• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

04.08.2019

13:35

VELT: RUSIJA ŽELI VOJNU BAZU U REPUBLICI SRPSKOJ! Nemačkom listu se ponovo "priviđaju srpski i ruski tenkovi u BiH i na KIM"!

Politika

VELT: RUSIJA ŽELI VOJNU BAZU U REPUBLICI SRPSKOJ! Nemačkom listu se ponovo "priviđaju srpski i ruski tenkovi u BiH i na KIM"!

Podeli vest

NATO računa pre svega na Albaniju, KiM i Hrvatsku, a Rusija se koncentriše na Srbiju i Republiku Srpsku. Rusija želi vojnu bazu u Republici Srpskoj, a opcija razmjene teritorija koja bi dovela do podele BiH i dalje postoji, piše nemački Velt

"Borbena gotovost" Srbije je ojačana - tako je predsjednik Aleksadar Vučić opisao isporuku po trideset oklopnih vozila BRDM-2 i modernizovanih tenkova T-72 iz Rusije. Vest vraća u fokus težnje Srbije da modernizuje svoju vojsku i uz to izgradi sopstvenu funkcionalnu industriju oružja, piše o tome njemački list.

- To je potencijalno eksplozivno - jer Srbija se oslanja na Rusiju, zemlju koja je u Ukrajini pokazala rešenost da oružanim nasiljem proširi svoju zonu uticaja - piše u tom tekstu Boris Kalnoki, dopisnik Velta iz Budimpešte.

On podseća da je Srbija "pod tadašnjim diktatorom Slobodanom Miloševićem vodila ratove protiv Hrvatske i Kosova, a u ratu u BiH pomagala tamošnjim Srbima".

- Kada se to zna, posebno preteće zvuči najava Vlade Srbije da će u slučaju nužde napasti Kosovo, ako ta zemlja stvori sopstvenu armiju - piše u tekstu.

Autor navodi da je parlament u Prištini u decembru doneo odluku o formiranju vojske "između ostalog i zato što se Srbija naoružava".

- To je deo opšteg naoružavanja u istočnoj i centralnoj Evropi. Posebno nove članice EU, od Poljske, preko Mađarske do Bugarske, ubrzano modernizuju svoje beznadežno zastarele arsenale iz sovjetskih vremena - piše Kalnoki i posebno ističe primer Poljske.

Varšava je podigla vojni budžet na dvanaest milijardi dolara godišnje, čime je jedna od retkih članica NATO koja izdvaja zacrtanih dva odsto BDP za odbranu.

- Do 2030. Varšava čak želi da prebaci ovu vrednost i izdvoji 2,5 odsto BDP za naoružanje, posebno za super moderne - i super skupe - američke avione F-35 sa stelt tehnologijom - dodaje se u tekstu.

Drastično su povećani budžeti Mađarske i Rumunije, a "Hrvatska bi što pre da kupi američke avione F-16 kako bi zamenila zastarele MiG 21".

- S obzirom da to predstavlja jačanje NATO u regionu, nije iznenađujuće što Rusija parira. Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa pre svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, dotle se Rusija koncentriše na Srbiju i Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni. 

SAD na Kosovu imaju jednu od svojih najvećih vojnih baza - Kamp Bondstil. Rusija želi da u bosanskoj srpskoj republici napravi svoju vojnu bazu - prenosi Dojče Vele.

- Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica EU iz regiona, Moskva im poklanja oružje: Srbija dobija, osim pomenutih tenkova, šest borbenih aviona tipa MiG 29, Belorusija je dala još osam. Poslednja isporuka bila je u februaru ove godine. Srbija će imati - kada modernizacija aviona bude gotova - najjače vazdušne snage u regionu - piše u tekstu.

Dodaje se da "pokloni" ipak koštaju i da prema pisanju beogradskih medija modernizacija aviona košta oko 185 miliona dolara.

- Nova trka u naoružanju je pomešana sa političkim sukobima. Albanija i Kosovo su dogovorili carinsku uniju i privredno srastaju. U Srbiji se to tumači kao pokušaj stvaranja Velike Albanije - to je pojam kojim albanska Vlada često provocira - piše dalje u Veltu.

Autor navodi da još postoji ideja Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija o "razmeni teritorija".

- To bi moglo da dovede do domino-efekta - recimo do podele Bosne uz pripajanje njenih srpskih i hrvatskih delova matičnim zemljama Srbiji i Hrvatskoj. Ili čak do raspada Makedonije gde takođe živi puno Albanaca - dodaje se u tekstu.

Kalnoki konstatuje da EU pokušava da skloni sa stola takve ideje "pune konfliktnog potencijala".

- Ali Sjedinjene Države su izgleda otvorene za razmenu teritorija ako to dugoročno donosi stabilnost. Dakle, stvar još nije sklonjena sa dnevnog reda - ističe se u tekstu.

Jedno je sigurno: što se više aktera naoružava, to opasniji postaju politički konflikti u regionu - zaključuje Boris Kalnoki u tekstu za Velt.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mark

pre 4 godine

za vojnu bazu u bosni i h. treba odobrenje erdogana i drugi. price za mallu decu......

samo BiH

pre 4 godine

samo pokusajte, prosli bi ko u Afhganistanu chetnici smrdljivi

jova

pre 4 godine

Umnim demonski svetski degenerici,neznaju da razlikuju istinu od neistine,a istina je da je hrvatska sa ustaškom emigracijom još za vreme Jugoslavije naoružavala hrvate za rat protiv Srbije,zašto se hrvatska nije odvojila od jugoslavije mirnim putem,zašto je hrvatskoj trebao rat,jedino je ratom mogla da izvede jasenovac 2. (Oluju) proterivanje srba iz Srbske Krajine. Tu milošević nije kriv nizašta ,tako da znaju umni degenerici pravu istinu. Nadamo se da će ih Bog za tu satansku rabortu tvrdo kazniti,uskoro se krajina vraća krajišnicima,a to će im omogućiti 8.kralj koji dolazi.

Marcco

pre 4 godine

A u čemu je problem? Amerikanci imaju Bondsteel na Kosovu. Što ne bi Rusi imali bazu u RS ili u Nišu.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Kako to da nemačkim novinarima iz ,,Velta'' ne smeta što NATO već ima svoju vojnu bazu na teritoriji Federacije BiH a smetalo bi im ako bi Rusija svoju vojnu bazu imala na teritoriji R. Srpske? Stvarno su dvolični novinari iz ,,Velta'' (u prevodu: svet) i ostali Zapadnjaci.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17