• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.07.2019

16:09

ŠIPTARI SU SRBE PRVO HRANILI, ZATIM IZ NJIH VADILI SVE ŠTO JE VREDELO, A TRUP BACALI U JAMU! PO ČOVEKU ZARADILI 45 HILJADA EVRA! Tajni izveštaji o KOMADANJU žrtava BRAĆE HARADINAJ!

Politika

ŠIPTARI SU SRBE PRVO HRANILI, ZATIM IZ NJIH VADILI SVE ŠTO JE VREDELO, A TRUP BACALI U JAMU! PO ČOVEKU ZARADILI 45 HILJADA EVRA! Tajni izveštaji o KOMADANJU žrtava BRAĆE HARADINAJ!

Podeli vest

Agencija Srna objavila je tekst u kojem tvrdi da je jedan od svedoka trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji rekao da su izvađeni organi ubijenih Srba isporučivani redovno od ponedeljka do srede komercijalnim letovima za Istanbul

Takođe, navodi Srna, u istrazi koju su povodom trgovine organima vodili istražitelji Unmika, svedok, koji je označen slovom "P", potvrdio je "saznanja" da je većina članova klana braće Ramuša i Dauta Haradinaja i Naima Maljokua živela u oblasti Tropoje u Albaniji, prenosi RTRS.

Braća Haradinaj, posebno Daut, imaju veoma dobre veze na Bliskom istoku i u Turskoj. Mnogi islamski fundamentalisti su se terorističkoj OVK upravo pridružili u bazama Tropoja i Kukeš, pre i i toku rata na poziv braće Haradinaj, navodi se u Izveštaju sa oznakom "strogo poverljivo" šefa Misije za istrage zločina iz Skoplja i Prištine Emona Smita.

Agencija navodi da je u posedu poverljive prepiske Smita sa šefom Misije za istrage Patrikom Lopesom Teresom u kojoj Smit, na Teresov zahtev, dostavlja izveštaj o ishodu razgovora koje je imao sa šefom Unmikovog Odeljenja za pravosuđe Polom Kofijem u vezi sa zločinima na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na "Žutu kuću" na severu Albanije.

Drugi svedok, "C", do detalja je ispričao ko su vođe kriminalnih klanova u oblasti Prizrena.

Prema njegovim rečima, Islam Kastrati, bivši pripadnik MUP-a Srbije i vlasnik restorana "Skenderbeg" u mestu Dušanovo, u opštini Prizren, vođa je klana "Kastrati". Bez saglasnosti i prethodno njemu plaćenog reketa, niko u regionu Prizrena nije mogao da pokrene bilo kakav biznis.

Foto: screenshot



Drugi članovi tog klana su Daut, poznat kao Daći, a koji je, prema rečima svedoka "P" i "C", "seksualni manijak, potom Fadilj koji je težak pijanac" i često boravi u Elbasanu u Albaniji, Ređep i nekoliko ostalih, čijih imena "P" nije mogao da se seti, a koji su u bliskim odnosima s braćom Haradinaj.

U izveštaju se navodi da je drugi, "Ðeljaj klan", blizak sa Islamom Kastratijem, a njegov vođa je Šićuri Ðeljaj, trener fudbalskog tima Lirija i vlasnik restorana "Mlini" na putu za Brezovicu, u blizini Prizrena.

Prema rečima svedoka "C" i "P", njegov brat Feim Šićuri veoma je inteligentan i on je mozak Islama Kastratija.

U izveštaju se ističe da su klanovi Elšani, Ðeljaj i Kastrati poreklom iz plemena Ljuma, na severu Albanije i da već decenijama održavaju odlične odnose. 

Jasno je da ne bi mogli da se bave kriminalom, prostitucijom, reketiranjem, ucenama i trgovinom belim robljem da ne poštuju taj njihov "Fis" zavet, dodao je Smit.

On je preneo da mu je svedok "P" naveo i neka druga imena vezana za slične "poslovne aktivnosti". Spomenuo je izvesnog pripadnika OVK Dauta Lauša iz Suve Reke koji je kao i ovi klanovi učestvovao u kidnapovanju Srba.

"''P'' mi je rekao da su mnogi zarobljeni Srbi bili prisiljeni da rade na jednoj farmi, da su on i drugi koji su bili uključeni u prebacivanje kidnapovanih Srba imali naređenja da uklanjaju leševe Srba sa specifičnih lokacija sa Kosova i da ih prebacuju u Albaniju da bi prikrili dokaze", napisao je Smit.

Prema rečima svedoka "P", OVK je u jesen 1999. godine počela da koristi mnogo više planinske staze i puteve, kao i korita reka da bi prebacivala srpske leševe ili zarobljenike u Albaniju, zato što je postalo teže i rizičnije prelaziti granicu normalnim putem.

Foto: printscreen



Svedok "C" je direktno imenovao jednu osobu uključenu u trgovinu ljudskim organima, Aliju Ljujaja iz Elbasana, koji je bio u istom "biznisu" i imao dobre veze u Turskoj i još nekim bliskoistočnim zemljama.

-On je ''njima'' donosio novac koji je dobijao za prodate organe. Ko su to ''oni'', upitao sam ga? Pa, Džavid... i nekoliko drugih. Taj Džavid nema dušu, i nije me briga da vam odam njegovo ime u vezi sa ovim ''biznisom'' - naveo je Smit.

Autor izveštaja je preneo da je svedok "P" rekao da je lično poznavao Aliju Ljujaja i da je on rođak Islama Kastratija i Šićuri Ðeljaja, kao i odličan drug Dauta Haradinaja.

-''P'' mi je rekao da su koristili puno regruta posle rata da obavljaju prljave poslove za OVK, poput iskopavanja i prenosa leševa u Albaniju, a neke su prisiljavali da ubijaju Srbe i albanske dezertere, i plus mnogi su prethodno dugovali novac ''za zaštitu'', te su na ovaj način bili prisiljeni da isplate dug za ''albansku stvar''. Na taj način su svi bili umešani u prljave poslove i nakon toga za njih nije više bilo izlaza - naveo je Smit.

Svedok "C" je, prenosi Srna, Smitu rekao da su mnogi Srbi bili dovođeni visoko u planine da bi im se popravila krvna slika.

On je dodao da im je "davana dobra hrana, imali su intenzivne aktivnosti radeći na farmama i sekli drva, a posle nekog vremena, kada bi stigle porudžbine za ljudske organe, odvodili su ih u Burel gde su ''čekali'' na ''operaciju''", prenosi Srna.

-Dan pre ''operacije'' odvođeni su u Fuše-Kruje, ili bolje rečeno na obližnji ranč, istočno od varoši. Nakon što bi iz njih ''povadili sve što je vredilo'', bili su ''bačeni'' tamo - rekao je ovaj svedok, koji je dodao da su sve te masovne grobnice na privatnom zemljištu.

-On nam je, takođe, spomenuo da je u blizini varoši bilo neko groblje, ali bez više detalja. Konačno nam je potvrdio da je Elšani bio duboko umešan u taj ''biznis'' - preneo je Smit.

Prema njegovim rečima, svedok "C" je rekao da su "od prvih dvoje Srba ''uzeli'' samo dva bubrega i potom ih ubili".

-Tada je bilo važno napraviti prodor na ''tržištu''. Kasnije su postali mnogo ''uspešniji'' i zarađivali su do 45.000 dolara po žrtvi. Najveća isporuka u inostranstvo je bila, kada su odjednom iskasapili pet Srba i potom njihove delove tela direktno prebacili na aerodrom. On nam je kazao da su tada ''zaradili'' čitavo bogatstvo - naveo je Smit.

Foto: Anel Grbović/facebook



Prema izveštaju, druge "isporuke" su uglavnom bile nakon "komadanja" dvoje ili troje Srba ođednom.

-On (svedok "C") nam je rekao da je Daut Haradinaj dolazio više puta u Tiranu da bi se uverio kako ide ''biznis'' i da se jednom prilikom posvađao s jednom ''porodicom'' iz Fuše-Kruje, ali se sve naprasno ''utišalo''. On nam je rekao da je Ramuš takođe dolazio u Tiranu više puta. Nije mogao ništa da nam potvrdi o direktnoj umešanosti u ovaj ''biznis'', ali je naglasio da je on to morao da zna, pošto je sve prepustio svom bratu Dautu - dodao je Smit.

On je preneo da je isti svedok rekao da je u samu trgovinu organima bila uključena manja grupa ljudi.

Prema rečima svedoka "C", lokalni komandanti OVK su imali obavezu da svoje zarobljenike izruče Elšaniju i Dautu Haradinaju, dok vozači i pratioci transporta nisu dobijali skoro ništa u novcu.

-On mi je rekao da su isporučivali ljudske organe redovno od poneđeljka do srede, na komercijalnim letovima za Istanbul. Takođe je rekao da je kapacitet tih aviona bio 70 do 80 putnika - napisao je Smit.

Foto: facebook



Svedok "B" je potvrdio redovnu isporuku na jutarnjem letu ponedeljkom za Istanbul.

On nije mnogo pričao o drugim detaljima, osim što je dodao da su ''operacije'' (komadanje Srba) bile, takođe, rađene u Burelu, koji je na oko dva sata vožnje od aerodroma, i da je postojao zarobljenički logor za Srbe u Kruji, u centralnoj Albaniji, gde su oni ''čekali'' na ''operaciju'' u ''klinici'' u Fuše-Kruje", navodi Srna.

-"C'' mi je rekao da na aerodromu Rinas nisu imali nikakvih problema. Zaposlenima na aerodromu davane su pare da ''zažmure'', a isto se dešavalo na aerodromu Istanbul - naveo je Smit.

-Fuše-Kruju su kompletno kolonizovali ljudi iz Bajram Curija i Tropoje u vreme komunizma i to je veoma opasno mesto. Kako znamo da su Haradinaji porodično povezani sa Bajram Curijem i Tropojom, onda možemo slobodno da sugerišemo da takođe imaju dobre odnose sa njihovim rođacima u Fuše-Kruji, kao i sa vlasnicima zemlje i farmi koje su koristili za ovaj prljavi ''biznis'' - zaključio je Smit, a prenela Srna.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alex

pre 4 godine

Znam da je pogresno zeleti smrt bilo kom bicu ali ovim govnima se tako treba najebati majke kad svetska imperia padne izbombardovati ih i istrebiti kao bubasvabe...

Muki

pre 4 godine

Znate kad ce ovi da budu osudjeni, isto kad i oni nacisti, nisu znali gde su i sta rade dok ne dodju lred smrt i onda kao, eto osudili smo ih, izrugivanje pameti savkome ko ima mozak, ali mi svakako pijemo decenijama sta cika amer kaze tako da nine ni bitno, a inace je amerika cetvrti rajh.

63

pre 4 godine

Pa ih sledeci put opet pustajte iz zatvora!? Nema zarobljavanja vise, samo metak u potiljak! Sa gamadi nema sta da se prica vise! Za ono sto su uradili Srbima, stize ih kazna!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija