• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

14.09.2019

09:55

BORBA DO POSLEDNJE SEKUNDE! Stefanović: Srbija ima JAKE argumente protiv prijema Kosova u Interpol!

Politika

BORBA DO POSLEDNJE SEKUNDE! Stefanović: Srbija ima JAKE argumente protiv prijema Kosova u Interpol!

Podeli vest

Na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će se četvrti put naći zahtev Prištine za prijem u članstvo te svetske policijske organizacije, tri ključna argumenta Beograda biće da bi takva odluka bila kršenje međunarodnog prava, statuta samog Interpola i da bi otvorila političke zloupotrebe

Ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića izjavio je da su sve činjenice potpuno na strani Srbije i da će se Beograd boriti svim sredstvima protiv prijema tzv. Kosova.

Stefanović, koji će predvoditi delegaciju Srbije na sednici Generalne skupštine interpola sredinom oktobra u Čileu, kazao je da Srbija ima čvrste i neoborive policijske, pravne i političke argumente koji nedvosmisleno ukazuju da tzv. država Kosovo ne može biti primljena u Interpol.

- Ali smo naravno svesni da je pred nama teška borba čiji izhod ne možete prognozirati sa sigurnošću i zato ništa ne smemo prepustiti slučaju. Moramo dati sve od sebe u toj borbi, bukvalno do poslednje sekunde, naglašava Stefanović.

On navodi da je Srbija diplomatsku borbu protiv ovogodišnjeg zahteva Prištine odmah započela po završetku prošlogodišnjeg glasanja u Dubaiju, kada je po treći put odbijen zahtev tzv. Kosova za prijem u Interpol.

- Od tada do danas gotovo da ne postoji sastanak sa ambasadorima u Beogradu niti s ministrima unutrašnjih poslova koji su dolazili u posete Srbiji, a bilo ih je na desetine, na kojem nisam razgovarao o našim argumentima protiv zahteva tzv. države Kosovo. Naša diplomatska ofanziva je intenzivna i mi razgovaramo i razgovaraćemo sa predstavnicima svih zemalja o ovoj temi do poslednjeg trenutka, dodaje Stefanović.

On dodaje da je u martu uputio pisma generalnom sekretaru, predsedniku i članovima Izvršnog komiteta Interpola.

Foto: MUP RS

Prema njegovim rečima, samo razmatranje zahteva Prištine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, počev od Rezolucije 1244 SB UN, kao i pravila samog Interpola, koja jasno propisuju da samo države članice i posmatrači UN mogu biti članice Interpola.

- Od glasanja u Dubaiju, kada je zahtev odbijen, nisu se dogodile nikakve promene. Jedina promena upravo ide u prilog stavovima Srbije i ogleda se u porastu broja država koje su povukle priznanje tzv. države Kosovo, naglasio je Stefanović.

Srpski ministar kaže da bi eventualni prijem Prištine doveo do brojnih političkih zloupotreba Interpola, kao i da je uoči prošle Generalne skupštine u Dubaiju upozoravao na opasnost da bi eventualnim prijemom Prištine baza podataka Interpola mogla dospeti u ruke kriminalaca i terorista.

- Čuli smo i od američkih stručnjaka za bezbednost da se na ovoj teritoriji slobodno kreće oko 250 boraca ISIS-a (Islamske države), povratnika sa ratišta i da prištinske vlasti nemaju nikakvu nameru da ih sankcionišu, rekao je Nebojša Stefanović.

Sednica Generalne skupštine Interpola će se održati od 15. do 18. oktobra u glavnom gradu Čilea.

BONUS VIDEO: 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija