Vučić je rekao da je Srbija i ovom prilikom, kao i uvek, reagovala smireno i odgovorno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija