• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.08.2019

11:51

(FOTO) POPOVIĆ I ČEŠKI AMBASADOR KUHTA: Veliki potencijal za saradnju Srbije Češke Republike u oblasti inovacija

Politika

(FOTO) POPOVIĆ I ČEŠKI AMBASADOR KUHTA: Veliki potencijal za saradnju Srbije Češke Republike u oblasti inovacija

Podeli vest

„U 2018. godini trgovinska razmena između Srbije i Češke Republike premašila je milijardu evra, a naši ekonomski odnosi imali su rast od 17.9 odsto u odnosu na 2017. godinu. Imamo značajne češke investicije u Srbiji, kao što je primer preuzimanja Telenora od strane češke PPF grupe, a posebna očekivanja imamo od razvoja naših odnosa u oblasti inovacija i digitalne ekonomije“, ocenio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, na sastanku koji je održao sa ambasadorom Češke Republike u Srbiji, Tomašom Kuhtom

Popović je naveo da je tokom nedavne posete Češkoj, kada se sastao sa češkim ministrom industrije i trgovine, Karelom Havličekom, imao priliku da se lično uveri u dostignuća koja ova država ostvaruje u obasti inovacija, a posebno kada je u pitanju razvoj veštačke inteligencije.

Ministar je istakao da Srbija želi da ostvari čvršću saradnju sa Češkom Republikom u oblasti istraživanja i primene inovacija u industriji i privredi.

Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

 - Zaista je fasicantan podatak da Češka ima čak 7 odsto inženjera u ukupnoj radnoj populaciji. To pokazuje da ova zemlja razume da će u budućnosti inženjersko znanje biti najvažnije za ekonomski razvoj jedne države. Srbija se takođe razvija u tom pravcu - naveo je Popović.

On je ukazao da Srbija ima snažan inženjerski kadar, koji je prema oceni najrelevantnijih svetskih istraživačkih kuća, kao što je Startap Džinom (Startup Genome) iz San Franciska, među pet najkvalitetnijih u svetu. 

 - Želimo da srpski i češki inženjeri još bliže sarađuju na razvoju inovacija koje će stvoriti novu vrednost u privredi i ekonomiji, ali i olakšati živote ljudi širom planete -  naveo je Popović.  
Ambasador Kuhta istakao je da je sa češke strane veoma visoko ocenjena poseta ministra Popovića Češkoj i da je ministar te zemlje za industriju i trgovinu, Karel Havliček, veoma raspoložen za razvoj dalje saradnje u oblasti inovacija.

Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Kuhta je naveo da Češka Republika pridaje visok značaj razvoju ekonomske saradnje sa Srbijom, ukazavši da će prilikom posete predsednika Češke, Miloša Zemana, Srbiji, koja je najavljena za septembar ove godine, u delegaciji biti više od 50 čeških kompanija.

Na sastanku je potvrđeno da će tokom posete predsednika Češke Republike Srbiji, ministri Popović i Havliček potpisati Memorandum o saradnji dve zemlje u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija