• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.09.2019

20:18

TRAMP ŠALJE SRPSKOG ZETA DA REŠI KOSOVO! Vašington kreće u diplomatsku ofanzivu na Balkanu!

Politika

TRAMP ŠALJE SRPSKOG ZETA DA REŠI KOSOVO! Vašington kreće u diplomatsku ofanzivu na Balkanu!

Podeli vest

Metju Palmer, koji je imenovan za specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan, oženjen je Srpkinjom * Tramp od njega očekuje da do sredine 2020. reši kosovski problem

Predsednik Donald Tramp žarko želi da do sredine 2020. reši kosovsko pitanje da bi potom sporazum Beograda i Prištine predstavio kao veliku pobedu svoje spoljne politike i iskoristio ga u kampanji na izborima u SAD, pišu zapadni mediji.

Da u ovoj priči i te kako ima istine, govori i vest da je predsednik Tramp postavio Metjua Palmera, dosadašnjeg zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, za specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Krenuo iz Beograda 1993.


Tramp je, analiziraju mediji u SAD, na novu funkciju postavio Palmera i zbog toga što je ovaj oženjen Srpkinjom i kao 'srpski zet' odlično razume prilike koje vladaju u regionu. Takođe, Palmer je svoju diplomatsku karijeru i započeo u ambasadi u Beogradu daleke 1993. godine.
Informacije o 'Trampovoj kosovskoj ofanzivi' komentarisao je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
- Velike sile imaju različite interese u Srbiji, a pošto se ti interesi ne poklapaju, imate jedne koji vuku na jednu, a druge na drugu stranu. Mi zbog toga ostajemo rastrzani i realno smo u nezavidnoj situaciji. Biće nam mnogo teško i bićemo pod velikim pritiskom zbog Kosova i Metohije i to je jedino sigurno. A te tabloidne tvrdnje da će nam biti lakše jer je Metju Palmer srpski zet i budale koje to potvrđuju, to ne mogu da komentarišem - rekao je predsednik Vučić.

Sa druge strane, šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da imenovanje Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan pokazuje želju SAD da aktivnije učestvuju u rešavanju problema.
- To jeste i definitivni pokazatelj promene stava američke administracije. Ali ne treba nikako očekivati da će SAD povući priznanje Kosova jer nije to tako jednostavno za tako veliku silu, možda bi moglo o tome da se razgovara da oni nisu bili glavni kreatori nezavisnog Kosova, ovako nema od toga ništa... - ocenjuje Dačić, dodajući da je ovo ipak signal da administracija predsednika Trampa menja pristup načinu rešavanja kosovskog problema i da želi kompromis koji bi uvažio interese i srpskog i albanskog naroda:
- Da Amerikanci smatraju da je sve završeno, što bi imenovali specijalnog predstavnika, i to Palmera, koji nije nov i dobro poznaje region. A to što je srpski zet, može čak da bude i otežavajući faktor jer će on sada pokušavati da se dokaže kao nepristrasan. Takođe se plašim da ne podlegne stereotipima o pogledu na kosovsku krizu koji postoje u Stejt departmentu... - zaključio je Dačić.

A ZAŠTO SU NAM POSLALI BAŠ PALMERA?! Amerima se OPASNO ŽURI, kosovsko pitanje ih GUŠI, a vreme ističe...

Žuri im se baš

Analitičar Danijel Server, profesor američkog Univerziteta "Džon Hopkins", smatra da imenovanje Palmera, osim većeg interesovanja, pokazuje i nameru Trampove administracije da požuri sa rešavanjem pitanja Kosova do izbora u SAD.
- Posle imenovanja Palmera nadao bih se jasnijoj politici SAD protiv promene granica i boljoj koordinaciji sa Evropom, ali plašim se da je namera da se požuri sa postizanjem sporazuma pre predsedničkih izbora u SAD u novembru 2020. i onda je svašta moguće - konstatovao je Server.
 

BONUS VIDEO: 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija