• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Tanjug

10.09.2019

12:36 >> 14:36

(FOTO) NOVI KOMESAR ZA PROŠIRENJE JE IZ KOMŠILUKA! Ursula fon der Lajen objavila NOVI SASTAV Evropske komisije! PETORO JE IZ REGIONA!

Politika

(FOTO) NOVI KOMESAR ZA PROŠIRENJE JE IZ KOMŠILUKA! Ursula fon der Lajen objavila NOVI SASTAV Evropske komisije! PETORO JE IZ REGIONA!

Podeli vest

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je danas u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara, među kojima je i nekadašnji mađarski ministar pravde Laslo Trošanji, koji će biti novi komesar za susedstvo i proširenje

Fon der Lajen je u podne prvi put izašla za govornicu EK i saopštila da želi da njena Komisija bude "fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Evropi, koja razume Evropu i sluša šta Evropljani žele".

 

 

Ona je porucila da će njen prioritet biti da ima komesare koji će posetiti svaku državu članicu u prvoj polovini mandata.

Novoimenovana predsednica EK se zahvalila i svom prethodniku Žan-Klodu Junkeru.

"Mnogo sam naučila od njega. Mnogo toga mu dugujem", kazala je Fon der Lajen.

Pre nego što i zvanično budu postavljeni u sastav EK, 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament.

Inače, u timu od 26 komesara pet dolazi iz regiona - po jedan iz Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske i Slovenije.

Portfelj za inovacije i mlade pripao je Mariji Gabrijel, koja dolazi iz Bugarske. Ona je bila odgovorna za digitalnu ekonomiju i društvo u odlazećoj komisiji.

Gabrijel se odrekla mesta u Evropskom parlamentu, koje je dobila u maju, da bi ostala u Komisiji. Bila je član parlamenta od 2009. do 2017, a u tom periodu dva puta je dobila nagradu "poslanika godine". Kako prenosi Politiko, ljubitelj je pčela.

Foto: Printskrin tviter



Bila je predmet istrage o mogućem sukobu interesa zbog vlasništva stana, ali bugarska Agencija za borbu protiv korupcije nije našla ništa sporno u tom slučaju.

Dubravka Šuica iz Hrvatske, koja je dobila portfelj za demokratiju i demografiju, kao i mesto potpredsednika EK, bila je u žiži interesovanja medija na Balkanu pošto je spominjana kao mogući novi komesar za proširenje. Šuica, poznata po oštrim stavovima prema Srbiji, bila je gradonačelnik Dubrovnika, ali je sa te funkcije otišla pre nego što je taj grad stekao svetsku slavu zbog snimanja serije "Igra prestola". Predavala je nemački jezik, što bi joj, primećuje Politiko, moglo biti od koristi imajući na umu ko joj je novi šef. Poslednjih šest godina bila je član parlamenta. Navodno nije baš bila zainteresovana za ulazak u Evropsku komisiju, ali su je, navodno, molili da preuzme tu funkciju.

Mesto potpredsednika EK pripalo je i Margaritisu Shinasu iz Grčke, koji je predložen za komesara za zaštitu evropskog načina života. Šinas je donedavno bio portparol Evropske komisije, a poznat je i kao "visoki zvaničnik Komisije". Bio je član Evropskog parlamenta (grčke Nove demokratije) od 2007. do 2009. godine. Oženjen je visokom zvaničnicom EP Mercedes Alvargonzales.

Ne voli da ga zovu birokratom i ima reputaciju da se redovno javlja na telefon i odgovara na poruke. Čak i njegovi neprijatelji kažu da im odgovara. Međutim, dodaje Politiko, nije favorit novinara.

Za novog komesara za susedstvo i proširenje EU predložen je Laslo Tročanji, iz Mađarske, zemlje koja se do sada u zvaničim izjavama zalagala za ulazak Srbije u EU pre 2025. godine. Trošanji (63) je mađarski advokat, bivši sudija, diplomata i univerzitetski profesor, a uža specijalizacija mu je ustavno evropsko i uporedno pravo. Od 2019. je član Evropskog parlamenta (Partije Fides). Prethodno je, od 2014. do 2019. bio ministar pravde Mađarske.
 

Trošanji je bio ambasador Mađarske u Belgiji i Luksemburgu od 2000. do 2004, a u Francuskoj od 2010. do 2014. Bio je i zamenik člana Venecijanske komisije Saveta Evrope od 2005. do 2013, član Ustavnog suda od 2007. do 2010. Trošanji je i profesor na univerzitetu u Segedinu. Rođen je 1956. u Budimpešti, a završio je Fakultet prava i političkih nauka 1980. godine. Oženjen je i ima troje dece.

Slovenačkom diplomati Janezu Lenarčiču, koji je takođe bio u igri za mesto komesara za proširenje, pripao je portfelj za upravljanje krizama. Lenarčic je ambasador Slovenije u EU, a radio je i kao ambasador u OEBS-u, direktor Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, sekretar stalne misije Slovenije pri UN, kao i diplomatski savetnik najviših državnih zvaničnika. Rođen je 1967. godine u Ljubljani, a ima diplomu iz međunarodnog prava.

Ukupno je predloženo pet potpredsednika i tri izvršna potpredsednika. Za potpredsednike, pored Šuice i Shinasa, predloženi su Vera Jurova iz Češke, Maroš Šefčovič iz Slovačke i Žozep Borel iz Španije, koji će zameniti Federiku Mogerini kao šef diplomatije.

Izvršni potpresednici su Margaret Vestager iz Danske, Frans Timermans iz Holandije, Valdis Dombrovskis iz Letonije. Dosadašnji komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han dobio je portfelj za budžet i administraciju.

Pre nego što i zvanično budu postavljeni u sastav EK 1. novembra, o listi budućih komesara i njihovim portfeljima raspravljaće i Evropski parlament, koji daje "zeleno svetlo" za imenovanje svakog od njih.

 

Uskoro opširnije na informer.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 4 godine

Novoimenovana predsednica EK se zahvalila i svom prethodniku Žan-Klodu Junkeru. "Mnogo sam naučila od njega. Mnogo toga mu dugujem", kazala je Fon der Lajen. Loše će biti za Srbiju i loše će biti za sve koji u Srbiji žive ako bude radila onako kako je radio Žan-Klod Junker (od kog je, kako je priznala, ,,mnogo naučila i kome mnogo toga duguje''). Kada će većina građana Srbije shvatiti da među državama članicama EU ima samo nekoliko država koje prema Srbiji i prema Srbima nisu dokazano neprijateljske?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija