• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

06.08.2019

12:28

PRIŠTINA U PANICI! Novi šef evropske diplomatije Borel ZAUZIMA STRANU SRBIJE u rešenju KOSOVSKOG PROBLEMA?!

Politika

PRIŠTINA U PANICI! Novi šef evropske diplomatije Borel ZAUZIMA STRANU SRBIJE u rešenju KOSOVSKOG PROBLEMA?!

Podeli vest

Španskog ministra spoljnih poslova Žosepa Borela, koga je Evropski savet imenovao je za novog šefa evropske diplomatije, na ovoj poziciji naslediće Italijanku Federiku Mogerini, krajem oktobra

Iako se sa njegovim imenovanjem saglasila novoizabrana predsednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen, potrebno je da njegov izbor potvrdi i Evropski parlament, zajedno sa svim članovima Evropske komisije.

Borelova kandidatura, a sada i zvanično imenovanje, obradovala je javnost u Srbiji, i to zbog jednog od najvećih opterećenja Srbije- Kosova. Borel je Španac, pa je pretpostavka da bi mogao blagonaklonije da gleda na kosovski problem, možda čak i da "zauzme stranu", imajući u vidu da dolazi iz Španije koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Iz istih razloga, pri pomenu njegovog imena, u Prištini su veoma negodovali, jer će upravo on biti posrednik u dijalogu sa Beogradom.

Međutim, ono što je zanimljivo u vezi sa Borelom, jeste da je on Katalonac, koji ne podržava bilo kakva otcepljenja.

To je njegov stav, ne samo u vezi sa Španijom, već i inače jer, kako je jednom prilikom rekao, "granice su ožiljci koje istorija ostavlja na koži zemlje". Protivnik je i Bregzita, a zbog toga što je protivi otcepljenju, ima neprijatelje čak i u rodnoj Kataloniji.

Politika, pa ni evropska, nije mu nepoznanica, jer je od 2004. do 2007. bio predsednik Evropskog parlamenta. U španskoj politici, međutim, ima staž dug gotovo 40 godina, tokom kojih je bio i u regionalnoj vladi Madrida, pa državni sekretar za finansije, zatim ministar za infrastrukturu, transport i životnu okolinu, a predvodio je i socijaliste kao kandidat za premijera na izborima 2000. godine. Jedno vreme se povukao iz javnosti, ali ga je španski premijer Pedro Sančez prošlog leta zamolio da se vrati u vladu.

EVROPSKI SAVET IZABRAO! Žozep Borel novi šef diplomatije

Inače, Borel je po zanimaju inženjer vazduhoplovne raketne tehnike, a ima i titulu doktora ekonomije, kao i master američkog univerziteta Stanford, i Francuskog instituta za naftu. Vodio je računarsko odeljenje španskog naftnohemijskog koncerna "Cepsa".

Mediji prenose i da važi za čoveka bez dlake na jeziku, koji nema problem da se suprotstavi autoritetima, pa čak i onima poput Rusije i SAD.

Početkom ove godine bio je u poseti Srbiji, kada je izneo stav da Kosovo i Katalonija nisu isto, i da veruje u dijalog kao najbolje rešenje za probleme.

Kako je pojasnio Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike, obe strane, i Beograd i Priština, imaju snažnu reakciju kada je u pitanju Borel.

- Sa jedne, Srbija koja je optimistična, jer dolazi iz države koja nije priznala Kosovo, a sa druge Priština ga unapred smatra pristrasnim i da će to naštetiti dijalogu. Ipak, čini mi se da obe strane previše očekuju - kaže on.

Kako navodi, Borel je sada na drugoj funkciji, evropskoj.

Ta funkcija nalaže da predstavlja svih 28 država članica EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija