• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

07.08.2019

19:09

ANGELA SMEKŠALA, MOŽDA PODRŽI PODELU KOSOVA?! Da li Berlin menja politiku na Balkanu?

Politika

ANGELA SMEKŠALA, MOŽDA PODRŽI PODELU KOSOVA?! Da li Berlin menja politiku na Balkanu?

Podeli vest

I Nemačka je spremna da podrži podelu Kosova, pišu tamošnji mediji * Kristijan Helbah, MSP Nemačke: Apsurdno je da uslov za nastavak dijaloga bude zahtev Srbiji da prizna Kosovo

Nemačka kancelarka Angela Merkel mogla bi da bitno promeni politiku prema lažnoj državi Kosovo i uslovno podrži podelu pokrajine!

Nemački mediji prenose da je zvanični Berlin spreman da prihvati razgraničenje Srba i Albanaca kao konačno rešenje kosovske krize. Konkretan dokaz za to jeste izjava Kristijana Helbaha, izaslanika za Jugoistočnu Evropu ministarstva spoljnih poslova Nemačke, koji kaže da Priština nastavak dijaloga ne može uslovljavati zahtevom da Srbija prizna nezavisno Kosovo. Ovakva izjava, tvrde mediji u Berlinu, zapravo znači da je Merkelova spremna da 'smekša' dosadašnji veoma čvrst stav da nikakva promena granica ne dolazi u obzir.

Dosta je blokade

Prema Helbahovim rečima, zvanični Berlin protivi se blokiranju procesa dijaloga Beograda i Prištine.
- Berlin se protivi uslovljavanju koje je postavila kosovska vlada. Apsurdno je da kao uslov za početak dijaloga treba tražiti od Srbije da prizna Kosovo. Nemačka nema ni razumevanja za takse od 100 odsto, koje je kosovska vlada nametnula na robu iz Srbije i BiH - ističe Helbah.

Džon Bolton stiže na jesen?

Foto: AP/Photo

Džon Bolton, savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, mogao bi da početkom jeseni poseti Srbiju. Kako prenose mediji, Amerika počinje ofanzivu kad je reč o rešavanju pitanja Kosova, a Bolton je još prošle godine izjavio da Vašington ne isključuje teritorijalne korekcije.

Ova naznaka političkog zaokreta u Berlinu dolazi posle istorijske posete francuskog predsednika Emanuela Makrona našoj državi, tokom koje je on pre manje od mesec dana poručio da će se lično zauzeti za rešavanje kosovske krize i da će održati specijalni sastanak sa nemačkom kancelarkom u vezi sa tim.
- Održaću specijalan sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, sa ciljem da se omogući postizanje sporazuma - naveo je tada Makron.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je Nemačka, kao vodeća politička i ekonomska zemlja EU, očigledno frustrirana ponašanjem Prištine.
- Nemci su uložili veliki politički kapital, uključujući i prvo direktno učešće u vojnim operacijama van granica prilikom agresije NATO na SRJ, i to upravo kao podršku separatizmu kosmetskih Albanaca. Očigledno je da Berlin vidi opstruktivno i provokativno ponašanje Prištine kao dezavuisanje uloge Brisela, a njene ultimativne zahteve za priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti kao sredstvo blokade pregovora, što bi moglo da bude dobro za poziciju Srbije - naglašava Paić.

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da je Evropskoj uniji jako stalo da se političke tenzije na Balkanu smire.
- To pre svega podrazumeva rešenje kosovskog problema, jer nestabilan Balkan ugrožava bezbednost čitave Evrope. U ovom trenutku jasno je da glavnu prepreku smirivanju tenzija i nastavku dijaloga predstavljaju albanski političari u Prištini, koji donose odluke pod dirigentskom palicom kadrova američke 'duboke države' - podvlači Vukoičićeva.

Moguća razmena

Politikolog Aleksandar Pavić podseća da Nemačka nikad nije bila protiv dijaloga, ali jeste protiv bilo kakve podele Kosova
- Zvanično se taj stav nije promenio, ali Berlin je sada veoma zainteresovan da se dijalog nastavi kako bi i Beograd pristao na priznavanje nezavisnog Kosova. Jedino u tom smislu Berlinu smeta blokada dijaloga, inače su oni vrlo čvrsto na strani prištinskih terorista. Moguće je da će biti fleksibilniji na insistiranje Makrona i SAD i dozvoliti mogućnosti manje 'razmene teritorija', ali opet tako da to bude u korist Prištine - zaključuje Pavić.

KO JE ISKLJUČIO KAMERE? Saslušanje sekretarice Olivera Ivanovića trajalo TRI I PO SATA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rambo

pre 4 godine

Ja kad nesto delim,ja delim na pola,iako sam protiv podele Kosova,ako kazu podela, onda je pola- pola,a ne nama patrljci,a njima ostalo!!

arpad

pre 4 godine

Moze samo nemacka da se podeli ponovo .. ali ovoga puta na vise delova ..

Deda Gorčilo

pre 4 godine

A šta na to kaže naš ustav i oni koji su zaduženi za poštovanje istog?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17