• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

24.08.2019

22:00

PUTIN: RUSIJA SPREMNA DA SA AMERIKOM PREGOVARA O KOSOVU! Aleksandar Bocan Harčenko preneo veoma važnu poruku Kremlja!

Politika

PUTIN: RUSIJA SPREMNA DA SA AMERIKOM PREGOVARA O KOSOVU! Aleksandar Bocan Harčenko preneo veoma važnu poruku Kremlja!

Podeli vest

U trenutku kada američki zvaničnici imaju čvrst stav o Kosovu, novi ruski ambasador preneo poruku Beogradu da je Moskva spremna da podrži Srbiju

Rusija je spremna da se uključi u pregovore o Kosovu uz SAD i podrži poziciju Srbije! Ovu poruku zvanične Moskve i predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina preneo je njihov ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Što hitniji dijalog

Poruka ruskog diplomate stiže u vreme kada se na Srbiju pojačavaju pritisci Zapada, posebno Vašingtona, da se što pre reši pitanje Kosova. Nakon poslednje posete predsednika Vučića Njujorku i sastanka sa državnim sekretarom Stejt departmenta Majkom Pompeom, postalo je jasno da Amerika i dalje ima veoma čvrst stav kada je u pitanju rešenje kosovskog problema. To se ogleda i u 'preporuci' da finalni sporazum treba da vodi 'međusobnom priznanju Kosova i Srbije'. Istovremeno, SAD insistiraju i na što hitnijem obnavljanju dijaloga Beograda i Prištine.

 

 

Bocan-Harčenko poručuje da je Rusija spremna da se, na zahtev Srbije, uključi u dijalog i podrži rešenje dve strane koje bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom.

- Rusija želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je podržati u okviru međunarodnog prava - poručio je Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da će Kosovo nastaviti da podržava Srbiju i u SB UN, koji bi trebalo da potvrdi finalni dogovor.

- Redovne diskusije o Kosovu moraju da se nastavljaju i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka. Rusija želi da pomogne Srbiji i regionu da postane stabilan region saradnje, integracije i mira i uveren sam da je dugoročna i međunarodno pravna odluka, na bazi kompromisa Beograda i Prištine, moguća i da bi na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane Saveta bezbednosti UN - kazao je Bocan-Harčenko.

 

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti vojno-tehničku saradnju sa Srbijom kako bi se ojačala bezbednost u regionu.

 

- Niko neće biti na šteti zbog toga. Srbija će pojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za komšiluk i region. Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje. Sfera je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna. Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja - predočio je Bocan-Harčenko.

Potreban balans

Stevica Deđanski iz Centra za međunarodnu saradnju ocenjuje da Rusija pažljivo balansira svoju poziciju i interese Srbije.

- Rusija sve vreme pažljivo balansira svoj stav i svoje interese sa interesima Srbije, ali tako da ne pokvari ni svoje pozicije u međunarodnoj zajednici. Ako SAD imaju želju da se uključe u razgovore o Kosovu, Rusija ovim izjavama pokazuje da je spremna da bude protivteža i da poštuje instituciju dijaloga, te da će se držati međunarodnog prava. To vidimo i po pozivanju na poštovanje Rezolucije 1244, prihvatanje međunarodnog prava, što je i okvir i osnova Srbije za pregovore - napominje Deđanski.

(FOTO) POČNIMO LJUBAV IZ POČETKA! U jeku trgovinskih tenzija između Francuske i SAD, Makron pozvao Trampa na ručak!

Srbija lobira protiv Kosova u Interpolu

Foto: printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je da Srbija argumentima pokušava da objasni članicama Interpola zašto tzv. Kosovo ne treba da postane deo te organizacije, kao i da treba zaustaviti i sprečiti politizaciju te policijske organizacije.

- Srbija razgovara sa svima, čak i sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova. Cilj je da se ubede zemlje članice Interpola u političke, policijske i pravne razloge zbog kojih Kosovo ne treba da postane članica te organizacije na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola u oktobru u Čileu - rekao je Stefanović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Zar do sada Rusija nije bila spremna da podrži Srbiju?

zoran miljkovic

pre 4 godine

САМО ШТО РУСИЈУ НИКО НИШТА НЕЋЕ НИ ПИТАТИ У ВЕЗИ КОСОВА, ДА ЛИ ИХ ЈЕ ИКО ПИТАО ЗА БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ,ПА КАКО СУ РЕАГОВАЛИ,ПУТИН ЈЕ И ТАДА БИО У ВРХУ ВЛАСТИ,ОНИ МЛАТЕ ПРАЗНУ СЛАМУ КАО И НАШИ ТАБЛОИДИ.

zoran miljkovic

pre 4 godine

ПА РУСИЈА ЈЕДИНО СРБИЈИ ТО МОЖЕ ДА САОПШТИ,КО ЈОШ ПИТА РУСИЈУ ОКО РЕШАВАЊА КОСОВА,НИСУ ЈЕ ПИТАЛИ НИ КАДА СУ БОМБАРДОВАЛИ СРБИЈУ,А ПУТИН ЈЕ БИО У ВРХУ ВЛАСТИ,ОНИ ЖЕЛЕ ДА НАТЕРАЈУ СРБИЈУ ДА ТРАЖИ РУСЕ У ПРЕГОВОРЕ,ДА БИ ОПЕТ ИСТРГОВАЛИ НА НАМА КАО 99. РУСИ МОГУ ЈЕДИНО ОШТРО ДА РЕАГУЈУ СВОЈИМ САОПШТЕЊИМА,КАО И ДО САДА, ПУЦАЊЕ ИЗ ПРАЗНЕ ПУШКЕ,НАЖАЛОСТ МУКА МИ ЈЕ ОД ТИХ ГЛУПОСТИ.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija