• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

22.08.2019

22:22

PREMIJER LAŽNE DRŽAVE NERVOZAN ZBOG HAGA! Haradinaj preti saborcima iz OVK!

Politika

PREMIJER LAŽNE DRŽAVE NERVOZAN ZBOG HAGA! Haradinaj preti saborcima iz OVK!

Podeli vest

Ramuš Haradinaj, odlazeći premijer lažne države Kosovo, sve više je nervozan zbog istrage Suda za OVK u Hagu, tako da je čak javno zapretio svojim saborcima iz OVK Redžepu Seljimiju i Rustemu Mustafi, koji su navodno pristali da sarađuju sa tužiocima

Haradinaj je uživo u jednoj TV emisiji optužio Seljimija, inače poslanika 'Samoopredeljenja' i bivšeg komandanta OVK Rustema Mustafu da su 'propevali' na saslušanju specijalnog tužilaštva za ratne zločine.
- Redžep Seljimi 'pevao' je pred tužilaštvom, kao i Rustem Mustafa. Nema tu ničeg lošeg. Za razliku od njih, ja sam načinio drugi izbor, branio sam se ćutanjem - rekao je Haradinaj, i tako poslao jasnu preteću poruku svojim bivšim saborcima.
 

Međušiptarske borbe
 


Ove izjave su rezultat unutrašnjih međušiptarskih borbi za jačanje sopstvenih pozicija
Božidar Delić, general u penziji


Komentarišući ove navode, Redžep Seljimi tvrdi da uopšte nije dobio poziv Suda u Hagu, a kamoli da je nešto pričao.


- Haradinaj zna da nije tako kako priča. Znam da je to laž i znam izvor te laži. Ostavlja utisak na mene to što Ramuš peva tu pesmu, a znam odakle ona dolazi. Autor pesme je Hašim Tači i ne razumem zašto Ramuš to prati. Specijalni sud me nikad nije pozvao da dam izjavu - naglašava Selimi.

Činjenice

 

* Sud za zločine OVK ima nadležnost za suđenje krivičnih dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti izvršenih na Kosovu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine
* Formiran je 2017. godine, nakon izveštaja koji je sačinio specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti
* Haradinaj je podneo ostavku na mesto 'kosovskog premijera' jer je dobio poziv Suda za OVK
* Iz istih razloga ostavku je podnosio i 2005. godine, kad se predao Haškom tribunalu zbog optužbi za ratne zločine
* Sedam godina kasnije, 2012. godine, pravosnažno je oslobođen svih optužbi
* Haradinaj je pre dve godine uhapšen po poternici Srbije u Francuskoj, ali ga je sud u Kolmaru pustio

General Božidar Delić, na drugoj strani, ocenjuje da su od svih komandanata OVK posle 1999. najviše profitirali Tači i Haradinaj.


- Zbog toga podela pristalica OVK ide u dva tabora. Što se tiče 'biznisa', tu postoje podele u okviru takozvanih operativnih zona OVK, tako da svaki od njih ima zonu u kojoj ubira harač. Seljimi podržava Tačija i samim tim je protiv Haradinaja. Neslaganja između bivših komandanata oduvek su postojala i strah od srpskog faktora jeste ono što ih tera da se u ključnim stvarima ujedine. Ove izjave su rezultat unutrašnjih međušiptarskih borbi za jačanje sopstvenih pozicija - zaključuje Delić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija