• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

29.08.2019

08:53

USTAŠE ISPALE SMEŠNE! HRVATSKA SE HVALI DRONOM KOJI SRBIJA IMA 15 GODINA! Zagreb u sve većoj panici od naše avijacije

Politika

USTAŠE ISPALE SMEŠNE! HRVATSKA SE HVALI DRONOM KOJI SRBIJA IMA 15 GODINA! Zagreb u sve većoj panici od naše avijacije

Podeli vest

Hrvati na aerodromu "Piket" predstavili bespilotnu letilicu "orbiter 3", koju naša vojska odavno poseduje * Stručnjaci kažu da komšije žele da pariraju Vojsci Srbije, ali da ozbiljno kaskaju

Režim u Zagrebu na čelu sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović najstrašnije se izblamirao pokušavajući da parira srpskoj avijaciji.

Hrvatska vojska je na aerodromu "Piket" predstavila bespilotnu letelicu "orbiter 3" kao veliko i značajno pojačanje, a tu istu letelicu naša država poseduje još od 2005. godine! Stručnjaci kažu da je ova velika blamaža usledila usled sve veće hrvatske panike jer Srbija uskoro dobija i moćne kineske dron-bombardere "ving lung". Prema njihovim rečima, Zagreb po svaku cenu želi da parira sve moćnijoj srpskoj avijaciji, ali u tome ozbiljno kaska.

Stara tehnologija

Ministarstvo odbrane Hrvatske juče se pohvalilo dronom "orbiter 3" i ustvrdilo da će ta letelica, osim za potrebe privrede, služiti i za "odbranu državne sigurnosti".

- Reč je o novom sistemu koji se koristi za potrebe Ministarstva odbrane i Ministarstva poljoprivrede. Prezentacija sistema "orbiter 3" prikazala je ulogu besposadne letelice u protivpožarnoj sezoni - navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva odbrane.

Karakteristike "orbitera"

* domet 150 kilometara, raspon krila 4,4 metra, dužina 1,9 metara
* može da leti brzinom od 130 kilometara na sat
* lansira se sa rampi koja se vuče na prikolici
* može da bude u vazduhu sedam sati
* osim Srbije i Izraela, koriste ga još i Azerbejdžan, Finska, Irska, Meksiko, Peru, Poljska i Uganda

Hrvati su, međutim, prećutali činjenicu da je ovaj dron prvi put predstavljen javnosti na međunarodnom vojnom sajmu u Parizu 2005. godine i da je Vojska Srbije odmah nabavila čak deset "orbitera". Kako navodi hrvatski portal "Morsko", Srbija je još pre skoro 15 godina poslala u Izrael grupu vojnih operatera kako bi prošli obuku za upravljanje ovim letelicama.
Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da je ovo providan marketinški potez.

- Čudno je da Hrvati predstavljaju ovu bespilotnu letelicu kao nekakvo silno unapređenje, jer tako pokazuju koliko zaostaju i koliko su daleko od svetskih trendova. Letelica "orbiter" ima skromne izviđačke mogućnosti. Slične i iste letelice Vojska Srbije ima već petnaestak godina. Besmisleno je poređenje amaterskog pokušaja Hrvatske da ovako parira kineskim dronovima "ving lung" koje ćemo dobiti. Oni su svetski vrh, opremljeni su za najteže špijunske letove, a naoružana verzija i za precizna i iznenadna vatrena dejstva - podvlači Karan.

(VIDEO) HRVATI PROMOVISALI BESPILOTNU LETILICU "ORBITER 3, ali kad vidite kako sleće, e to je... MA, TO JE NEVIĐENO, kako li su se ovog dosetili! SRBIJA SE TRESE OD SMEHA!

Foto: AP/Photo

OVO JE MOĆ Kineski dron-bombarder "ving lung"

Karakteristike "ving lunga"

* maksimalna brzina 370 km/h, visina leta 9.000 metara
* može poneti do 480 kg tereta na spoljašnjim nosačima
* u arsenalu oružja nalazi se malogabaritne laserski vođene bombe LS-6, YZ-212, protivpešadijske bombe YZ-102A, rakete vazduh-zemlja BA-7 i AR-1, protivoklopne rakete HJ-10

Bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević ističe da Hrvati pokušavaju da uvere njihovu javnost da su sposobni da prate tempo Srbije u naoružavanju.
- Šta bi hrvatska vojska mogla imati kao cilj i uzor osim Vojske Srbije? Kineski dronovi i ruski raketni sistemi, ratna avijacija kao ruska podrška, i nova i obnovljena oklopno-mehanizovana tehnika stavljaju Hrvate pred nerešivu enigmu. Oni ne mogu da prate razvoj naše vojske. Da Hrvatska nije u NATO paktu, sve ove akcije njihove vojske izgledale bi smešno i jadno, ovako mogu da se sakriju iza američke suknje, ali sami su znatno slabiji od Srba - naglašava Galijašević.

Vatra i voda

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenjuje da nema potrebe za nekim posebnim mistifikovanjem, iako se hrvatski MORH trudi da "orbiter 3b" predstavi kao poslednju reč tehnike.
- Reč je o klasičnoj nenaoružanoj letelici namenjenoj za osmatranje, izviđanje i nadzor. Ovakvi tipovi dronova su na tržištu prisutni već skoro dve decenije i nalaze se u velikom broju armija širom sveta. Budući da koncepcijski spada u drugu kategoriju letelica, ne može se porediti s onim sto Srbija nabavlja iz Kine i što dalje planira da proizvodi kao domaći proizvod - zaključuje Radulović.


 

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zasto bi

pre 4 godine

molim Vas, zasto bi Hrvatska bila u strahu od nasih dronova, kakvi su ovo naslovi, to se jedino mi lozimo, sta, kao ratovacemo, e dosta dizanja tenzija naslovima, rusite odnose sa komsijskim zemljama.

Izraelska braća

pre 4 godine

Tih 6 letelica su kupili od Izraela za nadzor migranata i morske granice i požara koji se podmeću iako nije vojna ipak može u ratu da se koristi za nadzor neprijatelja jer su oni 90ih sa takvim letelicama za koje Srbi nisu ni znali 3g nadgledali i popisivali srpske položaje i spremali akciju posle je bilo lako kad je Oluja krenula jer su znali gde je svaki agresorski vojnik na njihovoj zemlji. Inače pregovaraju da od Izraela kupe i 12 komada PVO Spyder koji ruši do 120km...Srbija je pre 15g trebala kupiti te letelice ali nije kupila koliko ja znam i ove kamere na letelicama danas di 100puta bolje rezolucije i dometa od onih 2005g....

Ludi Milojko

pre 4 godine

Jeste taj su prikazali a to sto imaju 6 "predatora" o tome se ne pise, je li tako, i to sto imaju americki MLRS sitem, bolji od naseg Orkana i to nista... ajde molim vas "ne treba potcenjivati protivnika nikad, uvek moze da te iznenadi"....

Nikola

pre 4 godine

Pa jedino ako su Predatori i MLRS nevidljivi, onda ih imate xD Mani nas hrvatske propagande, 30ak godina od kako ste nezavisni niste u stanju da kupite nista novo, zivite od stranih donacija i otpada koji vam uvaljuju i to je to. A nekad ste govorili kako ste vi izdvajali najvise novca za JNA, sto je laz, a danas se najbolje vidi da samo Srbija kupuje novo i izdvaja novac za naoruzanje, vi kao prosjaci vucete za rukav Trampa i ostale da vam udele nesto, ali slaba vajda ne daju vam nista xD Uskoro gasite lovacku avijaciju, prelazite na klipne motore jer nemate novca da nabavite mlazne avione :)

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija