• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.09.2019

13:52

(FOTO) BRNABIĆ NA GODIŠNJICI OSLOBOĐENJA LUKSEMBURGA: Hvala vam što pamtite srpske žrtve u Prvom i Drugom svetskom ratu

Politika

(FOTO) BRNABIĆ NA GODIŠNJICI OSLOBOĐENJA LUKSEMBURGA: Hvala vam što pamtite srpske žrtve u Prvom i Drugom svetskom ratu

Podeli vest

Prisustvo zvaničnika Srbije na obeležavanju 75 godina od oslobođenja Luksemburga u Drugom svetskom ratu je odavanje počasti Srbiji, srpskim žrtvama i borbi protiv antifašizma, poručila je danas predsednica vlade Ana Brnabić nakon svečane ceremonije u Kulturnom centru u tom gradu

Ona je zahvalila predsedniku vlade Luksemburga Gzavijeu Betelu na pozivu da predstavnici Srbije, kao jedine zemlje, prisustvuju obeležavanju tog važnog događaja.

“Nemam reči kojima bih opisala svoju zahvalnost što su nas predsednik vlade Betel, gradonačelnica Luksemburga, veliki vojvoda Anri i predsednik parlamenta danas pozvali da kao jedina zemlja prisustvujemo obeležavanju oslobođenja Luksemburga”, rekla je Brnabić.

Betel je, istakla je premijerka, i tokom govora na ceremoniji pokazao razumevanje za srpske žrtve tokom Drugog svetskog rata, i tokom razgovora uvek pomene ogromne žrtve tokom Prvog svetskog rata.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC


“Ovo je odavanje počasti Srbiji, našim žrtvama i borbi protiv antifašizma”, rekla je Brnabić.

Upitana kako u tom kontekstu komentariše odnos prema srpskim zvaničnicima tokom obeležavanja istorijskih događaja u Parizu i Varšavi, Brnabić kaže da je, i iz izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona, bilo jasno da je mesto na kojem je sedeo predsednik Aleksandar Vučić na obeležavanju 100 godina od kraja Prvog svetskog rata bio protokolarna greška, a da je ceremonija u Poljskoj, na koju nije pozvana Srbija, dnevna politika.

 

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

“Ne bih se vraćala na Francusku, to je objašnjeno i od strane ambasadora Francuske i predsednika Markona, nakon toga je on pokazao poštovanje prema srpskom narodu. Što se tiče Poljske, tu se umešala dnevna politika, to je izuzetno opasno, jer, kao što smo čuli u govorima danas, kada pustite da se prošlost zaboravi i namerno prekrajate istoriju i menjate prošlost zbog dnevnopolitičkih potreba, to je opasnost da se prošlost ponovi”, rekla je Brnabić.
 

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Obeležavanju 80 godina od početka Drugog svetskog rata u Poljskoj bilo je, smatra premijerka, “dnevna politika” a ne odavanje počasti žrtvama borbe protiv fašizma, jer tamo nisu biloi narodi koji su dali ogromne žrtve što je, ističe, nedopustivo i može da dovede do toga da se istorija ponovi.
 

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Ona je istakla da svi moraju da budu posvećeni borbi protiv antifašizma, jer, kako kaže, zastrašujuće je da postoje ljudi i narodi koji ne osuđuju slogane koji su se koristili tokom nacističkog režima.

“To je pošast protiv koje moramo da se borimo. I mi tu poruku šaljemo svaki dan, ponosimo se svojom antifašističkom borbom i verujem da smo danas ovde zbog toga”, rekla je premijerka


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17