• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

03.08.2019

18:53

OPASNO! BIVŠI KOMANDANT AMERIČKIH SNAGA U EVROPI, GENERAL BEN HODŽIS, PRETI! Amerika može da kazni Srbiju i Mađarsku zbog Rusa!

Politika

OPASNO! BIVŠI KOMANDANT AMERIČKIH SNAGA U EVROPI, GENERAL BEN HODŽIS, PRETI! Amerika može da kazni Srbiju i Mađarsku zbog Rusa!

Podeli vest

SAD ne gledaju blagonaklono na vojno-tehničku saradnju Beograda i Moskve, ali ni na sve bližu saradnju Srbije i Mađarske, poručio general Ben Hodžis

Srbija bi zbog nabavke oklopnih izviđačkih vozila BRDM 2, koje joj je donirala Ruska Federacija, mogla da trpi ozbiljne posledice! Doskorašnji glavni komandant američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frenklin Ben Hodžis, rekao je da SAD ne gledaju blagonaklono na vojno-tehničku saradnju Beograda i Moskve. Rusija, tvrdi Hodžis, samo želi da izazove nestabilnost u regionu.

- Isporuka ruskih oklopnih vozila Srbiji pokazatelj je težnje Rusije da stvori nestabilnost na Balkanu. Više je nego jasno da u Moskvi nemaju interesa da pomognu Srbiji i njenim susedima da nađu mirno rešenje za izazove. Rusija će učiniti sve da spreči integrisanje Srbije i Zapada, uprkos takvoj želji miliona građana Srbije... - naveo je general Hodžis za Glas Amerike povodom isporuke ruskog naoružanja Srbiji.

I EU mnogo zabolelo

S druge strane, iz NATO su saopštili da "Alijansa u potpunosti uvažava suvereno pravo svih država, uključujući i Srbiju, da biraju sa kim će sklapati političke i sporazume iz sfere bezbednosti".

U ponedeljak je u Nišu predstavljen kontingent od prvih deset ruskih oklopnih vozila koja su isporučena Srbiji. Njihovo dopremanje izazvalo je veliku kontroverzu, s obzirom da je Rumunija zabranila da budu isporučeni preko njene teritorije zbog sankcija koje je Moskvi uvela EU zbog aneksije Krima. Međutim, kasnije je obelodanjeno da su vozila stigla preko Mađarske, zbog čega se i ova zemlja našla na udaru EU i SAD, pa i samog Hodžisa.

Mađarska: Dozvolili smo civilni transport

Vlada Mađarske potvrdila je da je, uprkos sankcijama EU, dozvolila transport oklopnih vozila iz Rusije za Srbiju, jer je on obavljen civilnim avionom, za šta nije neophodna dozvola, preneo je portal 'Politiko'.

- Dobili smo obaveštenja o civilnom avionu koji ulazi u mađarski vazdušni prostor, ali to je samo protokolarno obaveštenje koje treba da se primi. S obzirom na geografiju, avion sa oklopnim vozilima iz Rusije morao je da leti i kroz Poljsku i Slovačku - rekao je šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš.

 

- Nadam se da će Mađarska, koja je značajan član NATO i EU, organizacija zasnovanih na idealima liberalne demokratije, od kojih je ostvarila dosta koristi, pomoći da se Rusija privoli u ispunjavanju obaveza koje treba da ispuni svaki odgovorni član međunarodne zajednice. Rusija konstantno krši međunarodno pravo u crnomorskom regionu. Mađarska može biti snažan zagovornik mira ukoliko odbaci napore Ruske Federacije da između nas umetne klin - naglasio je general Hodžis.

Istovremeno, iz administracije EU odgovorili su da ne komentarišu pojedinačne slučajeve i dodali da "odgovornost za primenu sankcija koje je EU izrekla Rusiji snose sve zemlje članice".

Poznato licemerje

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje kaže da su na delu dvostruki aršini Zapada.

- Problem im je kada mi dobijemo deset transportnih vozila na poklon, a nije problem kada postoji američka baza Bondstil na KiM ili kad Amerika naoružava Hrvatsku 'apačima' ili kada uvlače okolne zemlje u NATO pakt. To nije provokacija, a jeste kada dobijemo deset vozila na poklon od Rusije!?! Očigledno je, dakle, da koriste Srbiju kao strašilo za bilo šta što žele da postignu i nas ta vrsta licemerja više ne bi trebalo da iznenađuje - poručuje Deđanski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Crna ovca

pre 4 godine

Ja čuo da će i Kina da pretrpi kaznu kao ozbiljan kupac starog gvoždja za Smederevsku čeličanu.

Vla

pre 4 godine

Bolesnik, oni pobili civila vise od hitlera, samo na perfidniji nacin, Bomba a, hemijskim otrovima I radioaktivnim otpadom, Vietnam, kambodja, Laos, Korea, Irak, srbija itd

Rasa

pre 4 godine

Ove konjine jos se nisu probudile iz vremena kad su komandovali svetom ,nismo vam poklekli ni tad a kamoli sad kada smo i jaci i nismo vise sami aloo! probuditese da se ne probudite sa kacusom u krevetu !!

Bane

pre 4 godine

Progovori, Vučiću o ovim stvarima. Ne o budalaštinama koje nikog ne interesuju, ne o lažnim i glupim investicijama, porodičnim problemima i samohvalama. Ili se ne vidiš iz američkog dupeta?

Dado

pre 4 godine

Sta bre ovaj lupa. Hocemo da saradjujemo sa svima koji postuju Srbiju a ne stanam oni odredjuju sa kim. Srbija na prvom mestu. Zivela Srbija

milenko

pre 4 godine

rusija stvara nestabilnost? da li postoji tacka na zemaljskoj kugli gde vi niste stvorili nestabilnost probleme i muke!!!

Bane

pre 4 godine

General Hozdis nek mi se napusi ovog mog srpskog kurca!!!!Mars bre u tri lepe picke materine i ti i tvoje pretnje!!!

srdjanmargulan

pre 4 godine

Zna li neko da li je ovaj čovek bolestan?

srbo

pre 4 godine

Mi treba da budemo blagonakloni kad naoružavaju shiptarske kriminalce i od njih prave eskadrone kao u južnoj americi,e pa ako mažu evropljane nas srbe neće.Po ovom pitanju smo prelakirani.

djordje

pre 4 godine

Kakvi govnjari! Pa ovakvo ponašanje ne priliči ni deci . Šta zamišljaju ovi bolesnici? Da moramo da ih pitamo da odemo do toaleta. Pa jel oni znaju da su "nacija" bez korena i morala. Nacija koja tone: ekonomski, politički,vojno, a o moralu i da ne pričamo, jer ga nikad nisu ni imali.

zoran miljkovic

pre 4 godine

САДА ОПАСНО,А ПРЕ НЕКИ ДАН ПИШЕТЕ , ДА ЈЕ ПУТИН РЕКАО ДА СРБИЈУ НЕ СМЕ НИКО ДА ДИРА,ЈЕР ОН ЋЕ ДА ЈЕ БРАНИ,јесмо ли ми то јест ВИ свесни да РУСИЈА није више способна ни саму себе да БРАНИ, ГДЕ СУ ОБЕЋАЋАНИ ТЕНКОВИ, ако се умилостиве опет МАЂАРИ да пропусте ПРЕЛЕТ,па куда ће ПУТИНОВИ АВИОНИ ДА ПРЕЛЕТЕ ДА БРАНЕ СРБИЈУ,није вам позната географија.

Rajko

pre 4 godine

Ovaj zlikovac kad navodi da su miloni u Srbiji protiv saradnje sa Rusijom verovatno misli na "1 od 5 miliona"

Dragan

pre 4 godine

Anglosaksonac da platite odstetu od tri biliona dolara prvo pa da onda razgovaramo o daljim odnosima

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija