• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.08.2019

12:57

NAPADAJU GA JER BRANI SRBE! Hrvati opet nasrnuli na Vučića, jer je osudio prebijanje navijača Zvezde u okolini Knina!

Politika

NAPADAJU GA JER BRANI SRBE! Hrvati opet nasrnuli na Vučića, jer je osudio prebijanje navijača Zvezde u okolini Knina!

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) ocenilo je danas kao "krajnje neprihvatljivu" jučerašnju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je povodom napada na Srbe u Kninu rekao da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima

 

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju da, kako navodi u saopštenju, umesto manipulisanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države, prenela je Hina.

"Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srpske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju ministarstva i tvrdi da o tome govore brojne relevantne rezolucije Savet bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srpske protivtužbe.

Kako se još navodi, "upravo pretenzije na mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje čine osnovnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče".

Hrvatsko Ministarsvo navodi i da je "nasuprot ovakvim srpskim pokušajima, Hrvatska zainteresovana za stabilnost svoga susedstva i otvorena za prenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Evropsku uniju".

"Ne dopuštamo nepoštovanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i odbranjena u nametnutom ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusedske odnose sa svim susednim državama", istaklo je ministarstvo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče , povodom napada na Srbe u Hrvatskoj, da je neverovatno da u 21.veku ne postoji bolji odgovor na te događaje nego priča o velikosrpskoj agresiji, i ocenio da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima.

Predsednik Srbije je kazao da su napadali na ljude koji su u Kninu i drugim mestima gledali Crvenu Zvezdu, podsećajući da su Srbi uvek navijali za Zvezdu da bi se razlikovali tako od Hrvata Hajdukovih navijača.

- I dan danas ih love da vide ko sme u Hrvatskoj da navija za Zvezdu - rekao je on. Istakao je da će Srbija gledati da učini sve da pomogne svom narodu i konstatovao da je razumljivo što se najveći deo pobunio pre 30 godina protiv takvog režima i što je i dalje proterani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji, gde su otpočeli novi život.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DUSAN

pre 4 godine

HRVATIMA TREBA DATI PRAVA U SRBIJI KOLIKO SRBI IMAJU U HRVACKOJ NEMA DALJE ZA VUCICA SAM ZÀ PRESEDNIKA DRZAVE A ZA SESELJA PONOVO CU GLASATI ZA*EBI EVROPU IDEM I GLAYAM ZA RUSIJU AĶO GINEM GINEM ZA SRBIJU NEMA SNAGE ZA POPUSTANJE

Vera

pre 4 godine

Pa on tebi postavlja uslove po poglavljima i mora da te ucenjuje da Hrvati u Srbiji dobiju prava kakva imaju Srbi u RH i još se tu praviš lud?

Nikola

pre 4 godine

Sta je Vucic rekao sto nije cinjenicno stanje

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59