• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

05.09.2019

22:27

SZS SAM SEBI NAMETNUO VEOMA TEŠKO OSTVARIV CILJ!  Đilas: Bojkot će uspeti ako izlaznost bude manja od 40%! Stručnjaci: Vrlo su male šanse za tako nešto!

Politika

SZS SAM SEBI NAMETNUO VEOMA TEŠKO OSTVARIV CILJ! Đilas: Bojkot će uspeti ako izlaznost bude manja od 40%! Stručnjaci: Vrlo su male šanse za tako nešto!

Podeli vest

Srđan Marković, lider protesta '1 od 5 miliona' iza kog stoji Dragan Đilas, rekao je da će bojkot uspeti ako na izbore izađe manje od 40 odsto upisanih birača

Srđan Marković, lider protesta 'Jedan od pet miliona', iza koga stoji lider SZS, tajkun Dragan Đilas, poručio je da će bojkot opozicije uspeti ako izlaznost na predstojećim parlamentarnim izborima bude manja od 40 odsto.
 

Bez većeg pada

Možemo očekivati nešto manju izlaznost, ali i snažnu motivacionu kampanju SNS, pa očekujem da izlaznost neće biti loša
Bojan Klačar, Cesid

Stručnjaci, međutim, kažu da Srbija godinama beleži veoma stabilnu izlaznost preko 50 odsto i da ne očekuju veći pad u pogledu broja birača.


PSG se ne izjašnjava
Marković je uveren da bi izlaznost ispod 40, odnosno 35 odsto predstavljala veliki uspeh opozicije.
- Uspeh će biti ako na izbore izađe 40 odsto građana, a najveći uspeh će biti ako taj procenat bude iznosio 35 odsto. Stranke treba jasno da se izjasne da li su za ili protiv bojkota. Bojkot je stvar kojom se menja ovaj sistem... Ako se budemo bavili našim partijskim interesima, a ne opštom koristi, nikad ništa nećemo promeniti. Moramo biti odgovorni - rekao je Marković, prenoseći tako stavove lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji vodi kampanju bojkota predstojećih izbora. Ipak, zasad je krajnje neizvesno koje će sve stranke bojkotovati izbore. Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića zasad se nije izjasnio, kao ni Demokratska stranka Zorana Lutovca, DSS Miloša Jovanovića, SPAS Aleksandra Šapića.

Da se ja pitam

LJILJANA SMAJLOVIĆ
NOVINARKA


Glavno je pitanje ko će na izborima učestvovati. Nema zemlje u kojoj je vlast ravnodušna prema bojkotu izbora. Nepristojan je zahtev opozicije da Vučić ne učestvuje u izborima.

Stručnjaci sa kojima je Informer razgovarao objašnjavaju da zakon ne propisuje da prag izlaznosti mora biti 50 odsto, te da su izbori legitimni i zakoniti u slučaju i manje izlaznosti. Tokom poslednja tri glasanja na parlamentarnim izborima - 2012, 2014 i 2016. godine - beleži se stabilan odziv više od 50 odsto upisanih birača (vidite okvir). Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da ni 2020. ne očekuje prevelike oscilacije izlaznosti.

Čekajte bre

NENAD ČANAK
LIDER LSV


Sumnjam da su motivi za odluku dela opozicije o bojkotu časni. Niti je SZS novi DOS, niti je Vučić Milošević. Sada je 2019, a ne devedeseta ili dvehiljadita godina. Promašili su vek, a ne idelogiju.

- Iz ugla uspešnosti bojkota, izlaznost od 40 ili manje bi svakako bila dobra vest, ali treba pošteno reći da je danas veoma preuranjeno licitirati sa brojevima jer imamo isuviše nepoznatih faktora i mnogo vremena. Dosadašnja praksa nas uči da smo od 2003. na ovamo imali relativno visoku i stabilnu izlaznost veću od 50 odsto, imajući u vidu realno prisutni broj ljudi u Srbiji. Najlošija izlaznost u poslednjih nekoliko godina je bila u drugom krugu predsedničkih izbora 2012. godine, kada je izašlo nešto više od 46 odsto upisanih birača. Možemo očekivati manju izlaznost - i zbog bojkota i zbog migracija - ali i snažnu motivacionu kampanju SNS, pa su moja očekivanja da izlaznost neće biti znatno lošija - ocenjuje Klačar.

Činjenice
 
 

Izbori 2012.

* Izlaznost: 57,77%
Izbori 2014.
* Izlaznost: 53,09%
Izbori 2016.
* Izlaznost: 56,07 %

Zavisi od više faktora
Ni politički analitičar Branko Radun ne očekuje drastičan pad izlaznosti.


- Teško je u ovoj fazi proceniti kolika će biti izlaznost jer sve zavisi od više faktora. I koliko će biti efikasna kampanja i ko će sve bojkotovati izbore. Ipak, ne očekujem drastičan pad izlaznosti. Važno je napomenuti da su izbori legitimni i zakoniti i ako izlaznost bude manja od 50 procenata - napominje Radun.

 

Stefanović na čelu radne grupe za izbore

Vlada Srbije formirala je na poslednjoj sednici Radnu grupu za primenu preporuka OEBS u vezi sa izborima, a na čelo tog tela imenovan je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović.
- Radna grupa treba da služi za unapređivanje izbornih uslova, a jedan od njih je potpuno transparentan birački spisak. Izmene se brzo registruju u biračkom spisku i više nema opasnosti da birači budu upisani sa pogrešnim podacima. Radna grupa želi da razgovara i sa drugim domaćim i međunarodnim institucijama o tome kako Srbija može da unapredi izborni proces - naveo je Stefanović.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Pa izlaznost, kada su oni zadnji put organizovali izbore, 2012, je bila oko 50%... znači, ako gađaju 40% sa bojkotom, realan rezultat koji oni očekuju bez bojkota i po uslovima kada su oni držali vlast bi bio 80% SNS koalicija, 20% SzS, samo što o 20% mogu da sanjaju pa makar N1 bila jedina televizija u Srbiji a Danas jedine novine. Ne možeš da "miks gramoders i frogs" i da trpaš pod isti krov kranje desničare sa građanskom opcijom, pa makar Obradović izbacivao pro-zapadne parole... da ne pominjem kockalonea. Jedino tu Đilaš nešto vredi ali je daleko od 20%, a i nije grlat kao Obradović. Lutovca i Tadića, neću ni da pominjem.

Ivan

pre 4 godine

Svašta opozicija izmišlja mašta izlaznost ce biti min 50 posto što odgovara AV njegovi su min dva miliona glasova plus SPS pa Palma Ljajić ti je 60 pošto i kraj priče a sa pljuvacinom opozicija gubi sve sledeća šansa za četri god neki novi ljudi

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija