• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

17.08.2019

22:40

GORI OD USTAŠA! MILO ĐUKANOVIĆ NAČISTO POLUDEO! Hapse Vlada zbog pesme 'Tamo daleko'!

Politika

GORI OD USTAŠA! MILO ĐUKANOVIĆ NAČISTO POLUDEO! Hapse Vlada zbog pesme 'Tamo daleko'!

Podeli vest

Isticanje srpske zastave na koncertu u Herceg Novom i pevanje rodoljubive srpske pesme Vlada Crne Gore označava kao raspirivanje nacionalne i verske mržnje!?!

Crnogorski režim Mila Đukanovića zapretio je hapšenjem pevaču Vladu Georgievu zbog koncerta u Herceg Novom, na kojem je otpevao pesmu 'Tamo daleko' i na kojem je bila istaknuta srpska trobojka!

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je krivičnu prijavu zbog koncerta 'Za naše Kosovo i Metohiju', koji je u ponedeljak održan u okviru programa 'Trg od ćirilice' u Herceg Novom. Kao krivično delo navodi se 'isticanje simbola drugih država, skrnavljenje državne himne i isticanje političkih i nacionalističkih poruka'!?!

'Menjao reči pesme'

Osim zastave, Podgorici su jako zasmetale i dve tradicionalne pesme koje je Georgiev otpevao - 'Tamo daleko' i 'Crna Gora i Srbija, to je jedna familija'. Ohrabren ovom najavom ministarstva, Crnogorski pokret (CP) već je podneo Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Georgieva i organizatora koncerta Mitropolije crnogorsko-primorske zbog 'krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.'

U obrazloženju prijave navodi se da je Georgiev namerno menjao reči pesme i tako raspirivao nacionalizam.

'Izvođene pesme su osobenom interpretacijom pevača Vlada Georgieva, menjanjem određenih reči, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji. Poznato je da je Georgiev, izvodeći pesmu 'Tamo daleko' u Srbiji, pevao stihove 'Tamo daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija'. Ovaj put je, pevajući o Srbiji 'kraj mora', u pregrejanoj nacionalističkoj atmosferi jasno asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smešta u Srbiju', navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta, čiji je jedan od osnivača Stevo Vučinić, predsednik Saveta kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Pevač Vlado Georgiev, komentarišući ove navode, kaže da je ovo poruka Srbima da nisu dobrodošli.

- Sad optužuju Srbe i za poreklo! Nikad nisam čuo da se neko pobunio kad se na feštama u Boki razvija hrvatska zastava. Meni to nije zasmetalo. Ko god da je pesmu 'Tamo daleko' povezao sa mržnjom, treba prvo da propadne u zemlju od stida, a odmah zatim da potraži lekarsku pomoć. Rođeni sam Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od dva oka u glavi. Gospodo, prestanite da vređate. Zaustavite se kad osetite da će mržnja izaći iz vas - podvlači Georgiev.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, na drugoj strani, ističe da je sve ovo strašno svedočanstvo 'nerazumlja' ministra kulture.

- Ovo nije nikakva kultura, nego njeno poricanje i nekultura najgore vrste. Ovo nije prvi put da crnogorski ministar kulture demonstrira nekulturu i neobrazovanost. On je zalutao na tu funkciju. To u Herceg Novom je bila crkvena zastava, a ta trobojka je i zastava kralja Nikole Petrovića. Poricati trobojku, a predstavljati se za ministra kulture ne spada u normalne stvari. Pesmu 'Tamo daleko' peva sva Evropa i u njoj baš ništa nije sporno - ističe Amfilohije.

Antisrpska politika

Miodrag Linta, šef Saveza Srba u regionu, ocenjuje da je ovo novi dokaz antisrpske politike Đukanovića.

- Tragična je činjenica da vlast u Crnoj Gori veličanstveni koncert na kojem su dominirale pesme posvećene KiM i borbi srpskog naroda za slobodu u Prvom svetskom ratu naziva nacionalističkim skupom, na kome je tobože negiran crnogorski identitet. Sramno je da vlasti zastupaju šovinistički stav da je Vlado Georgiev izvođenjem pesme 'Tamo daleko' širio mržnju! Zapravo, vlast kojoj smeta isticanje srpskih zastava, pevanje srpskih pesama i pominjanje Srba širi mržnju prema građanima koji se nisu odrekli srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta - zaključuje Linta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandar

pre 4 godine

Pa on je uvek bio ujka . Sta nije jasno ?

Vuki

pre 4 godine

Znači , čim u Srbiji počnu da pevaju "Oj svijetla majska zoro" , hapsi ! Reciprocitet jel ...

Bota

pre 4 godine

Ma nije Milo poludeo,Milo nikome nedaCrnu Goru italka.Kakva Srbija,kakve budalaštine ima da bude kako on želi i tačka,bori se za takvu Crnu Goru i samo možemo da ga mrzimo.Ima tamo i Srba pa neka se bore protiv Mila i njgove politike,šta to nas briga..

Biseri

pre 4 godine

Srbi su pokrenuli rat u Hrvatskoj sa Balvan revolucijom 17.8.1990g a evo kako Sonja Biserko hrvatskim medijima objašnjava celu velikosrpsku agresiju 90ih ...“Vlasti Srbije pripremale su scenarij za raspad Jugoslavije. U tom raspadu sudjelovale su sve srpske elite. Za planiranje i pripremu rata, kao i za Titovo nasljeđe, najodgovornija je kulturna elita oko Dobrice Ćosića. Kroz kulturne institucije putem knjiga, raznih publikacija, predavanja, kroz formalne i neformalne aktivnosti, elita oko Ćosića široko se angažirala u svim segmentima društva na rušenju Jugoslavije. Srbi su rat protiv Hrvata pripremali od smrti Josipa Broza Tita”, kaže Biserko.... Dnevno.hr UVOD U TEROR: ‘BALVAN REVOLUCIJA’ BILA JE PLANIRANA: UGLEDNA SRPKINJA: ‘Srbi su rat pripremali od Titove smrti’

Monte

pre 4 godine

Srpska Crkva i elita u SANU su srpsko čisto satanističko i krivoslavno i huškačko i genociodno zlo od kojeg treba da se odvoje sve bivše 6 Republike da imaju svaka svoju pravoslavnu Crkvu ili još bolje da se svi pravoslavci vrate Papi i korenima koje su izdalii u 11veku i posle bili 500g kažnjavani od miuslimana koji eto opet dolaze…A štada kažemo za Savu tog sluga sotone koji je dok se Crkva cepala odvajao Srbe od Pape i braće Hrvata i ostalih Slovena i obrnuo ih prema Vizantiji i 500g ropstva pa je zato u SPC svetac sa velikim hramom....

Marcco

pre 4 godine

Pa mora da pravi probleme gde ih nema. Onog trenutka kada ne bude problema između Crne Gore i Srbije, Milo postaje smetnja i ide na robiju za sve ovo što mu gledaju kroz prste... najverovatnije, u Italiju!

Marko

pre 4 godine

Što nema komentara, cenzura dno dna. Ajde malo pameti, nije naodmet da malo poslušate pametnije. Čemu u CG pjevanje i veličanje smrdije, ničemu samo srbi sebi škode. Da.mi dođeš u moju Hrvatsku veličati smrdiju, neće ići. Da na Kosovu veličaš smrdiju neće ići. Da u BiH veličaš Hr neće ići, i to je svima sasvim normalno. Htjeli biste posvuda veličati smrdiju, širiti srpski nacionalizam, promovirati četnički pokret i zato vas cijeli svijet mrzi a pogotovo susjedne države. Sve srbe koji tako rade i još time se ponose treba protjerati u matičnu smrdiju i tamo nek promoviraju srpstvo koliko ih je volja. Jadna zemlja gdje je Šešelj glavni i gdje je lezbijka predsjednica vlade, takav je jadan srpski narod.

andaluziski halifa

pre 4 godine

Mnogo vi pevate a malo radite___pitam se sto li to___znam dobro__znate i vi___kolko imate baza_SATA_na terenu_ako deset___da se ne dosetimo__pa dizete buku___pjesnicka sloboda jelda__Ricu magraci a brda odzvanjaju dok se ovce cudom cude i zapomagaju__lavovi se smiju__ne bi da sude dvorske lude kazu vidi cuda i titraju muda_

Pravednik

pre 4 godine

Crnogorci su na vrijeme shvatili da se moraju odmaknuti od srbočetnika i stvarati vlastiti put prema EU i svijetu. Život na mitovima i okretnju prema rusiji vodi u katastrofu. Đukanoviću, svaka ti čast na takvom razmišljanju!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o  PVO raketnom kompleksu Buk-M3!
Planeta

Godine mu ništa ne mogu, dobija razarajuću moć! Sve što niste znali o PVO raketnom kompleksu Buk-M3!

Ima li kraja uspešnim мodernizacijama sovjetskih i ruskih PVO raketnih sistema? Kada je počeo razvoj ”Buka (bukve)”, koji je trajao od 1972. do 1977. godine, s tim da su borbena ispitivanja počela 1977. godine, malo njih je slutilo da će ovaj naslednik ”Kuba”, na čijoj osnovi je i urađen, dočekati da bude veoma velika, gotovo neotklonjiva opasnost za sve što leti.

04.05.2024

15:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija