• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

20.08.2019

07:54

TRAMP IMA NOVI PLAN ZA KOSOVO! Pompeo pozvao Vučića u Njujork! Predsednik Srbije u veoma važnoj poseti Americi!

Politika

TRAMP IMA NOVI PLAN ZA KOSOVO! Pompeo pozvao Vučića u Njujork! Predsednik Srbije u veoma važnoj poseti Americi!

Podeli vest

Srpski lider Aleksandar Vučić sastaće se u Njujorku sa američkim državnim sekretarom, a moguć neformalni sastanak i sa Trampom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku sa državnim sekretarom američkog Stejt departmenta Majkom Pompeom, sa kojim će razgovarati o rešenju kosovskog problema.

Kako otkrivaju diplomatski izvori Informera, očekuje se da Pompeo prenese predsedniku Vučiću novi američki plan za Kosovo, koji je odobrio i predsednik SAD Donald Tramp lično. Za sada nisu poznati nikakvi detalji ovog plana, ali se pretpostavlja da je u pitanju kompromisno rešenje koje bi uvažilo i srpske interese u južnoj pokrajini.

SAD za kompromis

Amerika je zainteresovana za rešavanje kosovskog problema, ne samo za nastavak dijaloga već i za kompromis koji bi odgovarao i Trampu 
Zoran Milivojević

Susret na marginama

Iz Stejt departmenta zvanično je potvrđeno da će se Vučić i Pompeo sastati na marginama sastanka u Savetu bezbednosti UN.

"Sekretar Pompeo će otputovati 20. avgusta u Njujork da bi učestvovao u debati u Savetu bezbednosti UN o izazovima mira i bezbednosti na Bliskom istoku i podršci administracije SAD multilateralnim rešenjima. Na marginama skupa sastaće se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem", najavio je Stejt department.

Kako javljaju mediji u SAD, moguće je da tokom samita dođe i do kratkog susreta Vučića i predsednika Donalda Trampa. Diplomatski izvori naglašavaju da do sastanka Vučića i Pompea ne bi uopšte moglo doći da o njemu nije obavešten i da ga nije podržao i sam Tramp.

Foto: Informer DN

- Veoma je važno pogledati društveno-politički kontekst u kome dolazi do ovog iznenadnog sastanka, i to na zahtev SAD. Susret se organizuje u trenutku kada zemlje 'Kvinte' šalju poruku o neophodnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine, a na Kosovu se zahuktava atmosfera pred vanredne izbore. Ne zaboravite i da će se sledeće godine Trampova administracija naći na proveri birača. Dijalog se već duže vreme nalazi u ćorsokaku i Bela kuća očigledno smatra da bi stvari trebalo pomeriti s mrtve tačke, da bi to i njima koristilo - ocenjuje naš sagovornik i skreće pažnju da na ovaj susret nisu pozvani predstavnici Prištine:

Čelnici Beograda i Prištine možda u Beloj kući?

Stručnjak za Zapadni Balkan Din Pinelis izjavio je da bi Vašington mogao na jesen da organizuje susret u Beloj kući sa zvaničnicima Prištine i Beograda. On je u tekstu za "European Western Balkans" kazao da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da sazove susret sličan onome koji je organizovao nekadašnji predsednik SAD Džimi Karter 1978, kada je postignut istorijski dogovor između Egipta i Izraela.
- Kao uslov, nakon sazivanja samita, nova kosovska vlada morala bi da ukine takse, a Srbija bi morala da pristane na suspenziju kampanje protiv priznavanja Kosova - naveo je Pinelis.

- To dosta govori o tome da ih SAD vide kao nekonstruktivnog partnera u dijalogu, a da je Srbija ta kojoj se želi predstaviti nova strategija za Kosovo i od koje na neki način zavisi rešenje kosovskog problema - ocenjuje naš sagovornik.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević objašnjava da je ovaj iznenadni sastanak pokazuje da je američka administracija zainteresovana za rešavanje pitanja KiM.

- Ključ za deblokadu dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja je sada u rukama Amerike. Evropa nije u poziciji da se aktivnije bavi tim problemom sve dok se u EU ne završe unutrašnji procesi. Zbog toga nije slučajno što Amerika sada procenjuje da je trenutak da preduzme inicijativu i da aktivnim delovanjem stvori uslove ne samo za dijalog, već i za jedno kompromisno rešenje koje bi sigurno išlo u prilog ovoj administraciji i Trampu pred predstojeće izbore u SAD iduće godine - smatra Milivojević.

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić kaže da će nakon sastanka Vučića i Pompea biti jasnije koja je politika Vašingtona za Kosovo.

Odgovor na dva pitanja

- Sastanak bi trebalo da odgovori na dva pitanja: koja će biti uloga SAD u nastavku pregovora između Beograda i Prištine i kakav će biti američki stav po pitanju konačnog kosovskog rešenja. U SAD postoje dve struje u rešavanju kosovskog problema, jedna fleksibilnija koja se zalaže za kompromis i tvrđa koja smatra da je to gotova priča - ističe Surlić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija