• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

31.07.2019

23:05

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE NAJAVLJUJE NOVU OFANZIVU! Dačić: Još država povući će priznanje lažne države Kosovo

Politika

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE NAJAVLJUJE NOVU OFANZIVU! Dačić: Još država povući će priznanje lažne države Kosovo

Podeli vest

Cilj Srbije jeste da u narednih mesec ili dva još nekoliko zemalja povuče priznanje Kosova i da na taj način broj onih koji priznaju lažnu državu Kosovo padne ispod polovine ukupnog broja članova UN

Ovo za Informer kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On napominje da je plan 'manje od 100' jako važan jer će Beograd time sprečiti Prištinu da ima status posmatrača u ovoj organizaciji.

Pregovaramo sa nekoliko zemalja

Vodimo intenzivne pregovore sa još nekoliko zemalja i očekujem da će se broj država koje ne priznaju Kosovo povećati u narednih mesec dana"
Ivica Dačić

- Vodimo intenzivne pregovore sa još nekoliko zemalja i očekujem da će se broj država koje ne priznaju Kosovo povećati u narednih mesec dana. Radimo na tome i cilj nam je da broj onih koji priznaju Kosovo padne ispod polovine članova UN. Nadamo se da će to biti veoma brzo - ističe Dačić, podsećajući da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je povukla priznanje.
Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da se proces povlačenja priznanja sigurno neće zaustaviti na sadašnjih 14 zemalja.

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje smatra da je jako bitno što je došlo do procesa povlačenja priznanja.- Verujem ministru Dačiću kada kaže da će biti još povlačenja priznanja. To je neminovno. Međunarodne prilike su se promenile, a veliki broj država je odluku o priznanju Kosova doneo pod političkim pritiscima, ne poštujući međunarodno pravo i zaobilazeći sopstvenu zakonsku proceduru - objašnjava Milivojević, podvlačeći da Srbija mora da istraje na odbrani Kosova bez obzira na pritiske.

Zemlje koje su povukle priznanje

Republika Palau
Madagaskar
Solomonska Ostrva
Lesoto
Surinam
Granada
Unija Komora
Burundi
Komonvelt Dominika
Sao Tome i Principe
Liberija
Gvineja Bisao
Papua Nova Gvineja
Centralnoafrička Republika

- Sada možemo da kažemo da je to postalo trend i da su određene zemlje shvatila da nam je naneta nepravda, da nije poštovano međunarodno pravo i da, pre ili kasnije, nešto slično može i njima da se desi - naglašava Deđanski, dodajući da je povlačenje priznanja važno i zbog ravnoteže u UN:

14

ZEMALJA JE DOSAD POVUKLO PRIZNANJE

- Ako većina članica UN bude na stanovištu da ne priznaju kosovsku nezavisnost, onda će ovoj lažnoj državi biti i mnogo teže da postane članica bilo kojih drugih međunarodnih organizacija, pa između ostalog i da dobije status zemlje posmatrača u UN - podvlači Deđanski i podseća da je Srbija pak od 2007. do 2012 izgubila mnogo vremena.

Od 193 države članice UN, ovog trenutka 101 priznaje lažnu državu Kosovo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jimmy le Santo

pre 4 godine

Imali koja zemlja od nekog znacaja a ne ove banana republike majke ti. Ili se hvataj mikrofona pa pevaj malo kao sto imas obicaj.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija