• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

11.09.2019

19:10 >> 19:14

PUPOVAC DIGAO HRVATSKU NA NOGE, ISTINA IH ZABOLELA NAJSTRAŠNIJE! Kolinda, Glavaš, Kosor, Hrg: Mi nismo kao NDH! Pa i niste, vi ste veće zlo!

Politika

PUPOVAC DIGAO HRVATSKU NA NOGE, ISTINA IH ZABOLELA NAJSTRAŠNIJE! Kolinda, Glavaš, Kosor, Hrg: Mi nismo kao NDH! Pa i niste, vi ste veće zlo!

Podeli vest

Povodom obraćanja javnosti predsednika SDSS Milorada Pupovca, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uputila mu je pismo u kojem mu zamera da u javnim nastupima na neprimeren, neprihvatljiv i zlonameran način kritikuje Hrvatsku

Navodeći da on očigledno nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016, Grabar Kitarović mu poručuje da sadržaj pisma ovom prilikom ponavclja, a uz konstataciju da je i dalje odlučna u nameri da "kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumevanja i prosperiteta".

- Držim to svojom obavezom i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili patriotizam i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su nažalost sastavni deo odrastanja svakog društva, ali ne u meri kako bi neki želeli prikazati i time naštetiti državi u kojoj žive - stoji u dopisu predsednice Republike priloženom pismu iz 2016. godine.

U pismu od 13. februra 2016. predsednica Hrvatske ističe i da osuđuje pretnje i izlive govora mržnje prema više javnih osoba i organizacija, ali dodaje kako među njima ima i onih koji svojim javnim delovanjem godinama provociraju, iritiraju pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i izruguju Domovinski rat i u osnovi negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije.

Poručila je tada i da, onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu.

Branimir Glavaš, predsednik HDSSB, jedini poslanik te stranke u Hrvatskom saboru i osuđeni ratni zločinac, takođe nije zadovoljan današnjim obraćanjem predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorada Pupovca.

NE, NIJE KRIVA HRVATSKA, ZA OVO ZLO JE ODGOVORNA ISKLJUČIVO EU! Kosor: Srbi nisu bili antifašisti, samo su Hrvati ratovali protiv Hitlera! AKO POSTOJI, OVO JE JEDINICA ZA BEŠČAŠĆE!

Glavaš, koji je u poslaničkom klubu sa Darinkom Kosorom, predsednikom HSLS i dvojicom poslanika Hrvatke demohrišćanske stranke, kaže da se Pupovac nije jasno izvinio za poređenje današnje Hrvatske sa ustaškom NDH.

- Nisam zadovoljan Pupovčevim istupom. Mi jesmo minoran koalicioni partner i od nas ništa ne zavisi, ali od Pupovca danas nismo dobili ni pojašnjenje njegovih poređenja moderne Hrvatske s NDH, niti izvinjenje za to - rekao je Glavaš, a preneo zagrebački Večernji list.

On konstatuje da je Pupovac pokušao da kaže da nije ni napravio, kako je naveo, sporno poređenje.

- Ali, ja sam jako dobro čuo njegovu izjavu prvi put i nije stavio znak nejednakosti između Hrvatske i NDH. A da ne govorim o tvrdnji da je Hrvatska faktor nestabilnosti u susedstvu... Očekujem neki koalicioni sastanak uskoro - rekao je Glavaš.

On nije isključio i sazivanje Glavnog odbora stranke za nedelju na kome bi, kaže, odlučili kako dalje.

Dodao je da se o svemu mora konsultovati sa strankama poslaničkog kluba - GSLS I HDS.

AFERA REKET DRMA I VLAST I OPOZICIJU U SKOPLJU! Propao susret Zaeva i Mickoskog! PLJUŠTE OPTUŽBE ZBOG IZNUDE NOVCA!

Predsednik HSLS-a Darinko Kosor već je rekao da nije zadovoljan Pupovčevom izjavom, dok je Branko Hrg iz HDS-a, takođe, poručiio da bi bilo puno bolje da je Pupovac jasno i glasno rekao stoji li iza svojih izjava.

- Glupo je, a kad to izjavi iskusan političar, onda i neodgovorno, upoređivati modernu Hrvatsku s NDH. Još je luđe govoriti o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u regiji, pogotovo danas kad imamo potpredsednicu Evropske komisije za demokratiju, sve smo osim faktor nestabilnosti - rekao je Hrg.

On misli da se, kako kaže, Pupovac zaleteo, što se tako iskusnom političaru koji prima platu od države ne bi smelo dogoditi.

- Očito je i sam shvatio grešku, pa je danas, na sebi svojstven filozofski način, promenio izjavu - kaže Hrg.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile

pre 4 godine

Oni vam postaju šefovi cele Unije i Srbije od naredne godine samo 20g od pola porušene i obnovljene zemlje i masetralnog čuda 95g do DUPLO većih plata od srpskih a vi terajte propaagndu...

PITANJE

pre 4 godine

Pa ako nisi četnik da li si ti Pupi simpatizer zločinačkog i genocidnog četništva i njihove ideje poražene 95g a?

Anti

pre 4 godine

Srbija od 95g nije stala da laže i radi reviziju istorije i to ove nove iz 90ih a ne one stare iz 40ih gde se ludački preuveličavaju brojke za pravdanje velikosrpskog genocida i Rezolucije EU o njemu. Hrvati ne da lažu i rade reviziju nego sa svim školama vode decu u memorijalne centre Jasenovac i Ovčaru i muzeje Sinjske Alke i Oluje da uče istoriju gde treba a ne ko srpska po portalima širenja mržnje i istog ispiranja mozga ko i 90ih...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija