• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.08.2019

14:29

DAČIĆ O SUSRETU VUČIĆA I POMPEA: SAD podržava stav Srbije da pitajne KiM nije završeno

Politika

DAČIĆ O SUSRETU VUČIĆA I POMPEA: SAD podržava stav Srbije da pitajne KiM nije završeno

Podeli vest

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog dražavnog sekretara Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitajna i da se SAD zalažu za kompromisno rešenja koje bi imalo u vidu i interese Srbije

- Ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosovu, ali je sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug - savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, i on sam, koji smatraju da je nepohodno da se dalje pregovora i da se traži kompromis - rekao je Dačić za Tanjug.

Komenarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz NJujorka on ocenjuje da Vašington zastupa "naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno".

- To je velika stvar i velika promena u odnosu na dosadašnje tvrdnje koji su dolazile od nekadašnje američke administracije - ocenjuje Dačić.

(VIDEO) AMERIKA DALA PODRŠKU ZA UKIDANJE TAKSI! Vučić: I za njih je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine!

Foto: Tanjug

On je podsetio da ipak postoje i neki drugi glasovi u "dubokoj državi" - Kongresu i Stejt departmentu koji zastupaju politiku autopilota - onu vođenu pre 20 i 30 godina.

DAČIĆ I SKOT o unapređenju odnosa Srbije i SAD

Zato je, kaže on sastanak Vučića i Pompea važan i bitan -da se u ličnim kontaktima uspostave direktne veze za nastavk dijaloga sa SAD na najvišem nivou.

Šef srpske diplomatije je sastanak u NJujorku ocenio kao koristan i iz ugla potrebe da se Pompeom razgovara o našim stavovima, jer je on do sada imao više sastanka sa predstavnicima Prištine.

Sa našim zvaničnicima se retko sastajao, ovo je sastanak na veoma visokom nivou i Pompeo kao jedan od najbližih saradnika preneće Trampu sve ono što se govorilo, rekao je Dačić.

On je ocenio da će u narednom periodu biti još sastanaka na temu KiM ali ne u smislu onoga što je možda želeo Vašington, Brisel ili Pariz. 

- Nastavka dijaloga neće biti dok se vlast u Prištini ne konstituiše ... To je ono što smo ukazivali da sa Prištinom uvek ima problem da nešto ne može tražzi stalno izgovore i nijedan dogovor nije ispunjen - rekao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija