• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.08.2019

13:39

(FOTO) OTVOREN KONZULAT SRBIJE U JEDRENU! Dačić: Odlični odnosi Turske i Srbije, ovo je drugi konzulat u godinu dana!

Politika

(FOTO) OTVOREN KONZULAT SRBIJE U JEDRENU! Dačić: Odlični odnosi Turske i Srbije, ovo je drugi konzulat u godinu dana!

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i počasni konzul Salih Akgul otvorili su danas počasni konzulat Srbije u gradu Jedrenu, nekadašnjoj prestonici Otomanskog carstva, kulturološkom i istorijskom dragulju regiona

Dačić je ponovo istakao značaj dobrih odnosa Srbije i Turske, navodeći da otvaranje počasnog konzulata predstavlja doprinos zajedničkoj težnji dve države i dva naroda da se međusobni odnosi podignu na još viši nivo. 

On je izrazio posebno zadovoljstvo zbog razvoja ekonomske saradnje, te podsetio da je trgovinska razmena prevazišla obim od milijardu dolara, uz očekivanje da će se saradnja dve privrede i ubuduće nastaviti u ovom smeru. 

Foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

- Ovo je drugi konzulat koji otvaramo u nepunih godinu dana, a cilj nam je da mrežu i dalje širimo - izjavio je Dačić.

Konzulat u Jedrenama će, pored pružanja pomoći našim državljanima kao osnovne delatnosti, imati i posebnu funkciju uspostavljanja novih i čvršćih odnosa privreda dveju zemalja, čemu će poseban doprinos dati Salih Akgul, istaknuti privrednik i vlasnik kompanije "Salkano", koja je renomirani proizvođač i sponzor biciklističkih reprezentacija i Srbije i Turske. 

Akgul je osvedočeni prijatelj i državljanin obe države, a istakao se i na polju humanitarnih aktivnosti i aktivnosti usmerenih na očuvanju veza sa maticom. Jedan od njegovih prvih zadataka biće angažman na obeležavanju groblja palim srpskim vojnicima u balkanskim ratovima u bici koju je predvodio legendarni vojvoda Stepa Stepanović a koja se održala baš na ovom mestu.



Otvaranje konzulata Srbije u Jedrenama bila je prilika i da se sa visokim zvanicama Turske razmene mišljenja i o drugim pitanjima od bilateralnog i regionalnog značaja. 

Posle svečanog otvaranja konzulata Dačiću predstoji i bilateralni susret sa ministrom inostranih poslova Turske Čavušogluom.

Otvaranju konzulata prisustvovao je veći broj zvanica iz sveta politike, kulture i javnog života, među kojima je bilo više poslanika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, guverner i gradonačelnik Jedrena, predsednici više istanbulskih opština, kao i predstavnici naših iseljeničkih udruženja.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija