• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

25.08.2019

17:34

TELA ŠUTAKOVIĆA PRONAĐENA NAKON 20 GODINA! Haradinajeva banda ih je bacila kao životinje u rupu! DARINKA, NEDELJKO, ALEKSANDAR, ĐORĐE I RADOMAN, ZAJEDNO SA PSEĆIM KOSTIMA, LEŽALI U "BUNKERU"!

Politika

TELA ŠUTAKOVIĆA PRONAĐENA NAKON 20 GODINA! Haradinajeva banda ih je bacila kao životinje u rupu! DARINKA, NEDELJKO, ALEKSANDAR, ĐORĐE I RADOMAN, ZAJEDNO SA PSEĆIM KOSTIMA, LEŽALI U "BUNKERU"!

Podeli vest

Posmrtni ostaci bračnog para Šutaković i trojice njihovih sinova bili su u masovnoj grobnici "Bunker" u Đakovici, rečeno je u Komisiji za nestala lice Vlade Srbije

- Izvršena je identifikacija i utvrđeno je da su u masovnoj grobnici "Bunker" bila odbačena tela bračnog para Darinke i Nedeljka i njihovih sinova Aleksandra, Đorđa i Radomana - rekla je Vesna Bošković iz Komisije. 

Masovna grobnica "Bunker" je lokacija na kojoj su, uz ostatke uginulih životinja, pripadnici terorističke OVK smišljeno odbacivali i posmrtne ostatke kidnapovanih i ubijenih Srba. 

 

 

U regionu Đakovice nalazilo se više takozvanih informativnih centara OVK-a, ilegalnih zatvora, u kojima su oteti Srbi, Romi i lica albanske nacionalnosti lojalna državi Srbiji, držani do 15 dana dok ne budu ubijeni, navedeno je u dokumentu Komisije, koji je dostavljen Haškom tribunalu i istražiteljima novoformiranog Specijalnog suda pred kojim će se suditi pripadnicima OVK za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji od početka 1998. do kraja 2000.godine. 

 

Informativni centri su se nalazili u hotelu "Paštrik" u centru Đakovice, auto-školi "Start" u industrijskoj zoni Đakovice, Fabrici duvana "Virdžinija", u podrumu bivše zgrade Doma armije i napuštenoj fabrici u naselju Piskote. 

- Pronađeno je ukupno 38 lica. Analizom dokumentacije koja je Komsiji delimično dostavljena, naročito analizom dokumentacije koja je u Haškom tribunalu, a odnosi se na mesto pronalaska posmrtnih ostataka, zaključuje se da su oteta lica, nakon što su mučena i ubijena, bacana na deponije u neposrednoj blizini navedenih nelegalnih pritvora u industrijskoj zoni - navedeno je u dokumentu.

OPASNO! NATO PAKT SVE OTVORENIJE UZ PRIŠTINU! Šiptarski "specijalci" na obuci u Nemačkoj!

 

Ta industrijska zona i danas je deponija i sastoji se od napuštenih zgrada i hangara. 

Masovnu grobnicu "Bunker" u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci porodice Šutaković pronašli su 11. jula 1999. godine italijanski vojnici i tom prilikom su, kako je nevdeno u dokumentu, "sačinili dokumentaciju o pronalasku posmrtnih ostataka tri lica". 

Italijani su konstatovali da se lokacija "Bunker", na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, nalazi ispred Fabrike "Metalika" u Đakovici i uz zapisnik su "napravili foto dokumentaciju" do koje je Komisija došla zahvaljujući "saradnji sa anonimnim pripadnikom italijanskog KFOR-a". 

Švedski forenzički tim, koga je angažovao Haški tribunal, posetio je 17. jula 1999. godine lokaciju i opisao tri tela tela na ulazu u bunker i jedno unutar, zajedno sa ostacima ubijenih pasa. 

Foto: printscreen

U odeći jednog od stradalih je pronađena dokumentacija na ime Miloš Stojanović, rođen 1926. godine, iz Đakovice. 

Italijanski kontigent KFOR-a je 30. jula 1999 godine „ponovo posetio“ lokaciju i u izveštaju pomenuo tri tela ispred bunkera i "neodređeni broj tela unutar bunkera". 

 

PREMIJER LAŽNE DRŽAVE NERVOZAN ZBOG HAGA! Haradinaj preti saborcima iz OVK!

 

U izveštajima navedenih međunarodnih organizacija nije navedeno kada su posmrtni ostaci odneseni sa lokacije, gde su odneseni i da li su svi odneseni. 

Za telo, u izveštajima označeno kao telo broj jedan, a bilo je u skoro svežem stanju, ustanovljeno je da do danas nije identifikovano i da se još nalazi u mrtvačnici kao jedno od N.N. tela o kojima se godinama govori. 

Masovnu grobnicu "Bunker", iako je precizno utvrđena sa koordinatama "udaljena 3,2 kilometra severno od grada, 380 metara severno od glavnog puta Đakovica-Prizren i 80 metara severno od ulazne kapije Fabrike "Metalik", međunarodni zvaničnici su držali u tajnosti. 

Foto: screenshot

To je bilo sve dok pod pritiskom iz Beograda Euleksov forenzički tim nije 26. oktobra 2017. godine identifikovao lokaciju, a u novembru iste godine iz unutrašnjosti bunkera izvadio posmrtne ostatke "najmanje tri osobe". 

Pretraga lokacije uz učešće eksperata iz Beograda počela je 16. aprila 2018. godine kada je prvo građavinskim mašinama lokacija očišćena od đubreta, skinuta ploča koja zatvara bunker, razvaljen deo zidova i započeto izvlačenje vode i taloga zajedno sa đubrištem, psećim kostima, kesama i flašama. 

- Među izvučenim kostima bili su i posmrtni ostaci ubijenih Srba i nealbanaca - navodi se u dokumentu Komisije u kome se naglašava da nađeni posmrtni ostaci pripadaju osobama srpske nacionalnosti. 

(VIDEO) NEMCI, ZAR OPET! TAČIJEVE SPECIJALCE UVEŽBAVAJU ZA RAT PROTIV SRBA?! Instruktori su elitni pripadnici Bundesvera i vojske SAD! AKO, ČEKAJU IH NAŠI SPECIJALCI, A SA NJIMA...

 

Forenzičkom ekspertizom je utvrđeno da su u masovnoj grobnici "Bunker" odbačena tela petočlane porodice Šutaković, koja je kidnapovana početkom jula 1999. godine u Đakovici, gde su živeli. 

Prema informacijama Komisije i nadležnih službi Srbije, postoje osnovi sumnje da se u blizini ove lokacije nalaze još najmanje dve masovne grobnice čiju pretragu traži Komisija. 

Ali, usled nedostaka mehanizma saradnje Beograda i Prištine, posle prenosa ovlašćenja sa Euleksa na tzv. kosovske institucije, nema ko da odobri zahtev niti postoji mehanizam preko koga Komisija može tražiti pokretanje postupka pretrage lokacije. 

Foto: Anel Grbović/facebook

U neposrednoj blizini lokacije masovne grobnice "Bunker" su tokom 1999. godine pronađeni posmrtni ostaci pet osoba srpske nacionalnosti. Oni su u prethodnom periodu identifikovani i predati porodicama. 

Posebnu zabrinutost porodica nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca izaziva činjenica da su dobijene informacije da se u industrijskoj zoni u Đakovici, koja je prekrivena đubrištem i smećem, a u novije vreme se tu odbacuje šut, nalaze tela ubijenih Srba i drugih lica koja su albanski teroristi kidnapovali na širem području metohijske kotline. 

Foto: Informer

Dodatnu zabrinutost, piše u dokumentu Komisije, izaziva to što se u blizini industrijske zone nalazilo više ilegalnih zatvora kojima su neporedno komandovali "klanovi braća Ramuš i Daut Haradinaj" i u koje su prebacivani kidnapovani Srbi, od kojih je jedan broj prebačen u Albaniju zbog trgovine organima. 

Samo na području opštine Đakovica na "konsolidovanoj listi nestalih" nalazi se više od 50 lica srpske i nealbanske nacionalnosti. 

Istraga o njihovoj sudbini je dovedena u pitanje usled obustavljanja procesa potrage i nastojanja tzv. kosovskih vlasti da protežiranjem rokova potrage dodatno unište tragove i, kako je naglašeno u dokumentu, uskrate mogućnost Specijalnom tužilaštvu da na bazi dokaza podignu optužnice protiv vođa OVK u Metohijskoj kotlini – zona "Dukađin" kojom su komandovala braća Haradinaj. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
moje misljenje

pre 4 godine

srbi su osudjeni. na vlasti su ljudi bez mrlje sto se tice ratnih desavanja na kosovu. amerika, nemacka. i francuska sada treba da procesuiraju sve koji su u vlasti na kosovu, osude ako postoje dokazi i postave vlast koja nema udela u ratnim desavanjima na kosovu. to ce postaviti temelj mira na balkanu. ne znam, samo razmisljam.

ProkopijeElGrande

pre 4 godine

Zasto Srbija ne sudi u odsustvu za ovo i slicna dela? Koga se plaše ova vlast i predsednik i po čijem nalogu ne preduzimaju ništa ovim povodom?

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija