• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.08.2019

15:45

MINISTAR VULIN: Vučićevi leteći tenkovi!

Politika

MINISTAR VULIN: Vučićevi leteći tenkovi!

Podeli vest

Delegacija Ministarstva odbrane Srbije, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom, obišla je fabriku za proizvodnju helikoptera Mi-35M "Rostvertol" u Rostovu na Donu

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, ministar Vulin sastao se s rukovodstvom vazduhoplovnog zavoda i prisustvovao statičkom prikazu i demonstracionom letu četiri helikoptera Mi-35M koji će biti isporučeni Vojsci Srbije.

- Zahvaljujući politici predsednika (Aleksandra) Vučića, zahvaljujući politici štednje i tome što naša zemlja konačno može da izdvaja za najnovija sredstva, mi imamo najbolje helikoptere na svetu. Oni nisu samo novi, oni su najbolji na svetu u svojoj klasi - rekao je Vulin.

On je dodao da modernizaciju VS "prati i poboljšanje materijalnog položaja pilota, letačkog osoblja, sve ono što je predsednik Vučić kao vrhovni komandant naredio da se radi". 

- Vojska Srbije je dobila jednu potpuno novu sposobnost, nešto što nismo do sada mogli, i svi oni koji ove helikoptere zovu ''Vučićevi leteći tenkovi'', jesu u pravu. Ovo jesu leteći tenkovi i ovo su sredstva koja su u stanju da zaštite naš prostor, koja su u stanju da pojačaju borbenu gotovost naše zemlje - rekao je ministar.

On je dodao da Srbija jeste ponosna na to, ali je istakao i da niko ne treba da se plaši naoružavanja Srbije.

- Srbija će se naoružavati i opremati i dalje, sprovodiće vojno-tehnički sporazum koji je postignut između predsednika Vučića i predsednika (Vladimira) Putina, zbog čega smo veoma ponosni i zahvalni, ali ovo oružje nikada neće biti zloupotrebljeno. Ovo oružje služi samo u svrhu očuvanja mira i odvraćanja bilo koga ko misli da bi sa Srbijom trebalo razgovarati putem sile - rekao je ministar Vulin.

Posle susreta sa pripadnicima Vojske Srbije koji se nalaze na obuci u Ruskoj Federaciji, ministar je rekao da se srpska vojska sada suočava s tehnikom koju prvi put ima priliku da koristi.

Major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, istakao je da je razlika velika u odnosu na ono što su do sada imali i na čemu su do sada leteli.

- Jedna od tih razlika je i oprema helikoptera i sami instrumenti - sa analognog na digitalno. Druga razlika je u tome da dobijamo mnogo i u tehničkom i tehnološkom smislu i sada konačno imamo mogućnost da izvršavamo naše zadatke i ono za šta smo namenjeni, a to je bobrena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteo-uslovima. Dobijamo, takođe, i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen - glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Dobili smo, takođe, mogućnost da dejstvujemo na većim daljinama i da, tako kažem, da dejstvujemo i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje - rekao je major Drndarević.

Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnim užadima ili sajlama. Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, s dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa, helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu. Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova. 

Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 km/č i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilmetara. S dopunskim rezervoarima goriva, to može da bude i do 1.085 kilometara.

Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom. Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 mm, nevođene rakete 80mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gresni pop Milorad

pre 4 godine

Gospodine ministre ostavite se jeftine i providne reklame da su to "Vucicevi" leteci tenkovi jer mu ih nije tata kupio vec je ceo narod grcao i odricao se mnogo cega da bi se isti nabavili. Vasa licna zelja da mu se sto dublje "uvucete" ne odgovara realnosti. Imajte to u vidu uvek.

Ludi Milojko

pre 4 godine

E pa, Mi-35 je samo modernija verzija MI-24, koje od nasih komsija poseduje , Makedonija 14 MI-24D sa gatling mitraljezom 12.7mm, Hrvatska 12 MI-24 D i H, jedni sa gatling mitraljezom , drugi sa topom 23mm kao i MI-35, Bugarska 33 helikoptera Mi-24D, MI-24F, MI-24H, Rumunija 23 Mi-24B, MI-24H.... Kosovo ce dobiti 11 americkih Super Cobra sa topom 20mm ... tako da za sada nasi 'leteci tenkovi" nece bas biti mocniji od komsija posto kolko se prica dobice e 5-6 komada, mada mi nije jasno sto se nisu trazili MI-28 ili Ka-50 koji su i bolji i pokretljiviji

aha

pre 4 godine

Srbiju i Severnu Koreju niko neće da napadne !!!!!

Saradžogla

pre 4 godine

Ni jedan helikopter nije valjan za borbu!Brojne rakete mogu da ga olako obore!Prema tome da se ne lažemo jer pomenuti helikopteri su samo za paradiranje!I naravno da nisu Vučićevi?Ili mož' biti da jesu?

mica

pre 4 godine

U ovoj drzavi sve je Vucicevo. Vucicev autoput, Vuciceva vojska, Vuciceva fabrika i Vucicevi poltroni. Krenuo je putem Tita i sa njegovim putem ne skrecemo.

Xy

pre 4 godine

I ti si negde u tim "oblacima".idi odslužio vojni rok,jer to je obaveza svakog "sposobnog"gradjanina zemlje.

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija