• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.08.2019

12:16

POPOVIĆ sa predstavnicima Kinesko-evropske asocijacije: Ulažite što više u Srbiju!

Politika

POPOVIĆ sa predstavnicima Kinesko-evropske asocijacije: Ulažite što više u Srbiju!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa izvršnom potpredsednicom Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC) Hui Čen, kojoj je predstavio investicione potencijale Srbije u oblasti inovacija i novih tehnologija i pozvao kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju

 

Popović je istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od milijardu i 135 miliona evra.

- Taj rekord oboren je uz rast izvoza od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu - naveo je Popović i dodao da Srbija ulaže 60 miliona evra u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima u Srbiji.

Sa takvim ulaganjima i obrazovanjem većeg broja inženjera i budućih tehnoloških preduzetnika, Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu Evrope, naveo je Popović.

On je istakao da je Srbija, ove godine, prvi put, postala deo najrelevantnijeg istraživanja o startap ekosistemu na svetu u okviru izveštaja "Global Startup Ecosystem", koje sprovodi američka organizacija "Startap Džinome" (Startup Genome) iz San Franciska

- U analizi koja je obuhvatila preko 50 najrazvijenijih svetskih ekosistema, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog istraživanja i ocenjena je najboljim ocenama - 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija - ukazao je Popović.

On je naveo da su gradovi Beograd i Novi Sad prepoznati kao jedinstven startap ekosistem i pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija, svrstani među pet liderskih ekosistema u Evropi.

- Kao ključna prednost srpskog ekosistema identifikovana je talentovana radna snaga i visoko-kvalitetan inženjerski kadar, koji je svrstan među pet najboljih u svetu - rekao je Popović.

Foto: mbpi.gov.rs

On je naveo da su veštačka inteligencija, robotika, automatizacija, internet stvari, i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnije kreativna industrija, prostor u kojem Srbija razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

- Zato pozivam kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju, jer je naša zemlja, a to tvrde najrelevantnije svetske organizacije, budući razvojni centar za nove tehnologije i nova znanja koje će menjati svet - naveo je Popović, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

On je ukazao da su odnosi Srbije i Kine na najvišem istorijskom nivou i da je to direktna zasluga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Ðinpinga.

Izvršna potpredsednica Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC), Hui Čen, navela je da ova organizacija uočava ubrzani inovacioni razvoj Srbije i da je zainteresovana da usmerava kineske privrednike da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Ona je istakla i da CEATEC planira otvaranje trgovinskih centara širom Evrope koji će služiti kao kanal evropskim kompanijama za ulazak na kinesko tržište.

- Takvi centri već su uspostavljeni u Nemačkoj i Poljskoj, a razmatra se i uspostavljanje takvog centra u Srbiji - navela je Čen.

CEATEC je asocijacija za kinesko-evropsku trgovinsku i ekonomsku saradnju koja je osnovana 2000. godine od strane Ministarstva privrede NR Kine. Glavni zadatak udruženja je promocija i istraživanje potencijala saradnje između Kine i Evrope. Delegaciju ove asocijacije koja boravi u Beogradu čini 18 kompanijskih lidera iz različitih oblasti industrije, uključujući građevinu, trgovinu, tehnologiju i investicije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija