• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

30.07.2019

16:49

DEJAN VUK STANKOVIĆ: Sastanak pokazao da je dijalog, uprkos tenzijama, ipak moguć!

Politika

DEJAN VUK STANKOVIĆ: Sastanak pokazao da je dijalog, uprkos tenzijama, ipak moguć!

Podeli vest

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je sastanak vlasti i opozicije dobar korak ka postizanju osnove za politički dogovor i da pokazuje da je politički dijalog, uprkos tenzijama u njihovim odnosima, ipak moguć

Navodi da je sastanak na FPN neočekivano dobra vest i da je bio neophodan Srbiji, ali da ostaje otvoreno pitanje da li će doći do nekakvog dogovora vlasti i opozicije.

Prema njegovom mišljenju, do sastanka je dovela dobra volja vlasti, potreba opozicije, ali i politička klima koja je zavladala zemljom u poslednjih godinu dana. 

- Do sastanka je dovela kombinacija tri faktora - dobre volje vlasti, potrebe dela opozicije koja je prilično kritična prema vlasti, ali i duha vremena i opšte socijalne i političke klime zbog koje je politička scena tenzična - rekao je Stanković, koji je podsetio i na preporuke EU da treba raditi na demokratizaciji društva i sređivanju političkih prilika u zemlji. 

Stanković veruje da se na ovom prvom sastanku razgovaralo o tome kako obnoviti političku komunikaciju i kako načelno postaviti pitanje izbornih uslova. 

ZAVRŠEN RAZGOVOR VLASTI I OPOZICIJE NA FPN, bez izjava za medije!

- Mislim da je prvi sastanak protekao u definisanju pravila političke komunikacije i pokretanju pitanja oko izbornih uslova. Mislim da su teme bile samo skicirane, bez traganja za konkretnim rešenjima koja bi bila neka osnova za postizanje političkog dogovora - rekao je Stanković.

Kaže da je sastanak prvi pozitivan korak, ali da ne garantuje uspeh dogovora.

- Ovo je inicijalna faza dogovora. Pretpostavljam da će proces pregovaranja i usaglašavanja ipak tražiti neko odgovarajuće vreme i ustupke i jedne i druge strane. Pre svega u interpretaciji političke stvarnosti, odnosno načina na koji jedni druge doživljavaju - rekao je Stanković.

Kaže da je dobro što se sastanak dogodio na neutralnom terenu, u akademskoj instituciji.

Stanković smatra da je vlast ovim sastankom pokazala dobru volju, jer generalno vlast može i bez dogovora, budući da deo opozicije, pri tom i deo Saveza za Srbiju, želi da izađe na izbore.

On navodi i da uspeh razgovora zavisi od kontrolisanja opozicionog radikalizma jer vlast ima dovoljnu podršku građana i ne mora da pristaje na ucene. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija