• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Mod.gov.rs

23.08.2019

19:06 >> 19:11

SRBIJA IZABRALA VOJNE SAVEZNIKE - AMERIMA I NATO SE OVO NEĆE DOPASTI! Putin i Rusija trljaju ruke - Beograd poslao poruku - NE DIRAJTE SRBE U RS I NA KIM!

Politika

SRBIJA IZABRALA VOJNE SAVEZNIKE - AMERIMA I NATO SE OVO NEĆE DOPASTI! Putin i Rusija trljaju ruke - Beograd poslao poruku - NE DIRAJTE SRBE U RS I NA KIM!

Podeli vest

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila pomenuta dokumenta, navodeći da time naša država prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese

U skupštinsku proceduru stigla su dva strateška dokumenta na kojima se zasniva celokupna bezbednosna strategija Republike Srbije. Reč je o Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane. Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila je pomenuta dokumenta, navodeći da time naša država prati promene u okruženju i prilagođava svoju bezbednosnu politiku kako bi na najbolji način štitila svoje nacionalne interese.

Predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije, čija su polazišta očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država ušao je u skupštinsku proceduru na predlog Vlade Srbije.

Dokument je objavljen na sajtu parlamenta i u njemu se navodi da je reč o najvišem strateškom dokumentu čijim sprovođenjem se štite nacionalne vrednosti i interesi Srbije.

Država je u oblasti odbrane i bezbednosti sebi postavila četiri najvažnija cilja, a to su efikasna odbrana, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanja separatističkog delovanja.

Evropske integracije i članstvo u EU jesu nacionalni interesi i strateško opredeljenje Srbije, kaže se u predlogu Strategije nacionalne bezbednosti.

U proceduri je i Predlog Strategije odbrane u kojoj piše da je vojna neutralnost odbrambeni interes Srbije što podrazumeva da Srbija ne pristupa vojno političkim savezima.

PUKAO MU FILM! PUPOVAC: DANAŠNJA HRVATSKA JE KAO NDH! Nema ustaške rasne zakone - Srba nema dovoljno za to, POSTOJI, MEĐUTIM, BOLESNA MRŽNJA!

S druge strane, ističe se da vojna neutralnost nije prepreka za saradnju sa drugim državana i vojno političkim savezima i da u tom smislu Srbija namerava da u zajedničkom interesu unapređuje politički dijalog i praktičnu saradnju sa NATO.

Iza ovih saopštenja Vlade i Skupštine zapravo stoje dokumenta, u okviru kojih je definisano šta ugrožava bezbednost i kako država odgovara na te izazove. Prvi deo je percepecija, koji su to oblici ugrožavanja, a drugi su postavke našeg sistema bezbednosti, odnosno kako će on funkcionisati u budućnosti.

U predlogu Strategije nacionalne bezbednosti piše da je stanje bezbednosti u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija opterećeno brojnim faktorima destabilizacije. Bezbednosni problemi na tom prostoru glavni su izvor nestabilnosti u Republici Srbiji i regionu.

- Oružana agresija na Republiku Srbiju u narednom periodu malo je verovatna, ali se ne može u potpunosti isključiti. Nastavak evrointegracionih procesa i unapređenje saradnje Republike Srbije sa državama regiona doprineće smanjenju mogućnosti da na Republiku Srbiju bude izvršena oružana agresija - piše u delu koji se odnosi na najznačajnije izazove, rizike i pretnje bezbednosti.

Tu se pominju i separatističke težnje, jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, oružana pobuna, terorizam, opasnost od oružja za masovno uništenje, etnički i verski ekstremizam, obaveštajna delatnost, organizovani kriminal, pa sve do narkomanije, problema demorafskog razvoja i klimatiskih promena i visokotehnološkog kriminala.

Kako je pitanje vojne neutralnosti često predmet pažnje javnosti, u predlogu Strategije odbrane definiše i saradnju sa NATO i ODKB-om (istočnim NATO, odnosno organizacijom u kojoj Rusija ima ključnu ulogu):

- Opredeljenje Republike Srbije jeste da proširuje i unapređuje saradnju sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i sa njenim državama članicama. Takođe, zalaže se za mir i rešavanje sporova bez upotrebesile, kao i da raspoloživim pravnim i drugim sredstvima štiti svoju vojnu neutralnost. Republika Srbija namerava da u zajedničkom interesu unapređuje politički dijalog i praktičnu saradnju sa NATO. Na regionalnom nivou, saradnja sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir doprinosi bilateralnim odnosima sa državama regiona koje su članice ovog saveza ili kandidati za članstvo, a radi očuvanja regionalnog mira i unapređenja stabilnosti.

Ove dve strategije zameniće postojeće iz 2009. godine. Pomenuti predlozi su prošli javnu raspravu u proteklom periodu.

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE UZ PUTINA I VUČIĆA NA CRVENOM TRGU ZA DAN POBEDE, MARŠIRAĆE SA SVOJOM RUSKOM BRAĆOM! Zajedno smo pobedili, zajedno treba i da proslavljamo!

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže za naš portal da se predlozi novih strategija ne razlikuju mnogo od važećih dokumenata.

- U okviru ovih strategija se nedvosmisleno i po prvi put ističe vojna neutralnost Republike Srbije. Do sada samo imali samo skupštinsku Rezoluciju iz 2007. godine. Sada stav da je Srbija vojno-neutralna imamo i u ovim strategijama - nabraja Radulović novine.

Ističe da postoji jedna interesantna novina u okviru Strategije odbrane.

- Tamo piše da je naše opredeljenje sa ODKB-om, dok je s druge strane naš interes saradnja sa NATO. To je ključan segment, koji mnogi komentarišu, po pitanju naših budućih odnosa i relacija sa Briselom i Moskvom. Neko to tumači, to je „naš interes", može da se ostane na ovom nivou, „to je zato što smo prinuđeni da sa nekim sarađujemo", dok s druge strane „opredeljenje za saradnju ODKB-om" znači svesno i odlučno okretanje na tu stranu - rekao je Radulović.

Radulović dodaje da se ne menja kurs kada je reč o evrointegracijama.

- Nema odrednice evroatlanske, ostale su evrointegracije. U suštini u tom političkom delu nema neke promene u odnosu na prošli period - zaključio je Radulović.

Predsednica Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić kaže da je jako dobro što je Vlada Srbije konačno usvojila predloge novih strateških dokumenata u oblasti odbrane i bezbednosti, pošto su, kako kaže, postojeće strategije zastarele zbog vremena i Briselskog sporazuma.

PANIKA NA BALKANU I NA KOSOVU - RUSIJA NAORUŽAVA SRBIJU! Priština se plaši da će Beograd poslati vojsku u svoju južnu pokrajinu!

- Zapadni strani partneri, a verovatno je isto i sa Kinom i Rusijom, ne mogu za osnovu političkih izjava da predviđaju ponašanje Srbije i planiraju vojno-tehničku i bezbednosnu saradnju, već moraju da imaju nešto na papiru - rekla je Milić i dodala:

- To je dobro i da bi se otvorilo poglavlje 31 u pregovorima sa EU, koje se tiče zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Ako želimo da nastavimo proces evropskih integracija koji je u ovim strateškim dokumentima stavljen kao nacionalni interes, što je jako dobro, sada samo treba uskladiti ponašanje vlasti, što nije jednostavno kada ste u finalnoj

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!
Live TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59