• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

07.09.2019

21:53

ŠOK ZA ŠIPTARE! AMERIČKI SENATORI PRENELI JASNU PORUKU! Albanci moraju DA POPUSTE!

Politika

ŠOK ZA ŠIPTARE! AMERIČKI SENATORI PRENELI JASNU PORUKU! Albanci moraju DA POPUSTE!

Podeli vest

Za konačno rešenje kosovskog problema neophodan je kompromis i on može biti postignut samo ukoliko obe strane pristanu da žrtvuju nešto od svojih interesa

I Srbi i Albanci moraju nešto da daju da bi na kraju nešto dobili.

Tramp dolazi u Srbiju?!
Uticaću na predsednika Donalda Trampa i druge kolege da dođu u Srbiju i uvere se u vaš napredak
Kris Marfi

Ovo je poruka zvaničnog Vašingtona koju su u Beogradu, posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javnosti juče preneli američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi.

Da se ja pitam

KAJL SKOT

AMBASADOR SAD

Foto: Informer DN

 

Senatori su izrazili potpunu podršku obe strane američkog političkog spektra Srbiji, njenom putu ka EU integracijama i ohrabrili su srpske lidere da napreduju ka tom cilju poboljšavanjem medijskog okruženja i jačanjem vladavine prava.

 

 

Na ove njihove navode odgovorio je predsednik Vučić porukom da je dogovor moguć samo "ako i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi onda obe strane podjednako dobile".


Dvojica senatora prethodno su se u Prištini sastali s predstavnicima tamošnjih privremenih institucija i preneli im poruku da takse na robu iz centralne Srbije moraju da budu ukinute, a dijalog što pre odblokiran.

Vulin: Treba nam brzo razgraničenje na Kosovu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je što hitnije razgraničenje sa Prištinom najbolje rešenje za Srbiju. On kaže da to najbolje potvrđuje činjenica da se Zapad protivi razgraničenju.

Foto: Informer DN

 

- Velike sile nisu zagovornici razgraničenja, već hoće jedinstveno, celovito i nedeljivo Kosovo. Ako nas je istorija nečemu naučila, onda je to da, kada postoji takva saglasnost da se Srbima nešto ne sme dati, Srbi moraju da se bore za ono što im se zabranjuje i odbija, jer je to dobro za Srbiju. Zemlje koje se protive razgraničenju ne žele da Srbija ojača i da zaustavi 'veliku Albaniju' - naveo je Vulin.

Marfi i Džonson preneli su Vučiću stav Trampove administracije da namera Amerike nije da pritiska Srbiju, već da je podrži u procesu rešavanja kosovsko-metohijskog pitanja.

Da bi se to postiglo, obećavaju, spremni su i da se maksimalno založe za postizanje dogovora.

- Amerika je iskreni prijatelj srpskog naroda i mi želimo da učinimo sve što možemo da podržimo dijalog. Oba naroda u pregovorima moraju nešto dati i nešto dobiti. Verovatno konačni sporazum neće biti do kraja zadovoljavajući ni za jednu stranu, ali kada taj dogovor bude postignut, potencijal i benefit obe nacije biće mnogo bolji... - istakao je senator Džonson.

Na pitanje da li je razgraničenje i dalje opcija za SAD, on je izbegao direktan odgovor.

- Na kraju procesa mi ćemo podržati taj sporazum, posebno kada ga postignu dve strane, jer je u korist interesa obeju nacija da se kompromis postigne... - objasnio je Džonson.

Njegov kolega Kris Marfi obećava da će se kod Trampa snažno založiti da američki lider poseti Srbiju.

- Nadam se da će posle parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake da dijalog bude nastavljen. Uticaću na predsednika Donalda Trampa i druge kolege da dođu u Srbiju i uvere se u vaš napredak. Mi smo došli da bismo preneli potpuno jasnu poruku da su i demokrate i republikanci u Američkom kongresu uz Srbiju i da žele snažnije partnerstvo sa vašom zemljom - istakao je Marfi.

Moj ugao

BOJAN KLAČAR
CESID

Foto: Informer DN

 

Dobro je što svi misle da je rešenje u kompromisu. Od scenarija da Srbija izgubi sve nema više ništa. Svi oni koji to misle gube vreme.

 

 

 

 

Analizirajući poruke sa sastanka, predsednik Vučić kaže da Srbija može da razgovara samo o kompromisu.

- Srbija može da razgovara o svemu, samo ako dođe do kompromisnog rešenja. Ako nema kompromisa, mi nikako ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova! Može da nas muči ko god hoće, a to ovi senatori ne rade... Oni su prijateljski nastrojeni prema nama, ali ne može senator Džonson biti veći Srbin od Srba i reći da ne priznaje Kosovo, kada je njegova zemlja to učinila. I ima li ikoga ko misli da nam trebaju neprijateljski odnosi sa SAD?! Naše je, dakle, da izvučemo šta najviše možemo i da dođemo do kompromisnog rešenja, ako je to ikako moguće - podvukao je Vučić

Predsednik Srbije je ocenio da naša pozicija nije nimalo laka.

- Albanci očekuju samo da dobiju potvrdu onoga što već misle da su sasvim dobili. I ni na šta manje ne žele da pristanu, jer ne žele da razumeju da nikada neće biti konsolidovana država, niti bilo šta bez Srbije. Jasno je da će najveći pritisak uvek biti vršen na Srbiju, i to ne samo od strane SAD već i EU i drugih, ali nikakav pritisak ne može da urodi plodom bez komromisa - dodao je Vučić.

 

 

 

 

 



 

 



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rodoljub

pre 4 godine

I, šta ćete, ako oni pristaju da nam daju mrvice SRPSKOG KOSMETA? Hoćete li to potpisati? Ko to sme da potpiše?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija