• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

28.08.2019

20:17

NIKAD IM NIJE DOSTA! JOŠ JEDNA UCENA ZAPADNIH SILA!  AP: Ako Srbi uđu u Putinovu uniju, nema ništa od EU!

Politika

NIKAD IM NIJE DOSTA! JOŠ JEDNA UCENA ZAPADNIH SILA! AP: Ako Srbi uđu u Putinovu uniju, nema ništa od EU!

Podeli vest

Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske unije na čelu sa Rusijom, koji će biti potpisan 25. oktobra, mogao bi značajno da uspori ili da čak u potpunosti prekine proces pridruživanja EU, piše američka agencija Asošijeted pres (AP)

Američki novinari navode da je Srbija jedina balkanska saveznica Rusije i da sa takvom spoljnom politikom nikada ne može postati članica Evropske unije.
'Da bi se pridružile EU, zemlje - kandidati moraju uskladiti svoju politiku sa tim blokom. To uključuje i uvođenje trgovinskih sankcija protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini', naglašava agencija AP.
 

Pritisak

Već duže vreme traje pritisak na Srbiju da promeni svoju politiku prema Rusiji, a sve pod firmom usklađivanja spoljne politike sa EU
Zoran Milivojević, karijerni diplomata


Komentarišući ove navode, diplomata Zoran Milivojević kaže da nije nimalo iznenađen novim pritiskom Zapada.
- Odavno traje pritisak na Srbiju da promeni spoljnu politiku i redukuje odnose sa Rusijom, a sve pod firmom usklađivanja spoljne politike sa EU. Pitanje pristupanja Srbije članstvu u EU na dugom je štapu i uopšte nije tema koja nam neposredno predstoji. Srbija ima obavezu da politiku uskladi sa EU do momenta pristupanja, ali pošto je taj momenat još veoma daleko, nemamo razlog da kvarimo odnose sa Rusijom i dovodimo u pitanje nacionalne interese i spoljnopolitičku strategiju - podvlači Milivojević.

Moj ugao

VEROLJUB ARSIĆ
POSLANIK SNS
Strateško opredeljenje Srbije je članstvo u EU, ali na prvom mestu je postizanje standarda koje propisuje upravo ta EU, a kojem težimo zbog građana. Dok ne postanemo članica EU, imamo pravo da vodimo spoljnu politiku kakvu želimo.

 

Inače, dogovor o trgovinskom sporazumu između Srbije i Evroazijske unije potvrdili su pre dva dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko. Ruski zvaničnik je tom prilikom rekao da potpisivanje sporazuma omogućuje Srbiji pristup tržištu od 180 miliona ljudi, jer su u ovoj uniji, osim Rusije, još i Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.
Vučić je, s druge strane, istakao da će pristupanje Srbije ovoj uniji dati novi kvalitet budućoj saradnji s ovim zemljama.antrfile

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija